Chřest zpestří jídelníček, posílí kosti a zažene únavu

Chřest nebo také lidově špargl je zdravá zelenina. Ale není zdraví prospěšná všem. I zde platí některá omezení a není dobré to s jeho konzumací přehánět. Zkrátka, zelenina denní spotřeby to rozhodně není. I když je velmi chutný a jako zpestření jídelníčku rozhodně vhodný!

chřest, vitaminy, minerály, zdraví, krev, dna

Kam se chřest hodí a co obsahuje

Krémová polévka, zapékaný chřest či jen jeho kousky nakrájené v salátu? Využijte chřestovou sezónu naplno! 500 gramová porce obsahuje pouze 440 kJ a 7,5 gramu vlákniny. Pokryje však denní dávku vitamínu C a na 90 procent příjem vitaminu E. Stejně tak pokryje i poloviční denní dávku vitamínů B1 a B2. Chřest se však vyplatí servírovat i kvůli obsahu minerálů. Organismus potěší zejména draslík, vápník a železo.

Zápach moči

Proč vám po konzumaci chřestu lékařského nepříjemně páchne moč? Není to nebezpečný jev, za typický zápach je odpovědný enzym, který štěpí kyselinu asparagovou a při procesu se tvoří sloučeniny obsahující síru. Zápach zaznamená asi 40 procent konzumentů.

Chřest a jeho negativní vlastnosti

Ačkoliv výhody chřestu jsou nesporné, pokud máte omezenou funkci ledvin nebo dlouhodobě zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi, neměli byste to s konzumací chřestu přehánět. Za vším se skrývají puriny, které se v zelenině vyskytují ve větším množství. V těle se rozkládají na kyselinu močovou. Pokud nejsou ledviny ve stoprocentním stavu nebo je hladina kyseliny močové zvýšená, hromadí se v těle a tvoří se malé krystalky. Ty jsou zodpovědné za otok a bolest kloubů, která je charakteristická pro dnu.

Chřest pouze čerstvý!

Při koupi se poohlédněte po regionálních produktech. Čerstvost by u nich měla být zaručená. Kvalitu chřestu odhalí i jednoduché testy. Když chřest jemně potlačíte, měli byste vidět kapky šťávy. Vůně by měla být příjemná a čerstvá a vůbec ne kyselá! Stonky chřestu musí být pevné a hladké, ne svraštělé. Konec, na kterém se nachází jakoby růžice, by měl být pevný, uzavřený, v žádném případě by neměl kvést! V ideálním případě byste měli chřest ihned zkonzumovat. Pokud však nemáte čas na jeho přípravu, zabalte ho do vlhké utěrky a při teplotě od 5 do 10 stupňů Celsia skladujte maximálně 2 až 3 dny.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Ovoce a zelenina z pultů prodejen škodí víc než prospívá

Slogany o zdraví hlásají, kolik je třeba sníst ovoce a zeleniny, abychom byli zdraví. Jenže, pokud jsme odkázaní...
více...

Příprava vitaminů na zimu

Konzumovat ovoce a zeleninu je pro naše duševní a tělesné zdraví nezbytné. Odborníci na výživu a lékaři...
více...

Pět cenných rad pro alergiky, kterým jaro znepříjemňuje život

Příchod jara vítá každý po svém. Většinou se těšíme z prvních kvítků a svěžího vánku. Ale ne všichni!...
více...

Cestování se zdravým občerstvením

Cestování, to není jen koupit si jízdenku nebo nasednout do auta či na kolo. Cestování, to je také stravování...
více...

Houby prospívají zdraví, jsou zdrojem vitaminů a prevencí civilizačních chorob

Jedni je nesnášejí, druzí milují a jiným dělá radost je sbírat a rozdávat. Určitě jste uhodli, že budeme...
více...

Cibule, pórek, pažitka a česnek - silná čtyřka, která se postará o vaše zdraví

Cibule a její příbuzní, to je doslova ozdravná bomba pro naše zdraví. Stačí, když zařadíte do svého...
více...

Rajčata pomáhají chránit před rakovinou, obezitou, chřipkou a stárnutím

Rajčata jsou oblíbenou a vcelku nenáročnou plodinou. Pěstují se u nás, ale také dovážejí z jižních států....
více...

Hubnutí ovlivňují hormony a my můžeme ovlivnit jejich produkci

Držíte nejrůznější diety, omezujete se v kalorickém příjmu potravin a nehubnete? Na vině jsou hormony! Ale...
více...

Letní nakupování potravin a jejich bezpečná konzumace

Vaření a konzumace jídla má v létě svá specifika. Vše začíná vhodným nákupem, pokračovat by mělo správným...
více...

Léto přeje hubnutí, jen je třeba grilovat, pít a nakupovat s rozmyslem

Léto přeje hubnutí, ale na druhou stranu snáze odhalí nedokonalosti postavy. V létě na nás nečíhají kalorické...
více...