Jak vypěstovat zelený, bílý nebo fialový chřest?

Chřest je delikatesní a navíc velmi zdravá zelenina. Vypěstovat si ji můžete v bílé, zelené nebo fialové variantě. Ale pozor! Varianty chřestu se neliší jen barvami ale také specifickým způsobem pěstování. Každá barva vzejde z jiné péče.

chřest, zelenina, zahrada, zdraví, vitaminy

Chřes - zelenina s léčivými účinky

Zelenina, která symbolizuje jarní období je nabitá zdravím. Obsahuje bílkoviny, zdravé sacharidy, vápník, vlákninu, draslík, železo, hořčík, fosfor, sodík, zinek, měď, mangan, selen, vitamin A, B, C, E, K, kyselinu pantotenovou, kyselinu listovou, kyselinu glutamovou, betakaroten, lutein, flavonoidy a silice. Při tom všem má málo kalorií, podporuje imunitu, působí protizánětlivě, proti rakovině, močopudně, podporuje trávení. Má zásaditý charakter. Pomáhá ledvinám i játrech v jejich detoxikační činnosti. Normalizuje hladinu cukru v krvi.

Bílý, zelený nebo fialový

V první řadě je třeba si uvědomit, že chřest je jen jeden. Pokud vyrůstá pod fólií, bude bílý, pokud roste na zahradě či poli bez fólie, vyroste zelený a takový je třeba hned i sklízet. Fialový chřest je vlastně bílý, který je vystavena na delší dobu světlu - buď slunci nebo zářivkám v obchodě. Na pěstování chřestu je skvělé to, že je permanentní rostlinou a na jednom stanovišti ji můžeme pěstovat 8 až 12 let.

Ozdoba kytic

Možná nevíte, že dekorativní listy chřestu se používají na zdobení kytic.

Samčí a samičí

Tato chutná zelenina patří k dvoudomým rostlinám. Znamená to, že může být buď samčí nebo samičí. K pěstování jsou výhodnější samčí, protože více odnožují. Kvetou obyčejně koncem července. Rychlost růstu mladých jedlých výhonků je ovlivněna teplotou. Při teplotě 11 až 12 ° C rostou pomaleji než při teplotě například 25 ° C.

Jak pěstovat chřest

Chřest má nejraději hluboké hlinito-písčité půdy s neutrálním pH, dostatkem humusu a propustnou spodinou. Je neuvěřitelné, že kořeny pronikají až do hloubky 6 metrů. Neměli byste ho pěstovat na větrných místech. V dubnu vysejte semínka chřestu do připravené půdy do hloubky 3 a ž 4 cm. Rostliny objevíte na záhonech asi v polovině května. Když dosáhnou výšku 10 centimetrů, vyjednoťe je na vzdálenost 10 až 15 centimetrů. Během vegetace okopávejte a chraňte před chorobami a škůdci. Koncem července se doporučuje hnojit mezi řádky ledkovou formou dusíkatých hnojiv v dávce 100 gramů na metr čtvereční. Na zimuje třeba nadzemní části seříznout a odstranit, aby se zabránilo rozmnožování chorob a škůdců. Pak je zakryjte slámou nebo kukuřičným šustím. Na jaře je třeba odkrýt půdu a mezi řádky zkypřit.

Rada na závěr

Nejkvalitnější zelený chřest vypěstujeme, když sazenice vysadíme mělčeji a rostliny nepřihrnujeme. Narostou zelené stonky, které sklízíme mladé, když dosáhnou délky 15 až 20centimetrů. Zelený chřest obsahuje více vitaminů a minerálních látek. Výhonky denně řežeme těsně u povrchu půdy.

comments powered by Disqus


Podobné články


Zahrada bez práce a výčitek svědomí? Jde to!

Máte rádi svoji zahradu, ale nestíháte a navíc máte jiné priority než soused, který ustavičně rovná kamínky...
více...

Pěstování maliníku na zahradě a sběr malin

Maliny jsou chutné a zdravé ovoce. V obchodě je sice také občas můžete koupit, ale jsou křehké a špatně...
více...

BIO má smysl, ale zůstaňte nohama na zemi!

BIO není jen zbytečný humbuk a vyhozené peníze. Určitě se vyplatí investovat do zdraví na tom správném...
více...

Chřest zpestří jídelníček, posílí kosti a zažene únavu

Chřest nebo také lidově špargl je zdravá zelenina. Ale není zdraví prospěšná všem. I zde platí některá...
více...

Jak zbavit přírodní cestou ovoce a zeleninu nebezpečných pesticidů?

Umýt ovoce a zeleninu pod tekoucí vodou, to je základ, který dělá doma většina z nás. Ale k odstranění...
více...

Hit zahrádkářů potatom aneb Brambory a rajčata z jedné rostliny

Zahrádkářská sezóna už je v plném proudu a vy nevíte, co zajímavého si letos zasadit? A už jste zkusili...
více...

Chybí vám energie? Dejte si energetický nápoj z řepy!

Stává se vám, že se cítíte bez energie? Ale jak s tímto pocitem naložíte? Energii je třeba nejen komentovat, ale...
více...

Dýně chrání naše oči, pokožku, nervovou soustavu a pohlavní orgány

Dýně je plodina s velmi dlouhou historií. Pochází z Ameriky, kde byla velmi ceněnou potravinou Indiánů. Ti již...
více...

Artyčoky v kuchyni, to není jen skvělá záležitost gurmánů

Artyčok je rostlina, podobná a dokonce i příbuzná bodláku. Jedná se o teplomilnou trvalku, která pochází ze...
více...

Jak nehladovět a udržovat si ideální váhu?

Základ zdravého stravování nejsou jen zdravé suroviny, ale také zdravé načasování jenotlivých porcí. Tělo...
více...