Josta je plná vitaminů, minerálů a navíc výborně chutná

Vyšlechtit úžasné ovoce trvalo téměř půl století. Ale úsilí bylo korunováno úspěchem. Vznikla josta - kříženec černého rybízu a angreštu. Srývá v sobě to nejlepší z angreštu a rybízu zároveň.

josta, zdraví, vitaminy, minerály

Velké keře bez ostnů

Josta vytváří poměrně velké a bujně rostoucí keře nebo stromy s bohatým kořenovým systémem. Výhonky však nemají ostny a přinášejí úrodu černých bobulí ve velikosti bobulí angreštu. Jejich chuť je specifická a opravdu v sobě spojuje chuť a aroma angreštu i černého rybízu. Dobře zakořeněný keř dokáže přinést bohatou úrodu - až 10 kg. Dozrálé plody neopadávají a po sklizni je můžete v chladu skladovat až po dobu 1 týdne.

Pěstování

Josta není náročná na půdu, ale má oblibě slunné stanoviště. Kromě nenáročnosti je výborně odolná vůči škůdcům a nemocem, které často trápí rybíz či angrešt. V podstatě je její pěstování bezproblémové a daří se jí dokonce i ve velké nádobě. Nicméně, opravdu velké nádobě, jelikož keř se umí pořádně rozrůst. Nic nezkazíte, pokud ji jednou za čas přihnojíte dobře vyzrálým kompostem, který jí dodá potřebné živiny. Ideální období na její vysazování je na podzim.

Zpracování

Plody josty si nejlépe vychutnáte čerstvé, ale jsou také vhodné i na zamrazení. Nebojte se, nezdědily nepříjemnou chuť černého rybízu, která mnoho lidí odrazuje. Připravíte z ní vynikající džemy, šťávy či sirupy.

Josta pro zdraví

Plody jsou bohaté na vitamin A, C, A, B a dokonce i málo známý vitamin P (rutin), který posiluje cévní stěny. Konzumace josty přispívá k posílení imunitního systému, ke zlepšení krevního obrazu či pročištění trávicí soustavy a krve. Podporuje trávení a je také močopudná a potopudná. Dále josta obsahuje minerální látky včetně železa a vápníku. Listy josty urychlují metabolismus, proto se používají při redukčních dietách.

comments powered by Disqus


Podobné články


Jablečná dieta a detoxikační kúra zároveň, která trvá pouze tři dny

Potřebujete rychle zhubnout do šatů nebo jen nastartovat éru zdravějšího stravování? Zkuste pro začátek...
více...

Mléčné výrobky konzumujte v přiměřeném množství, ale těm nízkotučným se raději vyhněte!

Konzumace nízkotučných potravin nevede k tolik vytoužené změně hmotnosti. Přesto si to musela většina z nás...
více...

Středomořská dieta je stále populární, chutná a spolehlivá

Středomořská dieta vás obere o nadbytečné kilogramy, ale také upraví hladinu cholesterolu a ozdraví stav cév...
více...

Pomelo - velké nejen rozměry, ale i přínosem pro naše zdraví

Stále častěji na podzim a v zimě nakupujeme a konzumujeme citrusové plody. A mezi nimi čestné místo zaujímá...
více...

Kysané zelí - vláknina, probiotika, enzymy, vitaminy a minerály v chutné a přírodní formě

Kysané zelí by mělo být jedničkou v jídelníčku těchto dní. Dokáže přirozeným způsobem posílit imunitu...
více...

Med přímo od včelaře nenahradí žádné levnější alternativy z dovozu!

Med je cenný a zcela jedinečný dar přírody, který sladce chutná a navíc prospívá zdraví. Obsahuje velké...
více...

Dýně chrání naše oči, pokožku, nervovou soustavu a pohlavní orgány

Dýně je plodina s velmi dlouhou historií. Pochází z Ameriky, kde byla velmi ceněnou potravinou Indiánů. Ti již...
více...

Citrony posilují imunitu, brání stárnutí a růstu chloupků

Na citrony si většinou vzpomeneme s příchodem chladnějších dnů a lehkých nachlazení ze změny počasí. Ale...
více...

Rebarbora je zdravá zelenina, ale ne pro všechny!

Rebarbora nebo také reveň kadeřavá je poměrně málo známá, ale na pěstování nenáročná zelenina. Její chuť...
více...

Hurmikaki lze snadno sklízet i z našich zahrádek

Hurmikaki (tomel) je chutné exotické ovoce, které roste na stromě s názvem Erbenovník rajčatový. Strom pochází...
více...