Chraňte potraviny a nápoje před hmyzem, ochráníte tím svoje zdraví!

Ochrana jídla před nebezpečnými bakteriemi, to je hlavně jeho správné uchovávání. Že je v létě třeba uchovávat rychle se kazící potraviny v chladu, to všichni víme. Ale víte také, že je třeba chránit potraviny před hmyzem? Ano, dobře padnoucí dózy a ochranné síťky spolehlivě ochrání pečivo a další potraviny na stole, protože stačí okamžik a můžete celý krajíc chleba vyhodit. Zvláště, když je určen pro malé dítě.

hmyz, zdraví, bakterie, lidé, děti, jídlo, ochrana jídla před hmyzem

Teplé měsíce - ráj pro hmyz

Jarní a letní měsíce znamenají nejen příchod slunečných teplých dní, ale i množství hmyzu, který se nejednou pokouší přistát na našem jídle. A ukázalo se, že existují velmi dobré důvody, proč většina z nás dotěrné mouchy odhání ještě předtím, než se jim přistávací manévr podaří. Obzvláště obezřetní bychom měli být u dětí a zdůraznit jim, aby nedovolily různým mouchám, vosám a broučkům ,procházet se jim po jídle. Důvod? Ačkoli si mnozí lidé myslí, že hmyz pochodující po jídle je otravný, ale neškodný, není to zcela pravda. Mouchy podle expertů na kontrolu škůdců přenášejí v průměru 200 forem škodlivých bakterií díky tomu, že přistanou kdekoliv - ať už na fekáliích, zdechlinách či shnilých a plesnivých potravinách. Zárodky se zachytí na drobných chloupcích hmyzu. Díky tomu může být i několikasekundové přistání mouchy na našem jídle vážnou hrozbou pro zdraví.

Hmyz přenáší zdraví nebezpečné bakterie

Kromě toho, že hmyz přenáší bakterie, téměř vždy na jídlo zvrací. Nemůže totiž žvýkat, proto předtím, než se pustí do jídla, nejprve vyloučí ven své trávicí enzymy. Stačí, že se moucha jen na pár vteřin dotkne vašeho jídla drobnými chloupky na nohou nebo na těle, aby vám do něj přenesla bakterie odevšad, kde v ten den přistála. Hmyz může takto nepozorovaně přenášet různá nakažlivá onemocnění. Zdraví nejlépe ochráníte tak, když část jídla, na kterou se podařilo hmyzu přistát, odříznete a vyhodíte. Tak se vyhnete konzumaci nebezpečných hmyzích zárodků.

comments powered by Disqus


Podobné články


Cibule - přírodní antibiotikum, antimykotikum a prodlužovač života

Slavnosti cibule již máme letos za sebou. Že jste ani nevěděli, že něco takového existuje? Ano, cibule je tak...
více...

Beruška asijská nesnáší vůni ořechů

Na podzim, když už si pomalu odvykáme od komárů a dalšího bodavého hmyzu je zde další problém. A sice invaze...
více...

Houby prospívají zdraví, jsou zdrojem vitaminů a prevencí civilizačních chorob

Jedni je nesnášejí, druzí milují a jiným dělá radost je sbírat a rozdávat. Určitě jste uhodli, že budeme...
více...

Osteoporóza a její ovlivnění kvalitní stravou během dětství, dospívání a mládí

Osteoporóza, tedy patologické řídnutí kostí, postihuje sice převážně starší lidi, ale podmínky k tomuto...
více...

Metabolická poradna - bezplatná pomoc všem, kteří chtějí něco dělat pro své zdraví

Přibýváte na váze, necítíte se dobře a nic s tím neděláte? A co takhle navštívit svého praktického...
více...

Cibule, pórek, pažitka a česnek - silná čtyřka, která se postará o vaše zdraví

Cibule a její příbuzní, to je doslova ozdravná bomba pro naše zdraví. Stačí, když zařadíte do svého...
více...

Dovolená ničí srdce, ale určitě si ji dopřejte!

Infarkt na dovolené? Tak to vůbec nemusí být výjimečná zdravotní komplikace, na kterou si zaděláváme...
více...

Kukuřice - zlato z našich polí

Kukuřice je plodina, která má mnoho využití. Proto je také právem nazývána plodinou třetího tisíciletí,...
více...

Jak uspořádat potraviny v chladničce, aby se nemusely zbytečně prošlé vyhazovat?

Máte nepořádek v chladničce? Nebo v ní stále potraviny pečlivě rovnáte a přerovnáváte? V tomto případě...
více...

Bolest zad a rakovina? Pozor na varovné příznaky!

Nejen lidem je lépe v páru. Ale párové jsou i nemoci. Potvrzují to nejnovější vědecké studie, které si vzaly...
více...