Domácí kefír je mnohem zdravější a jeho výroba není vůbec složitá

O zdravém účinku kefíru není pochyb. Pochybovat ale můžeme o některých kefírových nápojích z pultů běžných obchodů. Proto, chcete-li pít kefír pro zdraví, nejlépe uděláte, když budete pít kefír vlastní výroby. Vyrobit si takový lahodný nápoj není nic složitého a stačit vám budou pouze dvě ingredience.

kefír, mléčné výrobky, tibetská houba

Historií prověřené účinky

Již v dávném Tibetu věděli, že naše zdraví závisí z velké části na stavu střev. Kefírová kultura, jejíž vznik sahá do roku 3000 před naším letopočtem, má původ v kavkazských horách, ale zejména v Tibetu, odkud pocházejí drobná kefírové zrna, nazývaná tibetská houba. Probíhá v nich trávení, které podporují stovky druhů bakterií. Pokud jsou střeva zanesená, nefungují správně, projevuje se to různými nemocemi a ztrátou výkonnosti. Proto pokud chcete zlepšit svůj metabolismus přírodními probiotiky a podpořit imunitu, připravte si vlastní kefírový nápoj z tibetské houby. Stačí vám na to jen dvě ingredience.

Tibetská "houba"

První zajímavostí je, že vlastně vůbec nejde o hubu, pouze ji vzhledem připomíná. Bílá zrna, která jsou kombinací bakterií a mléčných a octových kvasinek. Jakmile se tibetská houba zalije mlékem, působením různých druhů člověku prospěšných mikroorganismů spustí kvasný proces. Bakterie takto metabolizují mléčný cukr na mléčnou kyselinu, čímž vznikne kyselý, mírně perlivý nápoj s konzistencí podobnou řídkému jogurtu.

Laktózová intolerance

Velkou výhodou je, že kefírová houba se při procesu fermentace živí laktózou z mléka, takže tento kefírový nápoj mohou pít i lidé s laktózovou intolerancí. Tibetský kefír je tedy výživný fermentovaný nápoj z mléka, který je jedním z nejbohatších potravin na probiotické kultury. Navíc, doma vyrobený kefírový nápoj má  pro váš organismus několikanásobně větší sílu. 

Proč je kefír tak oblíbený

  • Působením probiotických kultur upravuje trávení a ničí různé patogeny ve střevech,
  • zabraňuje hnití potravy ve střevech,
  • stimuluje imunitní systém,
  • pomáhá při detoxikaci,
  • reguluje krevní tlak,
  • léčí žaludeční problémy,
  • dodává energii,
  • zabraňuje únavě,
  • je prevencí proti rakovině. 

Výroba domácího kefíru

Zdravý kefírový nápoj z tibetské houby vyrobíte tak, že do půl litru studeného mléka zamícháte jednu až dvě polévkové lžíce kefírových zrn. Použijte však dřevěnou nebo plastovou lžíci, protože při kontaktu s kovem by se kefírová zrna znehodnotila. Tuto směs nechte fermentovat nejméně jeden až dva dny při pokojové teplotě. Zda je domácí kefír hotový, zjistíte, když protřepete sklenici a na její stěně se objeví typický povlak. Vezměte plastové sítko a tekutinu přeceďte. Vznikne kyselý nápoj, který můžete ihned konzumovat nebo jej uložte do chladničky na později.

Skladování tibetské houby

Tibetskou houbu můžete krátkodobě uskladnit v mléce v lednici. Chcete-li ji uchovat na delší dobu, musíte ji vysušit, to potom vydrží zhruba rok. Nejdéle vydrží mrazená v mléce. To přežije i několik let.

comments powered by Disqus


Podobné články


Alkohol ničí játra, ale játra vám může zničit i přemíra bylinkových čajů, med nebo dieta

Alkohol ničí játra, o tom není pochyb.  Ale není to jen alkohol, který má na svědomí nedostatečnou činnost...
více...

Jak nehladovět a udržovat si ideální váhu?

Základ zdravého stravování nejsou jen zdravé suroviny, ale také zdravé načasování jenotlivých porcí. Tělo...
více...

Účinné rady, které vedou ke snížení hladiny špatného cholesterolu

Vysoká hladina špatného cholesterolu bývá spojováná s nadváhou a obezitou, ale tímto novodobým problémem trpí...
více...

Letní jídelníček pro zdraví a štíhlou postavu

Letní teploty často zahání chuť na jídlo. Ale jíst je potřeba i v létě, jen jídelníček by měl být...
více...

Zdravé oči díky stravě bohaté na beta karoten a lutein

Zdravé oči, to je nejen genetický předpoklad, ale i zdravá strava. Není to nic složitého. Běžně dostupné ovoce,...
více...

Tuk na břiše není jen následek špatné životosprávy, ale vždy je třeba se ho zbavit!

Nejen estéti a vyznavači štíhlé linie, ale i lékaři se shodují na tom, že tuk na břiše je problém. Jenže...
více...

Děti, které vyrůstají v přehnané čistotě nejsou zdravější, opak je pravdou!

Imunita se tvoří ještě před tím, než se narodíme. Ale když se dítě narodí, je třeba jeho imunitu trénovat....
více...

Hlíva ústřičná brání stárnutí a vzniku civilizačních chorob

Češi vždy měli velkou vášeň v houbaření. Relaxují při něm i ti, kterým houby vyloženě nechutnají. Ale...
více...

Jak pomoci dítěti zhubnout, a přitom ho netrápit dietami?

Obézních dětí přibývá, a nejen dětští lékaři proto bijí na poplach. Obezita u dětí stoupá každým rokem....
více...

Tvaroh zažene stres, zasytí, udržuje štíhlou a pevnou postavu

V množství mléčný výrobků se “obyčejný” tvaroh trochu ztrácí. Nebývají na něj reklamy, a přesto je...
více...