Brambory škodí ledvinám

Datum článku: 5. 2. 2014

Každý orgán v našem těle je velmi důležitý pro naše zdraví. Naše ledviny nejsou výjimkou. A skrytě tyto orgány spolu velmi souvisí. Například s kvalitou ledvin souvisí i stav našich kostí. Ledviny jsou tím orgánem, na kterém závisí mineralizace a stavba našich kostí. Ledviny zajišťují vylučování a zpětné vstřebávání minerálů ve svých kanálcích. Zde působí parathormon i kalcitonin a výsledkem je velký únik minerálů močí či jejich zadržování v organismu.

Brambory škodí ledvinám

Ledviny jsou zdrojem energie

Podle čínské medicíny se zde mísí energie vrozená s energií získanou. Tito lidé si musí dávat velký pozor, aby neonemocněli a dbát na správný způsob života a stravu. Ale ledviny se dají porušit i během života, pokud s ním špatně zacházíme. V dnešní době jsou poruchy ledvin velmi častým jevem. Není divu, vždyť je příliš nešetříme. Takový lidé pak často pociťují velkou únavu, vyčerpání energie a rychlou unavitelnost. Lidé se slabými ledvinami často pociťují strach. Tato emoce je často doprovází v různých situacích, i v takových, kde není důvod ke strachu.

Ledviny jsou také zodpovědné za kotníky

Jejich slabost a bolest mohou být stejně příznakem ledvinové poruchy. Zejména bolesti na vnitřní straně kotníků jsou ty, které tomuto okruhu odpovídají. Poruchy ledvin je vidět i pod očima. O uvolněných ledvinách svědčí váčky pod očima, naopak, stažení v tomto orgánu se projevuje hnědými až černými kruhy. Je smutné, že takové změny vidíme často i u dětí. Nečekejme, až onemocníme, raději se věnujme prevenci, a tou je strava.

Příliš mnoho bílkovin

Zejména v dnešní době se setkáváme s přebytkem bílkovin v organismu. Aminokyseliny z bílkovin se neukládají do zásoby, ale se přeměňují na močovinu a amoniak, které se vylučují ledvinami. Pokud jsou ledviny soustavně přetěžovány vylučováním odpadů a nemohou si odpočinout, velmi tím trpí. Ledviny nejvíce zatěžují bílkoviny živočišného původu - maso, mléčné výrobky.

Sůl

Bez soli by ledviny správně nefungovaly. Takže malé množství soli je nezbytné. Ale větší množství soli je již toxické. Proto přidejte sůl do jídla hned na začátku a na talíři už nedosolujte. Při vaření se sůl dobře zabuduje do jídla.

Tekutiny

I zde platí, že nedostatek i nadbytek škodí. Ledviny potřebují dostatek tekutin, ale pokud je tekutiny nadbytek, ledviny musí stále pracovat, a to je oslabuje. Pokud jíte maso a mléčné výrobky, je dobré je řádně zapít, aby se toxiny vyloučili a neškodily buňkám. Pokud jíme více obilovin, ovoce, zeleniny a luštěnin, není třeba tolik tekutin. Všechny tyto potraviny jsou připravovány na vodě a vodu i obsahují.

Brambory

Nadměrné množství brambor je pro ledviny problém. Obsahují toxický alkaloid solanin, který ledviny zatěžuje. Tato škrobová molekula uvolňuje ledvinové kanálky, čímž ledviny oslabuje. I nadbytek draslíku v bramborách je pro ledviny nevhodný.

Jídlo na noc, přebytek jídla

Noční jídlo velmi zatěžuje ledviny. Namísto odpočinku musí neustále pracovat, což je vysiluje.

Stres

Každá stresová zátěž v práci, doma, na ulici, je dalším faktorem, který naše ledviny zatěžuje, proto je dobré se mu vyhýbat. Zvolněte tempo, najděte si čas na odpočinek, pohyb a relax. Zkuste denně cvičit relaxační cvičení.