Melounová polévka - zdravé letní osvěžení

Většina z nás nemá v létě na teplou polévku ani pomyšlení. Ale na druhou stranu, když není polévka, oběd není kompletní. Tak co zkusit poněkud netradiční, ale velmi chutnou ovocnou polévku! Nabídne vám skvělé osvěžení a doplnění tekutin v horkých letních dnech. A můžete zkusit třeba melounovou, jejíž jednoduchý recept vám nabízíme.

meloun, ovocná polévka, této, zdraví, zdravá strava, vitaminy

Proč žlutý meloun?

Je znám také jako "cukrový" a má nízký glykemický index. 100 gramů tohoto ovoce obsahuje pouze 45 kilokalorií. A to není všechno. Reguluje hladinu cukru v krvi, podporuje trávení, vyprazdňování a brání ukládání tuku. Navíc působí příznivě i na nervový systém. Odstraňuje nervozitu a stres.

Proč ryngle?

Jsou bohaté na vlákninu a antioxidanty. Obsahují vápník, hořčík, fosfor, železo, vitamíny B a také draslík. Díky kombinaci výživných látek bojují proti infekcím, zánětům a mírní trávicí potíže. Ocení je i lidé s onemocněním ledvin, jater a krevního oběhu.

Melounová polévka se rynglemi

Potřebujeme (porce pro 7 osob)

  • 1 zralý žlutý meloun,
  • 1 zralý oranžový meloun (meloun cantaloupe),
  • 120 g zralých rynglí,
  • sůl,
  • mletý bílý pepř,
  • 1 lžíce olivového oleje,
  • 40 g strouhaného parmezánu,
  • lístky bazalky.

Postup:  

  • Melouny zbavíme slupky, vyjmeme jadérka a nakrájíme na kousky.
  • Omyté ryngle rozpůlíme a pecky vyjmeme.
  • Kousky melounu s ryngle dáme do hrnce, podlijeme trochou vody, mírně posolíme a opepříme.
  • Na mírném stupni povaříme doměkka.
  • Uvařenou směs rozmixujeme a necháme chvíli vychladnout.
  • Každou porci na talíři posypeme strouhaným parmazánem.
  • Nakonec pokapeme olivovým olejem a ozdobíme lístky bazalky.
     

comments powered by Disqus


Podobné články


Olivový olej - lék, kosmetika a zdravá výživa

Olivový olej je jeden z nejzdravějších a nejvšestranějších přírodních olejů. V oblibě ho mají zejména...
více...

Medvědí česnek nalije energii a zdraví do vašeho těla

S příchodem jara přichází i zdražování zeleniny v obchodech. Dochází zásoby z loňské sklizně a na řadu...
více...

Nové brambory vařte ve slupce, zachovají si důležité minerály a vitaminy

Nové brambory, to je lahůdka, na kterou se těšíme hned na jaře. Ale musíme si nějakou dobu počkat, než obchody...
více...

Nevyhazujte všechny potraviny zasažené plísní!

Plesnivé potraviny v zájmu zdraví nejíme. To je zcela správně a dělá to tak většina z nás. Ale, co když...
více...

Proč jsou děti v Japonsku zdravější a štíhlejší? Protože jim rodiče dopřejí i sladké dezerty!

Japonsko patří mezi země, kde dlouhověkost je téměř samozřejmostí a zdravý životní styl zde má doslova...
více...

Rajčata jsou dietní, skvěle chutnají a chrání naše tělo před mnoha chorobami

Rajčata se do Evropy dostala začátkem šestnáctého století, ale pouze jako okrasné plody. Nejprve se totiž dokonce...
více...

Chcete miminko? Uklidněte se, změňte životosprávu a přestaňte počítat!

Nemůžete otěhotnět? Snížená plodnost je problém, který bohužel není v současné době ničím ojedinělým....
více...

Slunečné dny přejí hodování v přírodě, vyrazte na piknik!

Pikniky v přírodě u nás nejsou tolik populární jako v jiných zemích Evropy. Raději se vlečeme desítky...
více...

Klouby vás přestanou bolet, když snížíte svou váhu a promažete je olivovým olejem

Chcete pomoci svým kloubům přírodní cestou? Zkuste jim ulehčit, anebo alespoň nepřidávat! Myslíme tím váhu,...
více...

Jezte s uvědoměním a zbavíte se nadváhy

Chcete zhubnou? Tak to ale nestačí "jen" se zdravě stravovat, více se hýbat a omezit sladkosti. Musíte začít nově...
více...