Letní nakupování potravin a jejich bezpečná konzumace

Vaření a konzumace jídla má v létě svá specifika. Vše začíná vhodným nákupem, pokračovat by mělo správným skladováním, úpravou a včasnou konzumací. V létě se potraviny rychleji kazí a hrozí vyšší riziko trávicích potíží. Proto nekoukejte na to, že uzenina vydrží podle prodejce do určitého data, ale zaměřte se na to, jak rychle ji dopravíte do chladna a spoléhejte nejen na oči, ale i čich. A pokud vám něco nevoní, raději to zlikvidujte, než abyste "zavařili" celé rodině!

léto, starvování, jídlo, maso, pitný režim, ovoce, zdraví

Stravování v létě má svá specifika

Hlavní důraz je třeba klást v letních měsících na správný pitný režim a odlehčenou stravu (s nižší energetickou hodnotou, potraviny s vyšší stravitelností). Rovněž je třeba ve zvýšené míře dbát při přípravě, skladování a manipulaci s potravinami a jídly na dodržování správných hygienických zásad. Jejich dodržováním se výrazně sniží riziko jejich kontaminace a následná onemocnění. Pamatovat je třeba i na výrazné zkrácení doby, kdy cestujeme s nakoupenými potravinami (chlazené maso, mléčné výrobky apod.). Ideální je, nakupovat tyto potraviny do chladících tašek, které je třeba pravidelně měnit a důkladně po použití umýt a nejlépe i vydezinfikovat!

Stravování v zahraničí

Léto je obdobím dovolených, během kterých často cestujeme do exotických destinací, proto je důležité dodržovat určité zásady:

  • Vyhýbat se konzumaci syrové zeleniny, salátů od venkovních prodejců a ovoci, které se nedá oloupat. Jíst jen ovoce a zeleninu ve slupce, po očištění a umytí.
  • Používat na pití jen pitnou vodu, nepít vodu z jiných zdrojů (zjistit si před vycestováním, zda je v dané zemi pitná voda z vodovodu, pokud ne, nepoužívat ji na pití, vaření, ani na mytí zubů a používat pro tyto účely jen balenou pitnou vodu).
  • Led do nápojů používat pouze pokud je jistota, z jaké vody je vyroben.
  • Nekonzumovat pokrmy nedostatečně tepelně upravené.
  • Nekonzumovat jídla příliš odlišná od naší stravy, protože se mohou vyskytnout zažívací potíže, které se následně přičítají na vrub hygieny!
  • Nedoporučuje se konzumovat jídla připravovaná na místních tržištích, vývařovnách, neboť úroveň hygieny přípravy pokrmů bývá nižší.
  • Zvážit nadměrný příjem pikantních jídel, která také mohou způsobit zažívací potíže a dokonce i život ohrožující alergické reakce.

Pitný režim během léta

Pijte denně dostatečné množství tekutin a nečekejte až se ohlásí žízeň. Optimum pro dospělého člověka je kolem dvou litrů tekutin. Tekutiny doplňujte zejména konzumací nealkoholických nápojů, ale uvědomte si, že i v jiných potravinách jsou tekutiny (zejména ovoce, zelenina, polévky). Vhodnější je pít průběžně menší množství tekutin než nárazově větší množství a také nepříliš studené nápoje. Nejvhodnějšími tekutinami na uhašení žízně jsou voda, bylinkové a ovocné čaje, minerální vody, zředěné ovocné šťávy. Pití ovocných nápojů (džusů, nektarů) ve velkém množství není vhodné pro poměrně vysoký obsah jednoduchých cukrů, což jednak zvyšuje jejich kalorickou hodnotu a také vylučování vody z organizmu. Při výběru minerálních vod na základě složení je třeba zohlednit aktuální zdravotní stav a průběžně minerální vody obměňovat. V létě omezte pití kávy s kofeinem, která má dehydratační účinek, případně ji konzumujte s nealkoholickým nápojem, aby se ztráta tekutin kompenzovala. Vyhýbejte se i pití alkoholických nápojů.

Zásady pro stravování a výběr potravin v létě

Strava má být v letních měsících snadněji stravitelná, s nižší energetickou hodnotou (protože organismus např. v létě nepotřebuje vytvářet teplo v takové míře jako v zimních měsících), současně však musí poskytovat dostatek výživných látek. Složením má být vyvážená a pestrá - dostatek celozrnných výrobků, ovoce a zeleniny, nízkotučných mléčných výrobků, ryb, drůbeže, brambor a luštěnin, méně jídel a potravin bohatých na tuky (zejména nasycené) a jednoduché sacharidy. Měla by obsahovat dostatek ovoce a zeleniny (zejména sezónního typu), která kromě tekutin obsahuje množství cenných výživových složek, jako jsou vitamíny a minerály, enzymy, vláknina. Vitamin A se nachází např. v mrkvi, rajčatech, malinách, meruňkách, másle či rybách. Vitamin C v ovoci (černý rybíz, jahody, citrusové ovoce, kiwi, maliny, ostružiny), zelenině (paprika, květák, kapusta, kedlubny, rajčata), bramborách a vitamín E v rostlinných tucích a olejích, zelenině, ořechách, obilných klíčcích. Velmi účinným antioxidantem je však také lykopen (rajčata, červený meloun). Vysoké teploty prostředí v létě vedou k zvýšeným ztrátám vody z organismu zejména pocením, což je spojeno i se ztrátou minerálů (zejména sodíku). Ztráty tekutin a minerálních látek je třeba nahrazovat správným pitným režimem a konzumací vyvážené stravy. Omezit je třeba konzumaci tzv. epidemiologicky rizikových potravin, zejména pokud není zaručena dostatečná hygiena při jejich výrobě, skladování a manipulaci s nimi (zmrzlina, lahůdky, cukrářské výrobky...). Rovněž výrobky z masa, vajec a mléka konzumovat pouze dostatečně tepelně zpracované, je důležité dodržovat délku a teplotu při skladování potravin a pokrmů. V létě je lépe upřednostnit vaření, dušení, pečení před smažením a fritováním.

Stravování dětí - pitný režim a sladkosti

U dětí je třeba klást zvláštní důraz na pitný režim, protože u nich mnohem snadněji vznikne dehydratace. Rovněž omezit nadměrný příjem sladkostí a nahradit ho zeleninou a ovocem. A je zvlát třeba, vyhýbat se epidemiologicky rizikovým potravinám (zmrzlina, jídla z rychlých občerstvení...).

Stravování starší lidí - potlačený pocit žízně

U starších lidí je třeba myslet na věkem potlačený pocit žízně, z čehož vyplývá, že starší lidé musí cíleně myslet na dostatečný příjem tekutin a omezenou chuť k jídlu, což je možné vyřešit používáním bylinek při přípravě jídel, které povzbudí chuť. Starší lidé mají i pomalejší metabolismus a jejich fyzická aktivita není tak velká, čili jejich nároky na stravu a tekutiny jsou přece jen nižší než u ostatních.

comments powered by Disqus


Podobné články


Otrava jídlem může mít smrtelné následky, kontrolujte co kupujete, vaříte a jíte!

Pod pojmem otrava si často přestavujeme omylem vypité čistící prostředky, metylakohol, prášky, jedovaté houby,...
více...

Zdravé oči díky stravě bohaté na beta karoten a lutein

Zdravé oči, to je nejen genetický předpoklad, ale i zdravá strava. Není to nic složitého. Běžně dostupné ovoce,...
více...

Chcete vařit zdravě, chutně a levně?

Zdravé vaření se stává novodobým trendem a zájem o něj rok od roku roste. Existuje hned několik hlavních...
více...

Když chcete zhubnout, nejdříve si musíte zjistit, jaký jste metabolický typ

Zaručených diet, které slibují radikální zhubnutí problémových partií je mnoho. Ale žádná není univerzální....
více...

Potraviny dokáží prodloužit, ale i zkrátit život

O tom, jak je nebezpečné sníst, co nám přijde pod ruku se vedou nekonečné diskuze. Přesto když máme hlad často...
více...

Ovoce a zelenina z pultů prodejen škodí víc než prospívá

Slogany o zdraví hlásají, kolik je třeba sníst ovoce a zeleniny, abychom byli zdraví. Jenže, pokud jsme odkázaní...
více...

Příprava vitaminů na zimu

Konzumovat ovoce a zeleninu je pro naše duševní a tělesné zdraví nezbytné. Odborníci na výživu a lékaři...
více...

Léto přeje hubnutí, jen je třeba grilovat, pít a nakupovat s rozmyslem

Léto přeje hubnutí, ale na druhou stranu snáze odhalí nedokonalosti postavy. V létě na nás nečíhají kalorické...
více...

Čerstvé bylinky dodají pokrmům úžasnou chuť a nezaměnitelnou vůni

Asi se všichni shodneme na tom, že vařit bez koření prostě nejde. Proto sušená jednodruhová koření nebo...
více...

Chřest zpestří jídelníček, posílí kosti a zažene únavu

Chřest nebo také lidově špargl je zdravá zelenina. Ale není zdraví prospěšná všem. I zde platí některá...
více...