Melounová polévka - zdravé letní osvěžení

Datum článku: 9. 8. 2017

Většina z nás nemá v létě na teplou polévku ani pomyšlení. Ale na druhou stranu, když není polévka, oběd není kompletní. Tak co zkusit poněkud netradiční, ale velmi chutnou ovocnou polévku! Nabídne vám skvělé osvěžení a doplnění tekutin v horkých letních dnech. A můžete zkusit třeba melounovou, jejíž jednoduchý recept vám nabízíme.

Melounová polévka - zdravé letní osvěžení

Proč žlutý meloun?

Je znám také jako "cukrový" a má nízký glykemický index. 100 gramů tohoto ovoce obsahuje pouze 45 kilokalorií. A to není všechno. Reguluje hladinu cukru v krvi, podporuje trávení, vyprazdňování a brání ukládání tuku. Navíc působí příznivě i na nervový systém. Odstraňuje nervozitu a stres.

Proč ryngle?

Jsou bohaté na vlákninu a antioxidanty. Obsahují vápník, hořčík, fosfor, železo, vitamíny B a také draslík. Díky kombinaci výživných látek bojují proti infekcím, zánětům a mírní trávicí potíže. Ocení je i lidé s onemocněním ledvin, jater a krevního oběhu.

Melounová polévka se rynglemi

Potřebujeme (porce pro 7 osob)

  • 1 zralý žlutý meloun,
  • 1 zralý oranžový meloun (meloun cantaloupe),
  • 120 g zralých rynglí,
  • sůl,
  • mletý bílý pepř,
  • 1 lžíce olivového oleje,
  • 40 g strouhaného parmezánu,
  • lístky bazalky.

Postup:  

  • Melouny zbavíme slupky, vyjmeme jadérka a nakrájíme na kousky.
  • Omyté ryngle rozpůlíme a pecky vyjmeme.
  • Kousky melounu s ryngle dáme do hrnce, podlijeme trochou vody, mírně posolíme a opepříme.
  • Na mírném stupni povaříme doměkka.
  • Uvařenou směs rozmixujeme a necháme chvíli vychladnout.
  • Každou porci na talíři posypeme strouhaným parmazánem.
  • Nakonec pokapeme olivovým olejem a ozdobíme lístky bazalky.