Domácí zeleninová směs bez konzervantů zdravě ochutí polévky i omáčky

Vegeta je dochucovací přísada do jídla, bez které si mnoho z nás neumí představit žádnou polévku či omáčku. Ale i přes její výraznou a velmi oblíbenou chuť si stále častěji uvědomujeme, že není úplně nejzdravější.

zelenina, polévka, zdraví

Historie kořenící směsi

Vegeta byla vytvořena v roce 1958 v laboratořích společnosti Podravka týmem profesorky Zlaty Bartl, pocházející ze Sarajeva. Výrobek byl uveden na trh v bývalé Jugoslávii v roce 1959 pod názvem „Vegeta 40“ a záhy se stal velmi populárním. V České republice je vlastníkem ochranné známky od roku 1969 společnost Vitana. Tvoří ji směs koření a různých druhů zeleniny, glutamát a vysoké procento soli. Jsou sice i varianty bez glutamátu, ale ani ty nejsou ušetřeny dávkám konzervantů, barviv a lepku.

Domácí a bez škodlivin

Doma si můžete připravit vlastní zeleninovou směs, která bude bez glutamátu a barviv. 

  • Co budeme potřebovat: mrkev, petržel, kapii a sůl - ve stejném poměru
  • kedluben, bulvu celeru, cibuli polovinu (1 kg: 0,5 kg)
  • svazek zelené natě petržele, celer a libeček
  • Postup: Zeleninu nastrouháme a vysušíme, přidáme vysušené natě a umeleme. Uskladňujeme ve sklenicích. Takto připravenou směs můžete použít do polévek, do omáček či např. pod dušené maso.

comments powered by Disqus


Podobné články


Zdravé grilování, to není jen způsob přípravy, ale také výběr správných ingrediencí!

Letní grilování a posezení s přáteli má své kouzlo. Jen někdy je nám potom těžko od žaludku. Nezpůsobuje to...
více...

Letní jídelníček pro zdraví a štíhlou postavu

Letní teploty často zahání chuť na jídlo. Ale jíst je potřeba i v létě, jen jídelníček by měl být...
více...

Očím prospívá listová zelenina a škodí margaríny

Oči jsou velmi důležitý, ale zároveň i velmi citlivý orgán. Přesto si jich mnozí nevážíme a nedáváme jim...
více...

Sedm pravidel dobré nálady a štíhlé postavy

Už se nám zase mílovými kroky blíží léto a s ním strašák mnoha žen. Ano, jsou to plavky! Jak do nich...
více...

Jak vypěstovat zelený, bílý nebo fialový chřest?

Chřest je delikatesní a navíc velmi zdravá zelenina. Vypěstovat si ji můžete v bílé, zelené nebo fialové...
více...

Rebarbora je zdravá zelenina, ale ne pro všechny!

Rebarbora nebo také reveň kadeřavá je poměrně málo známá, ale na pěstování nenáročná zelenina. Její chuť...
více...

Zdravá příprava jídla, to je také zásluha nádobí, ve kterém se jídlo vaří

Dobré a zdravé jídlo, to nejsou jen zdravé suroviny, ale i nádobí, ve kterém se pokrmy vaří. Bohužel,...
více...

Zdravé oči díky stravě bohaté na beta karoten a lutein

Zdravé oči, to je nejen genetický předpoklad, ale i zdravá strava. Není to nic složitého. Běžně dostupné ovoce,...
více...

Sedm rad, které vám zaručí štíhlejší postavu

Potřebujete zhubnout pár kilogramů nadváhy a nedaří se vám to? Začněte s úpravou váhy hned ráno. Rozpohybujte...
více...

Nejlepší smaženice je z deseti druhů hub

Česká republika je doslova rájem pro houbaře. Roste u nás téměř dvě stě jedlých druhů hub, ale bohužel ještě...
více...