Malinové keře jsou trvalými rostlinami, kterým vyhovuje mírně podnební pásmo, ale dokážou rodit i v chladnějších oblastech. Staletí křížení a pěstování malin přineslo množství odolných odrůd pro různé zóny. Správný výběr lokality, respektive odrůdy, občasné prostříhávání a úprava půdy vedou ke zdravým malinovým keřům, které plodí celá desetiletí.
Vyberte si slunné místo s bohatou a hlubokou půdou, která nezadržuje zbytečně vodu. Rostliny sice tolerují i částečný polostín, ale v tom případě bude úroda nižší. Nezapomínejte pravidelně zbavovat okolí malin plevele, který má snahu odčerpat co nejvíce živin pro sebe. Použít lze i organický herbicid. Pár týdnů před výsadbou přidejte do lůžek organický kompost a chlévský hnůj. Čas na vysazení předpěstovaných rostlin je 4 až 6 týdnů před posledním mrazem. Připravte se na to, že první rok obvykle neprodukují ovoce, to přichází až druhý rok.
Na začátku jara je třeba keře prořezat, odstranit všechny suché, poškozené nebo slabé větvičky ještě před pučením. Vyplatí se použít univerzálně organické hnojivo bohaté na dusík a fosfor, nehnojte však později než v červnu. PH alkalické půdy můžete upravit humusem, rašelinou, jehličkami z borovice nebo organickým hnojivem, speciálně určeným pro rostliny, které mají rády kyselejší půdu.
Většina odrůd se sklízí začátkem léta během dvou-tří týdnů. Plody sbíráme, až když jsou zralé. Nezapomínejte, že je třeba je spotřebovat nebo zpracovat co nejdříve. Vydrží maximálně dva až tři dny. Poškozené plody a plody, které se rozpadají, vyhoďte. Ideální je sklízet bobule v časných ranních hodinách a skladovat je při nízkých teplotách. Úžasné jsou zmražené maliny, které nasypete i s ledem do sklenice se štávou.
Negativem malin je jejich relativně vysoká citlivost vůči škůdcům a chorobám. Častou chorobou je vadnutí způsobené houbou Verticillium, která se přenáší z brambor, rajčat, papriky, lilku či okrasných rostlin. Běžnými škůdci jsou ptáci, roztoči a lístokaz zahradní. Na jejich omezení nebo odstranění používejte organické metody. Pokud zaznamenáte žloutnutí listů, může to být projev nedostatku železa.
Maliny obsahují množství vitaminu C, mangan, flavonoidy a antioxidanty. Jsou ideální složkou do zdravých dezertů, ovocných salátů, můžeme si je dopřát ve snídaňových kaších a cereáliích, ale úžasně chutnají jen tak, bez jakýchkoliv úprav, právě utržené a umyté. Krásně vám zbarví a ovoní rty.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.