Dělená strava účinně brání překyselení organismu

Datum článku: 30. 10. 2013

Při dělené stravě jde o harmonické kombinování potravin, čímž se do trávicího systému zavede pořádek. Při výzkumu se zjistilo, že z hlediska chemického složení lidského těla ho tvoří z 80 % zásadité a z 20 % kyselé složky. Z toho je vyvozené, že i když denní strava se bude skládat z 80 % zásadotvorných potravin a z 20 % kyselinotvorných potravin, nenaruší se přirozená rovnováha. Nevyrovnaný poměr kyselin a zásad v organismu může být totiž příčinou vzniku mnoha nemocí, včetně tzv.  civilizačních chorob a nadváh.

Dělená strava účinně brání překyselení organismu

Pokud se stravujeme obvyklým způsobem, přijímáme příliš mnoho kyselinotvorných potravin

a málo zásadotvorných. Překyselení organismu může potom vyvolat různé nemoci. Současné konzumování potravin bohatých na bílkoviny a potravin bohatých na cukry zabraňuje jejich přirozenému a úplnému strávení. Z tohoto důvodu se prosazuje zásada, aby se v rámci jednoho jídla nekonzumovaly potraviny bohaté na bílkoviny a na cukry.

Jak správně oddělovat

Mnohé potraviny se dají jednoznačně zařadit buď do skupiny cukrů (potraviny v této skupině obsahují hodně cukrů ) nebo do skupiny bílkovin (potraviny v této skupině obsahují mnoho bílkovin ). Existují však i potraviny, které se podle zásad oddělené stravy při látkové přeměně během trávení chovají neutrálně. To znamená , že nebrání ani trávení potravin bohatých na cukry, ani trávení potravin bohatých na bílkoviny. Tyto neutrální bílkoviny ( tuky , okyselené mléčné výrobky, většina druhů zeleniny ) můžete libovolně kombinovat s potravinami i ze skupiny cukrů, i ze skupiny bílkovin. Abyste mohli potraviny správně oddělit, musíte samozřejmě vědět, do které z těchto skupin patří.

Skupina bílkovin

Tepelně upravené všechny druhy masa, drůbež, tepelně upravené masné výrobky ( klobása, paštika, sekaná, vařená šunka, drůbeží salám ), uzené druhy ryb, plody moře, sójové výrobky, vejce, mléko, sýry do 50 % tuku v sušině ( parmazán, eidam, gouda, ementál ... )

Skupina cukrů

brambory, rýže, chléb, pečivo (doporučeno celozrnné ), luštěniny, ovoce, pivo, ovocný čaj

Neutrální skupina

zakysané mléčné výrobky, tavené sýry, zelenina, ořechy, semena, houby, droždí, bylinkové čaje

Doporučuje se

Každá skupina má určitý čas trávení. Nejdelší dobu trávení mají masové pokrmy: 5 - 6 hodin.
Banány, jogurty a vejce: 2 - 2,5 hodiny.
Skupina cukrů: 2 - 3 hodiny.

Podle toho si můžete sestavit denní jídelníček

Ideální je, abyste nemuseli počítat hodiny, držet se jeden den skupiny cukrů a druhý den skupiny bílkovin. Ale ne každému to vyhovuje.

Držte těchto zásad

• Snídaně: skupina cukrů
• Svačina: ovoce nebo zelenina
• Oběd: skupina cukrů
• Svačina: mléčné výrobky, zelenina
• Večeře: bílkovinné jídlo

Proč bílkoviny k večeři?

Protože nejdéle tráví, mají takto na to celou noc. Kromě toho i nejdéle zasytí . Ráno vstaneme bez energie a jídlo na bázi cukrů nám energii nejrychleji dobude.

Co se týče alkoholu, černé kávy a cigaret

Káva omezeně, alkohol vůbec, když už ne ze zdravotních důvodů, tak proto, že obsahuje mnoho kalorií a co se týče cigaret, určitě už asi všichni víme, jak jsou škodlivé.

Autor: Lenka Kostková