Melounová polévka - zdravé letní osvěžení

Většina z nás nemá v létě na teplou polévku ani pomyšlení. Ale na druhou stranu, když není polévka, oběd není kompletní. Tak co zkusit poněkud netradiční, ale velmi chutnou ovocnou polévku! Nabídne vám skvělé osvěžení a doplnění tekutin v horkých letních dnech. A můžete zkusit třeba melounovou, jejíž jednoduchý recept vám nabízíme.

meloun, ovocná polévka, této, zdraví, zdravá strava, vitaminy

Proč žlutý meloun?

Je znám také jako "cukrový" a má nízký glykemický index. 100 gramů tohoto ovoce obsahuje pouze 45 kilokalorií. A to není všechno. Reguluje hladinu cukru v krvi, podporuje trávení, vyprazdňování a brání ukládání tuku. Navíc působí příznivě i na nervový systém. Odstraňuje nervozitu a stres.

Proč ryngle?

Jsou bohaté na vlákninu a antioxidanty. Obsahují vápník, hořčík, fosfor, železo, vitamíny B a také draslík. Díky kombinaci výživných látek bojují proti infekcím, zánětům a mírní trávicí potíže. Ocení je i lidé s onemocněním ledvin, jater a krevního oběhu.

Melounová polévka se rynglemi

Potřebujeme (porce pro 7 osob)

  • 1 zralý žlutý meloun,
  • 1 zralý oranžový meloun (meloun cantaloupe),
  • 120 g zralých rynglí,
  • sůl,
  • mletý bílý pepř,
  • 1 lžíce olivového oleje,
  • 40 g strouhaného parmezánu,
  • lístky bazalky.

Postup:  

  • Melouny zbavíme slupky, vyjmeme jadérka a nakrájíme na kousky.
  • Omyté ryngle rozpůlíme a pecky vyjmeme.
  • Kousky melounu s ryngle dáme do hrnce, podlijeme trochou vody, mírně posolíme a opepříme.
  • Na mírném stupni povaříme doměkka.
  • Uvařenou směs rozmixujeme a necháme chvíli vychladnout.
  • Každou porci na talíři posypeme strouhaným parmazánem.
  • Nakonec pokapeme olivovým olejem a ozdobíme lístky bazalky.
     

comments powered by Disqus


Podobné články


Mléko zvyšuje imunitu i lidem, kteří trpí jeho intolerancí

Nejen v Čechách přibývá lidí, kteří trpí intolerancí laktózy. Proto lidé vyřazují mléko ze svého...
více...

Quinoa - příloha, která je zařazena mezi nejzdravější plodiny světa

My, Češi, dáváme přednost knedlíkům a bramborám, Italové těstovinám a lidé v Jižní Americe zase hojně...
více...

Příprava vitaminů na zimu

Konzumovat ovoce a zeleninu je pro naše duševní a tělesné zdraví nezbytné. Odborníci na výživu a lékaři...
více...

Olivový olej - lék, kosmetika a zdravá výživa

Olivový olej je jeden z nejzdravějších a nejvšestranějších přírodních olejů. V oblibě ho mají zejména...
více...

Medvědí česnek nalije energii a zdraví do vašeho těla

S příchodem jara přichází i zdražování zeleniny v obchodech. Dochází zásoby z loňské sklizně a na řadu...
více...

Letní jídelníček pro zdraví a štíhlou postavu

Letní teploty často zahání chuť na jídlo. Ale jíst je potřeba i v létě, jen jídelníček by měl být...
více...

Mrkev je doslova poklad, který na zahradě roste

Mrkev patří mezi základní druhy zeleniny, kterou najdete růst na téměř každé zahrádce. Nevyžaduje nijak...
více...

Hlávkový salát - zelenina plná vitaminů, vlákniny a minerálů

Listová zelenina má v naší kuchyni poměrně řídké zastoupení. A to je velká škoda, protože listové saláty...
více...

Rebarbora je zdravá zelenina, ale ne pro všechny!

Rebarbora nebo také reveň kadeřavá je poměrně málo známá, ale na pěstování nenáročná zelenina. Její chuť...
více...

Jak se nejlépe chránit před chřipkou?

Chřipka je často brána jako banální onemocnění, které se často vyskytuje ve formě epidemie. A jak přijde, tak...
více...