Josta je plná vitaminů, minerálů a navíc výborně chutná

Vyšlechtit úžasné ovoce trvalo téměř půl století. Ale úsilí bylo korunováno úspěchem. Vznikla josta - kříženec černého rybízu a angreštu. Srývá v sobě to nejlepší z angreštu a rybízu zároveň.

josta, zdraví, vitaminy, minerály

Velké keře bez ostnů

Josta vytváří poměrně velké a bujně rostoucí keře nebo stromy s bohatým kořenovým systémem. Výhonky však nemají ostny a přinášejí úrodu černých bobulí ve velikosti bobulí angreštu. Jejich chuť je specifická a opravdu v sobě spojuje chuť a aroma angreštu i černého rybízu. Dobře zakořeněný keř dokáže přinést bohatou úrodu - až 10 kg. Dozrálé plody neopadávají a po sklizni je můžete v chladu skladovat až po dobu 1 týdne.

Pěstování

Josta není náročná na půdu, ale má oblibě slunné stanoviště. Kromě nenáročnosti je výborně odolná vůči škůdcům a nemocem, které často trápí rybíz či angrešt. V podstatě je její pěstování bezproblémové a daří se jí dokonce i ve velké nádobě. Nicméně, opravdu velké nádobě, jelikož keř se umí pořádně rozrůst. Nic nezkazíte, pokud ji jednou za čas přihnojíte dobře vyzrálým kompostem, který jí dodá potřebné živiny. Ideální období na její vysazování je na podzim.

Zpracování

Plody josty si nejlépe vychutnáte čerstvé, ale jsou také vhodné i na zamrazení. Nebojte se, nezdědily nepříjemnou chuť černého rybízu, která mnoho lidí odrazuje. Připravíte z ní vynikající džemy, šťávy či sirupy.

Josta pro zdraví

Plody jsou bohaté na vitamin A, C, A, B a dokonce i málo známý vitamin P (rutin), který posiluje cévní stěny. Konzumace josty přispívá k posílení imunitního systému, ke zlepšení krevního obrazu či pročištění trávicí soustavy a krve. Podporuje trávení a je také močopudná a potopudná. Dále josta obsahuje minerální látky včetně železa a vápníku. Listy josty urychlují metabolismus, proto se používají při redukčních dietách.

comments powered by Disqus


Podobné články


Rebarbora je zdravá zelenina, ale ne pro všechny!

Rebarbora nebo také reveň kadeřavá je poměrně málo známá, ale na pěstování nenáročná zelenina. Její chuť...
více...

Hurmikaki lze snadno sklízet i z našich zahrádek

Hurmikaki (tomel) je chutné exotické ovoce, které roste na stromě s názvem Erbenovník rajčatový. Strom pochází...
více...

Skleník - praktická ozdoba do každé zahrady

Skleník je pro zahrádkáře takřka nezbytná věc. Urychlí růst užitkových rostlin, ochrání je před zevními vlivy...
více...

Říjen na zahradě - příprava na jaro

V říjnu je ještě na zahradě hodně práce. I když přichází pravá podoba podzimu, kdy venku je již vlezlé...
více...

Nové brambory vařte ve slupce, zachovají si důležité minerály a vitaminy

Nové brambory, to je lahůdka, na kterou se těšíme hned na jaře. Ale musíme si nějakou dobu počkat, než obchody...
více...

Přípravky s obsahem chromu nepomáhají s hubnutím

Tablety, které obsahují chrom, by měly pomáhat při hubnutí. Koluje o nich dokonce to, že mají doslova zázračné...
více...

Čaj z aronie pomáhá nejen při obtížích s trávením

Tento keř se jinak nazývá i jeřabina černá a jeho plody mají léčivou schopnost. Obsahují mnoho vitamínů,...
více...

Když chcete zhubnout, nejdříve si musíte zjistit, jaký jste metabolický typ

Zaručených diet, které slibují radikální zhubnutí problémových partií je mnoho. Ale žádná není univerzální....
více...

Skořice podporuje zdravé kosti, posiluje imunitu a stabilizuje krevní cukr

Voňavé koření, které zahřeje. I tak by se dala popsat skořice. Získává se z kůry rostliny zvané skořicovník....
více...

Příprava vitaminů na zimu

Konzumovat ovoce a zeleninu je pro naše duševní a tělesné zdraví nezbytné. Odborníci na výživu a lékaři...
více...