Jak správně pěstovat bylinky v bytě? Na ty ze supermarketů zapomeňte!

Pomalu se blíží doba, kdy si pro bylinky nebudeme chodit na zahradu, ale do obchodů a na okenní parapety. Ano, sezónu sklízení na zahradě pomalu ukončují přízemní mrazíky, a navíc bylinky venku již ztrácejí na účinnosti. Ale to vůbec nevadí, protože se jim stejně dobře bude dařit i doma, navíc je nebudou likvidovat slimáci a další volně žijící zvířata.

bylinky, pěstování bylinek, zdraví, přírodní lékárna, vaření, bylinkové čaje

Bylinky v kuchyni

Ochucování jídla bylinkami se těší stále větší popularitě. A není se co divit. Z vašeho jídla udělají kulinářský zážitek a poradí si i s mnoha zdravotními problémy. Téměř všechny bylinky, které se využívají nejen jako ochucovadla, ale zároveň blahodárně na správné fungování našich tělních orgánů. Každá však dokáže něco jiného.

Meduňka i na sladké zákusky

Zkuste do oběda přisypat trochu meduňky. Nezlepšuje jen spánek, ale také trávení, a uvolňuje křeče. Proto se zvlášť hodí na ozdobení zákusků, zejména těch s těžkými nádivkami a se šlehačkou. Můžete ji však přidat i do omáček, na maso a ryby. Udělejte tak až těsně před dovařením, abyste všechny užitečné látky v meduňce teplém nezničili.

Tymián na chuť k jídlu a imunitu

Tymián podporuje nejen chuť k jídlu, ale i imunitu. Využijte ho do polévek, omáček, na hovězí a drůbež.

Bazalka uklidní

Bazalku využijete na zjemnění chuti jídel z ryb a masa. Uklidní trávicí trakt a nervový systém. Pokud si ji přisypete do večeře, bude se vám lépe spát. Pomůže při velké nervozitě i při stavech úzkosti.

Rozmarýn na nízký tlak

Rozmarýn se těší v kuchyni velké oblibě, protože ani po dlouhém vaření či pečení neztratí chuť. Jídla s ním se však určitě nehodí na večeři. Aromatické větvičky odstraňují fyzickou únavu i psychickou vyčerpanost. Zvyšuje krevní tlak, odstraňuje nervozitu a mírní revmatické bolesti. Nedávejte ho do jídla hodně, tři větvičky jsou maximum! Ve velkých dávkách je jedovatý a výrazná kafrová chuť by zničila gurmánský výtvor. Větvičku se nebojte hodit do hrnce s polévkou, omáčkou nebo k vařeným bramborám. Ideální je k dušeným nebo pečeným rybám a masu. Můžete si jím ochutit olej i ocet. Při grilování hoďte větvičku na žhavé uhlí, jídlo bude krásně vonět.

Máta osvěží

Podporuje trávení a působí proti nadýmání, ale pozor! Budete se z ní potit. Hodí se k přípravě čajů, ale i studených míchných nápojů s ledem.

Koriandr na hezké sny

Při problémech s nafukováním přidávejte do jídla více koriandru. Čerstvě posekané listy se mají rády s ovocnými saláty, avokádem a kokosem. Výborně dochutí také zvěřinu, hovězí a ryby. Koriandr předejde pocitu plného žaludku. Křeče uvolní i dobromysl. Pár čerstvých lístků si hoďte na pizzu, kterou vám přinesou večer o desáté. Rychleji vám vytráví a v noci vás nebudou strašit zlé sny z plného žaludku. Bylinku využijte i na ochucení těstovin, ryb i masa. Působí antisepticky a usnadňuje vykašlávání.

Pětování bylinek

  • Zajděte do zahradního centra a pořiďte si zdravé sazenice bylinek. Ty ze supermarketů jsou určeny k přímé konzumaci, ne na pěstování - nezvládnou to.
  • Platí pravidlo, že rostlinku musíte přesadit vždy do větší nádoby, aby si mohla vytvořit bohatý kořenový systém. To je záruka, že se vytvoří i bohatá nadzemní část.
  • Nádoby mohou být z různého materiálu, důležité je, aby měli na dně otvory, přes které bude odtékat přebytečná voda.
  • Na dno nádoby nasypte drenážní vrstvu, tu může tvořit keramzit, štěrk, ale i úlomky ze starých hliněných květináčů. Na ni nasypte kvalitní zeminu. Prodejny nabízejí i hotové substráty určené speciálně na bylinky.
  • Každou rostlinu můžete vysadit do samostatné nádoby nebo zasaďte několik druhů do jedné bedýnky. Musí mít kolem sebe prostor asi 15 cm, aby se mohly rozrůstat.
  • Nejlépe se bylinkám daří na slunném stanovišti.
  • Bylinky pravidelně zalévejte!
  • Pokud jste je přesadili do speciální zeminy pro bylinky, minimálně měsíc je nemusíte přihnojovat.

comments powered by Disqus


Podobné články


Bylinková zahrádka v bytě, to nemusí být jen květináče na parapetu

Pěstování bylinek na parapetu v květináčích či truhlících není nic neobvyklého. Ale zkuste si doma vytvořit...
více...

Jak uzpůsobit kuchyňskou linku, když v ní budou vařit rozdílně vysocí členové domácnosti?

Už dávno není pravdou, že se vaření věnují pouze ženy. Když muž žije samá a sám si vaří, je to jednoduché,...
více...

Jaký materiál vybrat na chodník okolo domu?

Zpevněné plochy okolo domů jsou velmi důležitou a nedílnou součástí pohodového bydlení. Přesto jim často...
více...

Plot - dominanta, na které velmi záleží

Plot dokáže přesně vymezit hranici mezi tím, co je naše a tím, kde je již území našich sousedů. Nestavíme...
více...

Fotopast pořizuje nejen unikátní snímky z přírody, ale dokáže usvědčit i zloděje a pytláky

Fotopast je důmyslné zařízení na principu fotoaparátu, které může snímat obraz i zvuk všude tam, kde fyzicky...
více...

Originální dekorace do zahrady? Vyrobte si betonové koule!

Už jste viděli zahradu, kterou zdobí originální betonové koule různých velikostí? A přemýšlíte, kde je asi...
více...

Jak prodloužit sezónu venkovního posezení? Kupte si terasový vyhřívač!

Milujte posezení venku a netěšíte se na měsíce, kdy si ho nebudete moci dopřávat? Prodloužit sezónu venkovního...
více...

Tipy, jak stolovat a vařit v malé kuchyni

Vařit v malé kuchyni je někdy o nervy. Rozpálený hrnec není kam odložit, navíc se vám neustále něco někde...
více...

Styl života a citlivý přístup k přírodě - permakultura

Zakládáte zahradu? Zkuste se řídit zásadami permakultury. A co to ta permakultura je? Zjednodušeně by byla možná...
více...

Sporáky na tuhá paliva

Sporák kromě základní varné splňuje i jiné funkce, lze do něj namontovat další přídavná zařízení - pro...
více...