Hlíva ústřičná brání stárnutí a vzniku civilizačních chorob

Češi vždy měli velkou vášeň v houbaření. Relaxují při něm i ti, kterým houby vyloženě nechutnají. Ale pokud nemáte čas a les je od vašho bydliště daleko, stačí si zajít do obchodu koupit hlívu ústřičnou. Použití této huby v kuchyni je všestranné. V kombinaci s jinými druhy jídla můžete připravit opravdu skvělé pokrmy.

zdraví, hlíva ústřičná, imunita, zdravá výživa

Hlíva ústřičná

Hlíva je naprosto nabitá užitečnými látkami, minerály a vitamíny, které organismus potřebuje pro pevné zdraví a silnou imunitu. Především obsahuje důležité beta-glukany, polysacharidy se širokým polem působnosti. Pomáhá proti stárnutí, snižuje hladinu cholesterolu, krevního tkaku, ale i cukru.

Quinoa s hlívou ústřičnou

  • Potřebujeme: 150 g hlívy ústřičné, olivový olej, sůl, pepř, 100 g květáku, 1 mrkev, 100 g brokolice, 90 g půleného zeleného hrachu, 70 g quinoi, zeleninový vývar.
  • Postup: Zelený hrášek opláchněte, vložte do hrnce, zalijte jej vodou a na mírném plameni vařte do měkka. Po vaření sceďte a odložte na teplé místo. Mrkev s brokolicí a květákem uvařte ve vývaru. Hlívu uvařte v páře. Přidejte quinou, smíchanou se zeleninou a vařenými hrášky. Položte jej na talíř společně s napařenou hlívou, posolte, popeřete a pokapejte olivovým olejem.

Zeleninová polévka s hlívou a bulgurem

  • Potřebujeme: 4 ks mrkve, 3 pastiňáky, 1 kedluben, 1 menší celer, 3 brambory, 1 bílou cibuli, bulgur, 100 g hlívy ústřičné, zeleninový vývar, bylinky, sůl, 2 čajové lžičky nastrouhaného čerstvého zázvoru.
  • Postup: Vezměte dvě mrkeve, pastiňák, kedluben, celer, cibuli, brambory a čisté. Vložte do hrnce, přidejte nastrouhaný zázvor a vařte na mírném plameni. Hlívu rozebereme a napaříme. Přidáme k vývaru. Po uvaření masu rozmixujte. Vložte zpět do hrnce, dolijte vývar a promíchejte. Zbytek mrkve nakrájejte na malá kolečka a vložte do hrnce, umyjete bulgur a vše společně vařte. Nakonec posypejte bylinkami a podle chuti dosolte.

comments powered by Disqus


Podobné články


Dvě lžíce ovesných otrub denně zajistí štíhlou postavu a detoxikaci těla

Superpotraviny hýbou světem. A většinou tím, že jsou super, mají i super vysokou cenu, která je daná tím, že...
více...

Překyselení organismu vede k únavě a smrtelným chorobám

Zdravá strava není pro mnoho z nás jen abstraktní pojem. Ale i když se snažíme jíst zdravě, většinou...
více...

Jogurt pomáhá v boji proti civilizačním chorobám cév a srdce

O tom, že konzumace jogurtu má příznivé účinky na trávení a imunitu, není pochyb. Ale výzkumy příznivých...
více...

Alkohol ničí játra, ale játra vám může zničit i přemíra bylinkových čajů, med nebo dieta

Alkohol ničí játra, o tom není pochyb.  Ale není to jen alkohol, který má na svědomí nedostatečnou činnost...
více...

Jak nehladovět a udržovat si ideální váhu?

Základ zdravého stravování nejsou jen zdravé suroviny, ale také zdravé načasování jenotlivých porcí. Tělo...
více...

Účinné rady, které vedou ke snížení hladiny špatného cholesterolu

Vysoká hladina špatného cholesterolu bývá spojováná s nadváhou a obezitou, ale tímto novodobým problémem trpí...
více...

Letní jídelníček pro zdraví a štíhlou postavu

Letní teploty často zahání chuť na jídlo. Ale jíst je potřeba i v létě, jen jídelníček by měl být...
více...

Mrkev je doslova poklad, který na zahradě roste

Mrkev patří mezi základní druhy zeleniny, kterou najdete růst na téměř každé zahrádce. Nevyžaduje nijak...
více...

Zdravá příprava jídla, to je také zásluha nádobí, ve kterém se jídlo vaří

Dobré a zdravé jídlo, to nejsou jen zdravé suroviny, ale i nádobí, ve kterém se pokrmy vaří. Bohužel,...
více...

Zdravé oči díky stravě bohaté na beta karoten a lutein

Zdravé oči, to je nejen genetický předpoklad, ale i zdravá strava. Není to nic složitého. Běžně dostupné ovoce,...
více...