Pěstování maliníku na zahradě a sběr malin

Maliny jsou chutné a zdravé ovoce. V obchodě je sice také občas můžete koupit, ale jsou křehké a špatně skladovatelné. Navíc dlouho po utržení nevydrží. Potom se často stává, že si domů místo malin donesete jen malinovu kaši. Přitom pěstování malin nevyžaduje téměř žádnou péči a keříkům se daří na každé zahradě, ale i na krajích lesa či podél polních cest.

maliny,. maliník obecný, zdraví, vitaminy, minerály, ovoce

Maliník obecný

Malinové keře jsou trvalými rostlinami, kterým vyhovuje mírně podnební pásmo, ale dokážou rodit i v chladnějších oblastech. Staletí křížení a pěstování malin přineslo množství odolných odrůd pro různé zóny. Správný výběr lokality, respektive odrůdy, občasné prostříhávání a úprava půdy vedou ke zdravým malinovým keřům, které plodí celá desetiletí.

Zásady správného pěstování malin

  • Vyberte si odrůdu vhodnou pro vaše klimatické podmínky.
  • Malinové keře pěstujte v dobře odvodněné části zahrady, na slunném místě s kvalitní cirkulací vzduchu - tak zabráníte vzniku plísní.
  • Udržujte kyselost půdy od pH 5,5 do 6,5 - tak zabráníte nedostatku železa a manganu.
  • Dejte rostlinám dostatek prostoru a podpořte je svislou oporou.
  • Každoročně upravujte půdu podle potřeby.
  • Bobule sbírejte, když jsou zralé a skladujte je při nízkých teplotách.

Jak sázet maliníky

Vyberte si slunné místo s bohatou a hlubokou půdou, která nezadržuje zbytečně vodu. Rostliny sice tolerují i ​​částečný polostín, ale v tom případě bude úroda nižší. Nezapomínejte pravidelně zbavovat okolí malin plevele, který má snahu odčerpat co nejvíce živin pro sebe. Použít lze i organický herbicid. Pár týdnů před výsadbou přidejte do lůžek organický kompost a chlévský hnůj. Čas na vysazení předpěstovaných rostlin je 4 až 6 týdnů před posledním mrazem. Připravte se na to, že první rok obvykle neprodukují ovoce, to přichází až druhý rok.

Jak pečovat o malinové keře

Na začátku jara je třeba keře prořezat, odstranit všechny suché, poškozené nebo slabé větvičky ještě před pučením. Vyplatí se použít univerzálně organické hnojivo bohaté na dusík a fosfor, nehnojte však později než v červnu. PH alkalické půdy můžete upravit humusem, rašelinou, jehličkami z borovice nebo organickým hnojivem, speciálně určeným pro rostliny, které mají rády kyselejší půdu.

Sběr a skladování malin

Většina odrůd se sklízí začátkem léta během dvou-tří týdnů. Plody sbíráme, až když jsou zralé. Nezapomínejte, že je třeba je spotřebovat nebo zpracovat co nejdříve. Vydrží maximálně dva až tři dny. Poškozené plody a plody, které se rozpadají, vyhoďte. Ideální je sklízet bobule v časných ranních hodinách a skladovat je při nízkých teplotách. Úžasné jsou zmražené maliny, které nasypete i s ledem do sklenice se štávou. 

Škůdci a nemoci malin

Negativem malin je jejich relativně vysoká citlivost vůči škůdcům a chorobám. Častou chorobou je vadnutí způsobené houbou Verticillium, která se přenáší z brambor, rajčat, papriky, lilku či okrasných rostlin. Běžnými škůdci jsou ptáci, roztoči a lístokaz zahradní. Na jejich omezení nebo odstranění používejte organické metody. Pokud zaznamenáte žloutnutí listů, může to být projev nedostatku železa.

Vůně malin 

Maliny obsahují množství vitaminu C, mangan, flavonoidy a antioxidanty. Jsou ideální složkou do zdravých dezertů, ovocných salátů, můžeme si je dopřát ve snídaňových kaších a cereáliích, ale úžasně chutnají jen tak, bez jakýchkoliv úprav, právě utržené a umyté. Krásně vám zbarví a ovoní rty.

comments powered by Disqus


Podobné články


Švestky - lokální ovoce s fantastickými zdravotními účinky

Máte rádi švestky, švestkové knedlíky nebo třeba švestková povidla? Tak to vám za jejich konzumaci vaše tělo...
více...

Rajčata pomáhají chránit před rakovinou, obezitou, chřipkou a stárnutím

Rajčata jsou oblíbenou a vcelku nenáročnou plodinou. Pěstují se u nás, ale také dovážejí z jižních států....
více...

Špenát zvyšuje fyzickou sílu, udržuje štíhlou linii a chrání zdraví plodu

Špenát jsme jako děti nenáviděly a hojně ho vracely na talířích ve školních jídelnách. Chyba nebyla v nás,...
více...

Česnek je důležité včas sklidit, protože přezrálý má kratší skladovací dobu

Zasadili jste na podzim česnek a těšíte se na úrodu? Ale pozor! To, abyste měli v zimě plody své práce,...
více...

Salát z mořských řas pro zdraví, krásu a dlouholetost

Mořské řasy jsou úžasnou potravinou, plnou pro život nezbytných bílkovin, vitaminů, minerálů, enzymů, vlákniny...
více...

Zahrada bez práce a výčitek svědomí? Jde to!

Máte rádi svoji zahradu, ale nestíháte a navíc máte jiné priority než soused, který ustavičně rovná kamínky...
více...

Jak zbavit přírodní cestou ovoce a zeleninu nebezpečných pesticidů?

Umýt ovoce a zeleninu pod tekoucí vodou, to je základ, který dělá doma většina z nás. Ale k odstranění...
více...

Šťáva z červené řepy podporuje růst a kvalitu vlasů

Péče o vlasy, to není jen nákup a používání kvalitní vlasové kosmetiky. Chcete-li mít krásné vlasy, musíte...
více...

Brokolicový olej pomáhá proti stárnutí kůže, třepení vlasů a snižuje výskyt akné

Panenské oleje umí úžasně pečovat o pleť, nejsou plné konzervantů a dalších alergizujících příměsí....
více...

Dvě lžíce ovesných otrub denně zajistí štíhlou postavu a detoxikaci těla

Superpotraviny hýbou světem. A většinou tím, že jsou super, mají i super vysokou cenu, která je daná tím, že...
více...