Celozrnné potraviny chrání naše zdraví, nebojme se je zařadit do svého jídelníčku

Celozrnné potraviny jsou důležitým zdrojem nejen výživných, ale i ochranných látek. Přesto se v našem jídleníčku tyto potraviny příliš nevyskytují. A to je chyba! Ne, že by lidem tyto potraviny nechutnaly, pouze prostě nevědí o jejich prospěšnosti a často je ani nenapadne, jak by je mohli konzumovat.

celozrnné potraviny, zdraví, vláknina, zrno

Ochranná úloha celozrnných potravin

Cereální potraviny jsou nezbytnou součástí stravy v celé Evropě. Jsou hlavním zdrojem sacharidů, vlákniny a bílkovin. Většinu evropské konzumace obilovin tvoří pšenice. Na výrobu pekařských produktů jako chléb, koláče, těstoviny, snídaňové cereálie apod se obvykle používá pouze vnitřní část pšeničného zrna ve formě čisté bílé mouky. Tento způsob použití pšeničného zrna je třeba přehodnotit, i díky současným epidemiologickým studiím, které poskytují silný důkaz o ochranné roli celozrnných produktů před mnoha chorobami, včetně onemocnění srdce, některých druhů rakoviny a diabetu druhého typu. U žen ve středním věku se konzumace celozrnných produktů spojuje s nižší tělesnou hmotností ve srovnání s ženami, které konzumovaly více moučných potravin.

Zrna

Nejdůležitějšími obilovinami v Evropě jsou zrna pšenice, rýže, kukuřice, ovsa, žita a ječmene. Strukturou jsou všechny zrna podobná a jsou tvořena ze tří částí: vnitřní škrobový endosperm, zárodek nebo embryo a vnější otruby, které tvoří ochrannou vrstvu kolem zrna. Vláknina (její nerozpustné i rozpustné typy, v závislosti na zrnu) se dlouho považovala za hlavní zdraví prospěšnou složku celozrnných výrobků. V současnosti stoupá množství důkazů o zdravotním přínosu dalších složek v zrnu, obsahujících vitamin E, vitaminy skupiny B, množství minerálních látek jako železo, hořčík, zinek, selen a některé ochranné fytochemikálie. Bohaté množství nutrientů a zdraví prospěšných látek působí synergicky a má pravděpodobně větší přínos pro zdraví, než by se dalo dosáhnout shrnutím individuálních účinků jednotlivých složek.

Zdravá a chutná volba potravin

Chutnost, přínos pro zdraví, dostupnost a cena jsou typická kritéria, kterými se řídí evropští konzumenti při výběru potravin. Produkty na bázi obilovin hrají i důležitou kulturní úlohu v různých částech Evropy. Ačkoliv chutnost a prospěšnost zdraví se často považovalo za protiklady, dnes si už konzumenti mohou vybrat z velkého množství chutných a zároveň zdravých výrobků.

Více celozrnných výrobků

Celozrnným výrobkům se konečně dostává zaslouženého uznání. Výrobci se snaží zlepšovat a posilovat nutriční hodnotu a zdravotní přínos cereálií a zvýšit použití celých zrn v moderních potravinách. Čím dál tím více se zabývají požadavky konzumentů, senzorickou kvalitou bioaktivních cereálních potravin a vyvíjejí se nové technologie, které umožní produkci potravin s obsahem zdraví podporujících prvků jako je vláknina, oligosacharidy a fytochemikálie - fytoestrogeny (lignany), polyfenoly a antioxidanty.

Vliv na zdraví

Důležité je také poukázat na pozitivní vliv těchto složek na zdraví, speciálně na hladinu krevního cukru a inzulínový metabolismus, ale také věnovat pozornost komunikaci o zdravotním přínosu celých zrn mezi evropským potravinářským průmyslem a odborníky ve zdravotnictví. Je mimořádně důležité, aby lidé věděli o významu celozrnných produktů při prevenci srdečních onemocnění a některých druhů rakoviny. Fyziologický efekt celých zrn a jejich role v zlepšování zdraví jsou vysvětleny stále jen částečně. Proto probíhají v Evropě stále nové a nové studie, které dokládají důležitost zařazování celozrnných potravin do jídelníčků obyvatel evropských zemí, tedy i Česka.

comments powered by Disqus


Podobné články


Pohankové placky posílí vaši imunitu a cévy

Pohanka je skoro zapomenutá, ale zdravá potravina. Obsahuje 12-15% bílkovin, tuky jsou v ní zastoupeny zejména...
více...

Po každé nemoci je důležitá rekonvalescence, nezapínejte na ni ani po chřipce!

Máte za sebou nemoc z nachlazení nebo chřipku? Nastartujte opět svůj imunitní systém! Chřipka je pro organismus...
více...

Zdravé potraviny nemusí být drahé, stačí vhodně nakupovat!

O zdravém stravování čteme a slyšíme ze všech stran. Každý si ale hned pod zdravým stravováním představí...
více...

Listová zelenina snadno nahradí kukuřičné lupínky a dá se pěstovat i na okně

Stravujeme se opravdu zdravě? Bohužel, podle mnoha výzkumů mnoho lidí nedostává základní živiny, které jsou...
více...

Celulitida může být dána geny, ale i tak existuje možnost léčby

Celulitida postihuje téměř devadesát procent žen, dokonce i ty, které jsou jinak štíhlé a fit. Podívejte se, co...
více...

Zácpa, průjem a normální stolice

Pravidelná stolice je jednou z nejdůležitějších fyziologických funkcí těla. I proto byste měli vědět, co je...
více...

Chcete vařit zdravě, chutně a levně?

Zdravé vaření se stává novodobým trendem a zájem o něj rok od roku roste. Existuje hned několik hlavních...
více...

Co dělat, když milujeme večerní přejídání a nechceme být obézní?

Mnohé drastické diety jsou založeny na tom, že bude vynechána večeře. Ale to není zdravé a napomáhá to jo-jo...
více...

Kolik potřebujeme vápníku v jednotlivých etapách života?

Vápník je jeden z nejdůležitějších minerálů, které potřebuje naše tělo. Má vliv na pevnost kostí, zubů,...
více...

Železo dodáme tělu hovězím masem, cizrnou, kakaem, ale i slunečnicovými semínky

Omyl s tím, že ve špenátu je nejvíc železa je již dávno vysvětlen, přesto v podvědomí máme stále Pepka...
více...