Chraňte potraviny a nápoje před hmyzem, ochráníte tím svoje zdraví!

Ochrana jídla před nebezpečnými bakteriemi, to je hlavně jeho správné uchovávání. Že je v létě třeba uchovávat rychle se kazící potraviny v chladu, to všichni víme. Ale víte také, že je třeba chránit potraviny před hmyzem? Ano, dobře padnoucí dózy a ochranné síťky spolehlivě ochrání pečivo a další potraviny na stole, protože stačí okamžik a můžete celý krajíc chleba vyhodit. Zvláště, když je určen pro malé dítě.

hmyz, zdraví, bakterie, lidé, děti, jídlo, ochrana jídla před hmyzem

Teplé měsíce - ráj pro hmyz

Jarní a letní měsíce znamenají nejen příchod slunečných teplých dní, ale i množství hmyzu, který se nejednou pokouší přistát na našem jídle. A ukázalo se, že existují velmi dobré důvody, proč většina z nás dotěrné mouchy odhání ještě předtím, než se jim přistávací manévr podaří. Obzvláště obezřetní bychom měli být u dětí a zdůraznit jim, aby nedovolily různým mouchám, vosám a broučkům ,procházet se jim po jídle. Důvod? Ačkoli si mnozí lidé myslí, že hmyz pochodující po jídle je otravný, ale neškodný, není to zcela pravda. Mouchy podle expertů na kontrolu škůdců přenášejí v průměru 200 forem škodlivých bakterií díky tomu, že přistanou kdekoliv - ať už na fekáliích, zdechlinách či shnilých a plesnivých potravinách. Zárodky se zachytí na drobných chloupcích hmyzu. Díky tomu může být i několikasekundové přistání mouchy na našem jídle vážnou hrozbou pro zdraví.

Hmyz přenáší zdraví nebezpečné bakterie

Kromě toho, že hmyz přenáší bakterie, téměř vždy na jídlo zvrací. Nemůže totiž žvýkat, proto předtím, než se pustí do jídla, nejprve vyloučí ven své trávicí enzymy. Stačí, že se moucha jen na pár vteřin dotkne vašeho jídla drobnými chloupky na nohou nebo na těle, aby vám do něj přenesla bakterie odevšad, kde v ten den přistála. Hmyz může takto nepozorovaně přenášet různá nakažlivá onemocnění. Zdraví nejlépe ochráníte tak, když část jídla, na kterou se podařilo hmyzu přistát, odříznete a vyhodíte. Tak se vyhnete konzumaci nebezpečných hmyzích zárodků.

comments powered by Disqus


Podobné články


Kukuřice - zlato z našich polí

Kukuřice je plodina, která má mnoho využití. Proto je také právem nazývána plodinou třetího tisíciletí,...
více...

Jak uspořádat potraviny v chladničce, aby se nemusely zbytečně prošlé vyhazovat?

Máte nepořádek v chladničce? Nebo v ní stále potraviny pečlivě rovnáte a přerovnáváte? V tomto případě...
více...

Bolest zad a rakovina? Pozor na varovné příznaky!

Nejen lidem je lépe v páru. Ale párové jsou i nemoci. Potvrzují to nejnovější vědecké studie, které si vzaly...
více...

Šest účinných druhů cvičení, která pomáhají snížit hladinu cholesterolu

Máte vysokou hladinu "špatného" cholesterolu? Většinou změna jídelníčku nestačí a už vám doktor hrozí...
více...

Syndrom zlomeného srdce je nebezpečná diagnóza, která může i zabít!

Emoce mohou poškodit srdce. A to platí nejen o těch, které přicházejí po tragédiích, ale i ty, které mají...
více...

Šedý zákal odstraní laserová operace očí, kterou hradí zdravotní pojišťovny

Laserové operace očí se staly téměř běžnou záležitostí. Některé diagnózy hradí zdravotní pojišťovny, jiné...
více...

Nosní polypy - vyšetření, léčba a prevence

Nosní polypy nebolí, proto často nevíme, že je v nose máme. Vznikají nenápadně po častých infekcích, které...
více...

Parodontóza není konec vlastních zubů!

Parodontóza je hrozba, která straší důsledky ve formě ztráty zubů. Ale nemusí tomu tak být! Když zubní lékař...
více...

Pěstování lichořeřišnice, bylinky s antibiotickým účinkem

Lichořeřišnice větší je úžasná bylinka. Nejenže je krásná na pohled, ale také umí zatočit s viry...
více...

Moderní budovy skrývají zdravotní nebezpečí

Pobyt v uzavřených prostorách moderních budov nemusí být pro citlivé jedince příjemnou záležitostí. Ale...
více...