Chřest zpestří jídelníček, posílí kosti a zažene únavu

Chřest nebo také lidově špargl je zdravá zelenina. Ale není zdraví prospěšná všem. I zde platí některá omezení a není dobré to s jeho konzumací přehánět. Zkrátka, zelenina denní spotřeby to rozhodně není. I když je velmi chutný a jako zpestření jídelníčku rozhodně vhodný!

chřest, vitaminy, minerály, zdraví, krev, dna

Kam se chřest hodí a co obsahuje

Krémová polévka, zapékaný chřest či jen jeho kousky nakrájené v salátu? Využijte chřestovou sezónu naplno! 500 gramová porce obsahuje pouze 440 kJ a 7,5 gramu vlákniny. Pokryje však denní dávku vitamínu C a na 90 procent příjem vitaminu E. Stejně tak pokryje i poloviční denní dávku vitamínů B1 a B2. Chřest se však vyplatí servírovat i kvůli obsahu minerálů. Organismus potěší zejména draslík, vápník a železo.

Zápach moči

Proč vám po konzumaci chřestu lékařského nepříjemně páchne moč? Není to nebezpečný jev, za typický zápach je odpovědný enzym, který štěpí kyselinu asparagovou a při procesu se tvoří sloučeniny obsahující síru. Zápach zaznamená asi 40 procent konzumentů.

Chřest a jeho negativní vlastnosti

Ačkoliv výhody chřestu jsou nesporné, pokud máte omezenou funkci ledvin nebo dlouhodobě zvýšenou hladinu kyseliny močové v krvi, neměli byste to s konzumací chřestu přehánět. Za vším se skrývají puriny, které se v zelenině vyskytují ve větším množství. V těle se rozkládají na kyselinu močovou. Pokud nejsou ledviny ve stoprocentním stavu nebo je hladina kyseliny močové zvýšená, hromadí se v těle a tvoří se malé krystalky. Ty jsou zodpovědné za otok a bolest kloubů, která je charakteristická pro dnu.

Chřest pouze čerstvý!

Při koupi se poohlédněte po regionálních produktech. Čerstvost by u nich měla být zaručená. Kvalitu chřestu odhalí i jednoduché testy. Když chřest jemně potlačíte, měli byste vidět kapky šťávy. Vůně by měla být příjemná a čerstvá a vůbec ne kyselá! Stonky chřestu musí být pevné a hladké, ne svraštělé. Konec, na kterém se nachází jakoby růžice, by měl být pevný, uzavřený, v žádném případě by neměl kvést! V ideálním případě byste měli chřest ihned zkonzumovat. Pokud však nemáte čas na jeho přípravu, zabalte ho do vlhké utěrky a při teplotě od 5 do 10 stupňů Celsia skladujte maximálně 2 až 3 dny.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Ovoce a zelenina z pultů prodejen škodí víc než prospívá

Slogany o zdraví hlásají, kolik je třeba sníst ovoce a zeleniny, abychom byli zdraví. Jenže, pokud jsme odkázaní...
více...

Příprava vitaminů na zimu

Konzumovat ovoce a zeleninu je pro naše duševní a tělesné zdraví nezbytné. Odborníci na výživu a lékaři...
více...

Pět cenných rad pro alergiky, kterým jaro znepříjemňuje život

Příchod jara vítá každý po svém. Většinou se těšíme z prvních kvítků a svěžího vánku. Ale ne všichni!...
více...

Zdravé vaření a úklid? Stačí pět pomocníků a máte vyhráno!

Nemáte nafukovací kuchyň a máte pocit, že se vám v ní hromadí spotřebiče, které vůbec nepotřebujete?...
více...

Máslo je snadné vyrobit, ale...

I přes snahu, vnutit nám lehce roztíratelné margaríny, patří tradiční a hlavně čerstvé máslo do zdravého...
více...

Sladíte zdravě? Pozor na med!

Stále posloucháme a čteme, jak je rafinovaný cukr nezdravý. Proto někteří lidé, ve snaze žít zdravě,...
více...

Hubnutí v sedmi důležitých krocích, které nezná jo-jo efekt

Hubnutí je u mnoha žen na jaře tématem číslo jedna. Ale jedna věc je pár dní nezdravé diety, když se...
více...

Mléčné výrobky konzumujte v přiměřeném množství, ale těm nízkotučným se raději vyhněte!

Konzumace nízkotučných potravin nevede k tolik vytoužené změně hmotnosti. Přesto si to musela většina z nás...
více...

Chybí vám energie? Dejte si energetický nápoj z řepy!

Stává se vám, že se cítíte bez energie? Ale jak s tímto pocitem naložíte? Energii je třeba nejen komentovat, ale...
více...

Kysané zelí - vláknina, probiotika, enzymy, vitaminy a minerály v chutné a přírodní formě

Kysané zelí by mělo být jedničkou v jídelníčku těchto dní. Dokáže přirozeným způsobem posílit imunitu...
více...