Jak vypěstovat zelený, bílý nebo fialový chřest?

Chřest je delikatesní a navíc velmi zdravá zelenina. Vypěstovat si ji můžete v bílé, zelené nebo fialové variantě. Ale pozor! Varianty chřestu se neliší jen barvami ale také specifickým způsobem pěstování. Každá barva vzejde z jiné péče.

chřest, zelenina, zahrada, zdraví, vitaminy

Chřes - zelenina s léčivými účinky

Zelenina, která symbolizuje jarní období je nabitá zdravím. Obsahuje bílkoviny, zdravé sacharidy, vápník, vlákninu, draslík, železo, hořčík, fosfor, sodík, zinek, měď, mangan, selen, vitamin A, B, C, E, K, kyselinu pantotenovou, kyselinu listovou, kyselinu glutamovou, betakaroten, lutein, flavonoidy a silice. Při tom všem má málo kalorií, podporuje imunitu, působí protizánětlivě, proti rakovině, močopudně, podporuje trávení. Má zásaditý charakter. Pomáhá ledvinám i játrech v jejich detoxikační činnosti. Normalizuje hladinu cukru v krvi.

Bílý, zelený nebo fialový

V první řadě je třeba si uvědomit, že chřest je jen jeden. Pokud vyrůstá pod fólií, bude bílý, pokud roste na zahradě či poli bez fólie, vyroste zelený a takový je třeba hned i sklízet. Fialový chřest je vlastně bílý, který je vystavena na delší dobu světlu - buď slunci nebo zářivkám v obchodě. Na pěstování chřestu je skvělé to, že je permanentní rostlinou a na jednom stanovišti ji můžeme pěstovat 8 až 12 let.

Ozdoba kytic

Možná nevíte, že dekorativní listy chřestu se používají na zdobení kytic.

Samčí a samičí

Tato chutná zelenina patří k dvoudomým rostlinám. Znamená to, že může být buď samčí nebo samičí. K pěstování jsou výhodnější samčí, protože více odnožují. Kvetou obyčejně koncem července. Rychlost růstu mladých jedlých výhonků je ovlivněna teplotou. Při teplotě 11 až 12 ° C rostou pomaleji než při teplotě například 25 ° C.

Jak pěstovat chřest

Chřest má nejraději hluboké hlinito-písčité půdy s neutrálním pH, dostatkem humusu a propustnou spodinou. Je neuvěřitelné, že kořeny pronikají až do hloubky 6 metrů. Neměli byste ho pěstovat na větrných místech. V dubnu vysejte semínka chřestu do připravené půdy do hloubky 3 a ž 4 cm. Rostliny objevíte na záhonech asi v polovině května. Když dosáhnou výšku 10 centimetrů, vyjednoťe je na vzdálenost 10 až 15 centimetrů. Během vegetace okopávejte a chraňte před chorobami a škůdci. Koncem července se doporučuje hnojit mezi řádky ledkovou formou dusíkatých hnojiv v dávce 100 gramů na metr čtvereční. Na zimuje třeba nadzemní části seříznout a odstranit, aby se zabránilo rozmnožování chorob a škůdců. Pak je zakryjte slámou nebo kukuřičným šustím. Na jaře je třeba odkrýt půdu a mezi řádky zkypřit.

Rada na závěr

Nejkvalitnější zelený chřest vypěstujeme, když sazenice vysadíme mělčeji a rostliny nepřihrnujeme. Narostou zelené stonky, které sklízíme mladé, když dosáhnou délky 15 až 20centimetrů. Zelený chřest obsahuje více vitaminů a minerálních látek. Výhonky denně řežeme těsně u povrchu půdy.

comments powered by Disqus


Podobné články


Zdravé oči díky stravě bohaté na beta karoten a lutein

Zdravé oči, to je nejen genetický předpoklad, ale i zdravá strava. Není to nic složitého. Běžně dostupné ovoce,...
více...

Sedm rad, které vám zaručí štíhlejší postavu

Potřebujete zhubnout pár kilogramů nadváhy a nedaří se vám to? Začněte s úpravou váhy hned ráno. Rozpohybujte...
více...

Cibulová šťáva brání šedivění vlasů

Šedivé vlasy neznamenají pouze stáří. Šedivé vlasy mohou rovněž signalizovat nedostatek důležitých složek...
více...

Borůvka Amelanchierova, muchovník nebo indiánská borůvka? Zdravé bobule z našich zahrad!

Nic vám to neříká, když slyšíte, jak je výborný muchovník? A co takhle indiánská borůvka? Ano, i to je název...
více...

Česnek, který zaručeně není z dovozu? Ten, co si sami vypěstujete!

Nechce se vám v obchodě dlouhou dobu přebírat a hledat česnek z domácí produkce? A navíc, platit za něj koncem...
více...

Mravenci na zahradě? Problém, který má více možností řešení!

Mravenci na zahradě nejsou nijak vítanými hosty. Neježe škodí rostlinám, ale ničí i stavby. Ale co s nimi? Sice...
více...

Okurky zasytí, osvěží, ale také detoxikují tělo

V létě se sice většinou více hýbeme, ale také máme víc prohřešků proti zdravé výživě. Tu si dáme sladkou,...
více...

Ženské nemoci nemusí propuknout, když do stravy zařadíte ty správné potraviny

Zdravá strava by měla být především vyvážená. Nezdravé jednostranné diety nebo hladovění na kráse ani zdraví...
více...

Ovoce a zelenina se převážně dováží v technicky možném stavu, ne ve stavu zralosti

Naše obchody jsou neustále plné plodin, na které jsme byli dříve zvyklí pouze sezónně. Jenže vše má své pro...
více...

Rajčata jsou dietní, skvěle chutnají a chrání naše tělo před mnoha chorobami

Rajčata se do Evropy dostala začátkem šestnáctého století, ale pouze jako okrasné plody. Nejprve se totiž dokonce...
více...