Jak správně pěstovat bylinky v bytě? Na ty ze supermarketů zapomeňte!

Pomalu se blíží doba, kdy si pro bylinky nebudeme chodit na zahradu, ale do obchodů a na okenní parapety. Ano, sezónu sklízení na zahradě pomalu ukončují přízemní mrazíky, a navíc bylinky venku již ztrácejí na účinnosti. Ale to vůbec nevadí, protože se jim stejně dobře bude dařit i doma, navíc je nebudou likvidovat slimáci a další volně žijící zvířata.

bylinky, pěstování bylinek, zdraví, přírodní lékárna, vaření, bylinkové čaje

Bylinky v kuchyni

Ochucování jídla bylinkami se těší stále větší popularitě. A není se co divit. Z vašeho jídla udělají kulinářský zážitek a poradí si i s mnoha zdravotními problémy. Téměř všechny bylinky, které se využívají nejen jako ochucovadla, ale zároveň blahodárně na správné fungování našich tělních orgánů. Každá však dokáže něco jiného.

Meduňka i na sladké zákusky

Zkuste do oběda přisypat trochu meduňky. Nezlepšuje jen spánek, ale také trávení, a uvolňuje křeče. Proto se zvlášť hodí na ozdobení zákusků, zejména těch s těžkými nádivkami a se šlehačkou. Můžete ji však přidat i do omáček, na maso a ryby. Udělejte tak až těsně před dovařením, abyste všechny užitečné látky v meduňce teplém nezničili.

Tymián na chuť k jídlu a imunitu

Tymián podporuje nejen chuť k jídlu, ale i imunitu. Využijte ho do polévek, omáček, na hovězí a drůbež.

Bazalka uklidní

Bazalku využijete na zjemnění chuti jídel z ryb a masa. Uklidní trávicí trakt a nervový systém. Pokud si ji přisypete do večeře, bude se vám lépe spát. Pomůže při velké nervozitě i při stavech úzkosti.

Rozmarýn na nízký tlak

Rozmarýn se těší v kuchyni velké oblibě, protože ani po dlouhém vaření či pečení neztratí chuť. Jídla s ním se však určitě nehodí na večeři. Aromatické větvičky odstraňují fyzickou únavu i psychickou vyčerpanost. Zvyšuje krevní tlak, odstraňuje nervozitu a mírní revmatické bolesti. Nedávejte ho do jídla hodně, tři větvičky jsou maximum! Ve velkých dávkách je jedovatý a výrazná kafrová chuť by zničila gurmánský výtvor. Větvičku se nebojte hodit do hrnce s polévkou, omáčkou nebo k vařeným bramborám. Ideální je k dušeným nebo pečeným rybám a masu. Můžete si jím ochutit olej i ocet. Při grilování hoďte větvičku na žhavé uhlí, jídlo bude krásně vonět.

Máta osvěží

Podporuje trávení a působí proti nadýmání, ale pozor! Budete se z ní potit. Hodí se k přípravě čajů, ale i studených míchných nápojů s ledem.

Koriandr na hezké sny

Při problémech s nafukováním přidávejte do jídla více koriandru. Čerstvě posekané listy se mají rády s ovocnými saláty, avokádem a kokosem. Výborně dochutí také zvěřinu, hovězí a ryby. Koriandr předejde pocitu plného žaludku. Křeče uvolní i dobromysl. Pár čerstvých lístků si hoďte na pizzu, kterou vám přinesou večer o desáté. Rychleji vám vytráví a v noci vás nebudou strašit zlé sny z plného žaludku. Bylinku využijte i na ochucení těstovin, ryb i masa. Působí antisepticky a usnadňuje vykašlávání.

Pětování bylinek

  • Zajděte do zahradního centra a pořiďte si zdravé sazenice bylinek. Ty ze supermarketů jsou určeny k přímé konzumaci, ne na pěstování - nezvládnou to.
  • Platí pravidlo, že rostlinku musíte přesadit vždy do větší nádoby, aby si mohla vytvořit bohatý kořenový systém. To je záruka, že se vytvoří i bohatá nadzemní část.
  • Nádoby mohou být z různého materiálu, důležité je, aby měli na dně otvory, přes které bude odtékat přebytečná voda.
  • Na dno nádoby nasypte drenážní vrstvu, tu může tvořit keramzit, štěrk, ale i úlomky ze starých hliněných květináčů. Na ni nasypte kvalitní zeminu. Prodejny nabízejí i hotové substráty určené speciálně na bylinky.
  • Každou rostlinu můžete vysadit do samostatné nádoby nebo zasaďte několik druhů do jedné bedýnky. Musí mít kolem sebe prostor asi 15 cm, aby se mohly rozrůstat.
  • Nejlépe se bylinkám daří na slunném stanovišti.
  • Bylinky pravidelně zalévejte!
  • Pokud jste je přesadili do speciální zeminy pro bylinky, minimálně měsíc je nemusíte přihnojovat.

comments powered by Disqus


Podobné články


Originální dekorace do zahrady? Vyrobte si betonové koule!

Už jste viděli zahradu, kterou zdobí originální betonové koule různých velikostí? A přemýšlíte, kde je asi...
více...

Jak prodloužit sezónu venkovního posezení? Kupte si terasový vyhřívač!

Milujte posezení venku a netěšíte se na měsíce, kdy si ho nebudete moci dopřávat? Prodloužit sezónu venkovního...
více...

Tipy, jak stolovat a vařit v malé kuchyni

Vařit v malé kuchyni je někdy o nervy. Rozpálený hrnec není kam odložit, navíc se vám neustále něco někde...
více...

Styl života a citlivý přístup k přírodě - permakultura

Zakládáte zahradu? Zkuste se řídit zásadami permakultury. A co to ta permakultura je? Zjednodušeně by byla možná...
více...

Sporáky na tuhá paliva

Sporák kromě základní varné splňuje i jiné funkce, lze do něj namontovat další přídavná zařízení - pro...
více...

O bazalce - video

Chutná výtečně vonící bazalka obsahuje silici, která povzbuzuje činnost trávících orgánů, zkvalitňuje...
více...

Bylinková spirála - video

Spirála z bylinek je docela nenásilný a milý doplněk zahradní architektury. Poskytuje navíc užitek. My jsme...
více...

Mimóza a šťovík jsou pěkné citlivky - video

Zda podle toho rostlina reaguje na otřes nebo na dotek, respektive tigmonastie rozlišujeme seismonastie, ....
více...

Šalvěj - video

Intenzivní vůně a hořká chuť šalvěje léčí a hřeje. Lístky se hodí jako zajímavé koření a také pro...
více...

O bazalce

Bylinky vždy při ruce a různě barrevné
více...