Káva instantní nebo mletá, ale ne nekvalitní

Datum článku: 27. 1. 2017

První instantní káva byla vyrobena ještě před první světovou válkou. Odhaduje se, že první verze se objevila ve Velké Británii kolem roku 1771. Během druhé světové války vozili instantní kávu vojákům do zákopů, protože zrnková káva byla v té době vzácná.

Káva instantní nebo mletá, ale ne nekvalitní

Kvalitní instantní káva?

Instantní káva v sobě nemá to, co milovníci kávy nejvíce oceňují - chuť a vůni, které se vytvoří až správným pražením. Aby instantní káva jakž takž voněla, aroma vpichují výrobci do víka. Navíc, koupí levné a nekvalitní instantní kávy dost riskujete, protože se obvykle vyrábí z nekvalitních kávových zrn. Pokud se vyrábí ze zrn podřadnější kvality, které se navíc skladují ve vlhkém a teplém prostředí, mohou obsahovat i vyšší množství toxinů, které produkují plísně. Přítomnost takzvaných mykotoxinů přísně kontrolují úřady. Pokud si denně nedáte litr instantní kávy a více, měli byste být v bezpečí.

Je tak špatná?

Dodnes se někteří snažíme vyhnout mletí i vyšší ceně kávy, proto volíme jednodušší způsob, jak si dopřát svou dávku kofeinu - uděláme si ji na počkání z prášku. Věděli jste však, že v instantní kávě je méně kofeinu než v zrnkové? Proto vás nemusí povzbudit, když to nejvíc potřebujete. Zaléváním instantní káva obsahuje ve srovnání s mletou zalévání kávou i méně nežádoucích látek.Vyrábí se šetrným usušením koncentrovaného kávového extraktu. Kvalitní verze instantní kávy tedy nepředstavuje z nutričního hlediska riziko pro vaše zdraví.

Kila navíc, ale také antioxidanty

I vy si zvyknete dopřát si instantní kávu ve formě polotovarů, například 3 v 1? Měli byste s ní skoncovat alespoň tehdy, pokud nechcete systematicky přibírat. Stačí si prohlédnout složení a zjistíte, že takové výrobky obsahují rafinovaný cukr i smetanu na bázi ztuženého rostlinného tuku, přičemž obě složky jsou nejen postrachem štíhlé linie, ale nezdravé tuky zvyšují i ​​riziko srdečně-cévních onemocnění. Takový druh kávy rozhodně nemůžeme označit za zdraví prospěšný. Přesto se dá instantní káva z nutričního hlediska porovnat s klasickou zrnkovou kávou, zejména pokud jde o obsah antioxidantů.

Odrůdová nadevše

Každopádně, pro jakýkoliv typ kofeinového nápoje platí, že byste ho měli vypít nejpozději 6 hodin před spánkem. Dávejte si pozor i na příbalové letáky volně prodejných i předepsaných léků. Potraviny a nápoje s obsahem kofeinu mohou ovlivnit jejich účinek. Podstatné je, aby vám káva chutnala. Chcete-li pít kvalitu, vsaďte na kávová zrna odrůdových káv. Syrová si můžete dokonce upražit sami doma, nebo to nechte na zaměstnancích lokálních pražíren, které jsou sice dražší, ale na kávě si neskonale pochutnáte.