Jak nakoupit čerstvý a kvalitní chléb, uzeninu nebo ryby?

Chléb, uzeniny, maso, ovoce a zelenina, to jsou potraviny, které nakupujeme téměř denně. Ale také téměř denně námi zmítají pochybnosti, zda tu či onu potravinu nakupujeme v čerstvém stavu. Jak poznat, že chléb je kvalitní a čerstvě upečený? A jak je to s uzeninou či rybami?

potraviny, zdraví, zdravá výživa, nákupy

Chléb

Pokud se kůrka chleba po stisknutí ihned vrátí do původní polohy, je čerstvý. U baleného chleba čtěte složení na etiketě: Množství barviv, emulgátorů, enzymů a konzervačních látek by vás mělo odradit.  Potěžkejte si chléb v ruce (samozřejmě v té, ve které budete držet igelitovu rukavici nebo sáček). Některé vám doslova ulétnou, jak jsou lehoučké. To není poctivě vykynuté těsto, je napumpované enzymy, které urychlují kvašení.

Maso

Povrch čerstvého masa nesmí být při koupi oschlý, lepkavý ani pokrytý slizem. U mraženého masa si všímejte země, kde bylo zvíře chované, poražené a porcované, abyste nekoupili cestovatelský kus z opačného konce zeměkoule.

Ryby

Upřednostněte čerstvou rybu před mraženou. Pozor na slovo "Double frozen" na etiketě kupovaného výrobku. Znamená to, že ryba byla ulovena a zmražená, pak je převezena do výrobny, kde ji rozmrazili, naporcovali a filety opět zmrazili.

Párky

Ve většině drůbežích párků není maso, ale separát, tedy kašovitá hmota, která se těží tlakem v separátoru ze zbytků kuřete. Viz etiketa, kde zjistíte obsah skutečného masa.  Sledujte pořadí složek na etiketě. Uvádějí se v sestupném pořadí podle podílu ve výrobku. Pokud je na 1. místě voda, má největší podíl ve výrobku.

Šunka

Neorientujte se jen podle obsahu masa.  Na obalu hledejte značku ČSB (obsah čisté svalové bílkoviny), podle kterého patří šunka do jedné ze 3 kvalitativních tříd: šunka vyšší jakosti, výběrová a standard. Pokud na obalu nenajdete hodnotu ČSB a výrobek je podezřele levný, určitě to není šunka.

Zelenina a ovoce

Vybírat rajčata podle vůně se nemusí vyplatit, většina je skleníkových a jsou navoskované a naparfémované. Rajčata vybírejte se stopkou, okurky a cukety jen s tvrdými konci.  Pokud má květák tmavý spodek, nekupujte ho. Zeleninu i ovoce můžete koupit přímo od pěstitelů, kde zaplatíte a jdete si sami nasbírat.

comments powered by Disqus


Podobné články


Houby prospívají zdraví, jsou zdrojem vitaminů a prevencí civilizačních chorob

Jedni je nesnášejí, druzí milují a jiným dělá radost je sbírat a rozdávat. Určitě jste uhodli, že budeme...
více...

Kukuřice - zlato z našich polí

Kukuřice je plodina, která má mnoho využití. Proto je také právem nazývána plodinou třetího tisíciletí,...
více...

Chraňte potraviny a nápoje před hmyzem, ochráníte tím svoje zdraví!

Ochrana jídla před nebezpečnými bakteriemi, to je hlavně jeho správné uchovávání. Že je v létě třeba...
více...

Jak uspořádat potraviny v chladničce, aby se nemusely zbytečně prošlé vyhazovat?

Máte nepořádek v chladničce? Nebo v ní stále potraviny pečlivě rovnáte a přerovnáváte? V tomto případě...
více...

Čerstvé bylinky dodají pokrmům úžasnou chuť a nezaměnitelnou vůni

Asi se všichni shodneme na tom, že vařit bez koření prostě nejde. Proto sušená jednodruhová koření nebo...
více...

BIO má smysl, ale zůstaňte nohama na zemi!

BIO není jen zbytečný humbuk a vyhozené peníze. Určitě se vyplatí investovat do zdraví na tom správném...
více...

Chřest zpestří jídelníček, posílí kosti a zažene únavu

Chřest nebo také lidově špargl je zdravá zelenina. Ale není zdraví prospěšná všem. I zde platí některá...
více...

Jak zbavit přírodní cestou ovoce a zeleninu nebezpečných pesticidů?

Umýt ovoce a zeleninu pod tekoucí vodou, to je základ, který dělá doma většina z nás. Ale k odstranění...
více...

Zdravé vaření a úklid? Stačí pět pomocníků a máte vyhráno!

Nemáte nafukovací kuchyň a máte pocit, že se vám v ní hromadí spotřebiče, které vůbec nepotřebujete?...
více...

Máslo je snadné vyrobit, ale...

I přes snahu, vnutit nám lehce roztíratelné margaríny, patří tradiční a hlavně čerstvé máslo do zdravého...
více...