Chcete si posílit imunitu běžným stravováním?

Datum článku: 11. 9. 2013

Obsah článku:

Přečtěte si pár typů, jaká jídla zařadit do jídelníčku, abyste byli fit. 

Chcete si posílit imunitu běžným stravováním?

Snídaně

V závislosti na hladu a na tom, jak fyzicky náročný den máte před sebou, vyberte si jeden z uvedených návrhů:
• Čerstvé ovoce
• Míchaný ovocný koktejl z kiwi a banánu, nízkotučného jogurtu a ledu
• Ovesné vločky s nízkým obsahem cukru a sušeným nebo sójovým mlékem
• Kompot ze sušeného ovoce a z kousků čerstvého ovoce
• Čerstvý nebo grilovaný grep, může být posypaný skořicí
• Ovesná kaše připravená z odstředěného mléka se sušeným nebo čerstvým ovocem
• Neslazené celozrnné vločky se sušeným nebo čerstvým ovocem plus odtučněné mléko
• Čerstvě vymačkaná pomerančová šťáva + jogurt s živými kulturami a ovocem.

Oběd

Klíčem ke zdraví imunitního systému je udržet příjem čerstvého ovoce a zeleniny. Pokud máte čas pouze na sendvič, vyberte si celozrnný se salátovou nádivkou a čerstvé ovoce.
• Plněné papriky a hnědá rýže
• Celozrnný chléb s avokádovým salátem
• Polévka z čerstvé zeleniny s celozrnným chlebem nebo žitnými krekry
• Avokádová pomazánka s kousky čerstvé zeleniny
• Sekaný salát s křupavou pšenicí, navrchu posypaný upraženými semínky
• Řízek z mleté zeleniny nebo kuřecího masa nebo sekaná s celozrnným chlebem a zelený salát s olivovým olejem a citrónovou šťávou
• Brambora pečená ve slupce se zelným salátem a nízkotučným dresinkem
• Paštika ze sardinek, tuňáka nebo lososa s celozrnnými krekry nebo křupavým chlebem a zeleným salátem
• Salát z avokáda a krevet nebo kraba s nízkotučným jogurtovým dresinkem
• Grilované papriky a cukety s panenským olivovým olejem a hnědou rýží

Večeře

Živiny posilující imunitní systém se často dlouhým vařením ničí, proto vždy k večernímu jídlu servírujte syrovou nebo mírně uvařenou zeleninu. Večeři ukončete ovocným dezertem.
• Bílá ryba s řeřichovou omáčkou, v páře připravenou zeleninou a pečenými nebo vařenými bramborami
• Jídlo z mořských ryb a rychlé osmažená zelenina s vaječnými těstovinami
• Grilovaná makrela nebo sleď s jablečnou omáčkou, vařenými bramborami a zeleninou na páře
• Pečený losos s citrónem a koprem, servírovaný se zeleninou připravenou v páře nebo se salátem
• Dušený lilek, houby nebo zeleninová dužina servírovaná s celozrnným chlebem a salátem
• Celozrnné těstoviny s omáčkou připravené ze špenátu, arašídů, s panenským olivovým olejem a česnekem
• Játrové soté v panenském olivovém oleji se zeleninou připravenou v páře s vařenými bramborami
• Kuřecí, zeleninové nebo rybí rizoto připravené s hnědou rýží
• Zeleninový guláš s pečenými bramborami a salátem
• Fazolová pánev se zeleninou připravenou v páře
 

Autor: Martina Dvořáková