Hlávkový salát - zelenina plná vitaminů, vlákniny a minerálů

Listová zelenina má v naší kuchyni poměrně řídké zastoupení. A to je velká škoda, protože listové saláty prospívají našemu zdraví a také pomáhají s trávením. Jejich příprava je rychlá a jednoduchá. Svou ne příliš výraznou chutí navíc nezastíní hlavní pokrm.

zelný salát, vitaminy, vláknina, zdraví, trávení

Hlávkový salát

Důležitou a cennou zeleninou pro každou kuchyni je salát setý (salát hlávkový - Lactusa sativa). Jde o jednoletou bylinu, jejíž konzumní částí jsou listy s velkým obsahem vitamínů a minerálů.

Vitamíny a minerály

V hlávkovém salátu najdeme vitamín B1, B2, B6, C, E, karotenoidy, niacin, kyselinu listovou i pantotenovou a biotin. Z minerálních látek zejména železo a vápník, dalšími účinnými látkami jsou sodík, zinek, fosfor, hořčík, draslík, mangan, chrom, selen a nikl. Kromě toho tato zelenina obsahuje množství vlákniny, díky čemuž je velmi dobře stravitelná a pomáhá rozhýbat střeva.

Zdravotní benefity hlávkového salátu

  • Podporuje trávení a vyprazdňování,
  • odstraňuje nadbytečnou vodu z těla,
  • pomáhá při hubnutí,
  • snižuje cholesterol a vysoký krevní tlak,
  • posiluje srdce,
  • zvyšuje výkonnost svalů,
  • zvyšuje přísun kyslíku do buněk,
  • podporuje tvorbu červených krvinek a kostní hmoty,
  • zlepšuje imunitu,
  • zbavuje stresu a zklidňuje nervový systém.

Druhy setého salátu

Pěstují se zejména tři druhy salátu - hlávkový, římský a ledový. Římský salát má tužší listy, podobá se spíše čínskému zelí a má mandlovou chuť. Ledový salát je křehkou variantou hlávkového salátu. Salát zbarvený červeně obsahuje oproti zelenému větší množství karotenu.

Náhrady setého salátu

Salát můžeme v kuchyni nahradit dalšími podobnými druhy zeleniny, které sice nejsou salátu příbuzné, ale chuťově podobné. K nim patří puky čekanky, rukola a polníček a různé druhy zelí. Polníček má například vysokou nutriční hodnotu. Obsahovým složením je cennější než salát, zejména pro vitamin C. Obsahuje betakaroten, vitaminy E, B1, B2 a minerály jako vápník, hořčík, železo a fosfor.

Tři důležité rady

  • Pro všechny zeleninové druhy, používané k přípravě salátů, je základním předpokladem kvalitního využití v kuchyni jejich čerstvost.
  • Salát by se neměl krájet kovovým nožem (použít můžete bez obav nůž s keramickou čepelí), neboť tím se ničí vitamíny, ale omytý a osušený ručně trhat na menší kousky, a to až těsně před konzumací.
  • Pokud chcete, aby salát co nejdéle vydržel na záhonu a nevyběhl do květu, zpomalte jeho příjem živin naříznutím kořene těsně pod listy.

comments powered by Disqus


Podobné články


Šípkový čaj a sirup aktivně bojuje proti stárnutí a nemocem

A ja tady šípkové období. Zrálé šípky v přírodě není možné přehlédnout. Tento pichlavý keř láká svojí...
více...

Dýně chrání naše oči, pokožku, nervovou soustavu a pohlavní orgány

Dýně je plodina s velmi dlouhou historií. Pochází z Ameriky, kde byla velmi ceněnou potravinou Indiánů. Ti již...
více...

Citrony posilují imunitu, brání stárnutí a růstu chloupků

Na citrony si většinou vzpomeneme s příchodem chladnějších dnů a lehkých nachlazení ze změny počasí. Ale...
více...

Letní jídelníček pro zdraví a štíhlou postavu

Letní teploty často zahání chuť na jídlo. Ale jíst je potřeba i v létě, jen jídelníček by měl být...
více...

Mrkev je doslova poklad, který na zahradě roste

Mrkev patří mezi základní druhy zeleniny, kterou najdete růst na téměř každé zahrádce. Nevyžaduje nijak...
více...

Mandle účinně bojují proti stresu a nadváze

Máte rádi mandle? Pokud na ně nejste alergičtí a dopřáváte si jen občas, zkuste je zařadit mezi své top...
více...

Rebarbora je zdravá zelenina, ale ne pro všechny!

Rebarbora nebo také reveň kadeřavá je poměrně málo známá, ale na pěstování nenáročná zelenina. Její chuť...
více...

Jak se nejlépe chránit před chřipkou?

Chřipka je často brána jako banální onemocnění, které se často vyskytuje ve formě epidemie. A jak přijde, tak...
více...

Zdravá příprava jídla, to je také zásluha nádobí, ve kterém se jídlo vaří

Dobré a zdravé jídlo, to nejsou jen zdravé suroviny, ale i nádobí, ve kterém se pokrmy vaří. Bohužel,...
více...

Rakytník zvyšuje imunitu, pomáhá hojit rány a omlazuje

Na podzim potřebujeme posílit imunitní systém a to nejlépe tak, že zvýšíme příjem vitaminu C. Ale ne tak, že...
více...