Citronový kaviár - citrus vhodný k pěstování i v našich klimatických podmínkách

Datum článku: 14. 10. 2019

Pěstování citrusů má své kouzlo. Tyto stále zelené keře a menší stromky úžasně vypadají a jejich plody nám nabízí spoustu benefitů. Citrusové plody obsahují zdraví prospěšné vitaminy, vlákninu a jsou velmi chutné. K nám se ale dováží z exotických krajin, kde se trhají nezralé a dozrávají teprve cestou, což jim ubírá nejen na chutnosti, ale i na obsahu vitaminů. 

Citronový kaviár - citrus vhodný k pěstování i v našich klimatických podmínkách

Mikrocitrus australica - citronový kaviár

Tuto rostlinu charakterizují drobné, stálezelené listy a stovky barevných plodů. Na péči není náročná. Má bílé, voňavé květy. 6-10 cm dlouhé, válcovité plody tvarem připomínají okurku. Kůra je žlutozelená, tenká a hrubá. Dužina žlutozelená, s 5-8 segmenty. Plody mění svou barvu podle míry zralosti. Jakmile dozrají, jejich dužina připomíná svou chutí citron a svým vzhledem kaviár, proto jim také Francouzi říkají citronový kaviár.  Konzumují se čerstvé a jídlům dodávají výbornou citrónovou vůni a chuť.

Pěstování citronového kaviáru

Optimální místo na výsadbu je slunné a chráněné stanoviště. Půda by měla být mírně kyselá (hodnota pH od 5,5 do 6). Optimální teplota pro dobrý růst citrusů je něco mírně přes dvacet stupňů – nejlépe 22 až 24 stupňů Celsia, přičemž aktivní růst začíná již kolem 12 stupňů C. Od května do srpna ho je potřeba hnojit hnojivem na citrusy, dávkování dle návodu na obalu výrobku. Nejlepší je, zalévat ho dešťovou vodou. V misce pod květináčem by neměla zůstávat voda, protože hrozí hnití kořenů. Citrusový kaviár je poměrně odolný a dobře snese i sušší vzduch. Žluté listy jsou znakem nedostatku železa (chloróza), tehdy je po třeba začít citrus hnojit. Nebo stačí namočit pár rezavých hřebíků a zalévat rostlinu tímto rezavým "výluhem". Listy mohou v zimě částečně opadat.

Šťáva z citronového kaviáru

Šťáva je kyselá, jen s nepatrným obsahem sacharidů. Má vysoký obsah vitamínu C (82 mg / 100 g). Čerstvé plody jsou k dispozici od ledna do června, kdy má ovoce nejlepší kvalitu. Dají se uložit do mrazničky, kde vydrží téměř celý rok, aniž by jejich chuť utrpěla. Pokud si teda microcitrus koupíte, udržujte jej mimo dosah tepla.

Řez

Řez není nutný - podle potřeby je však možné zkrátit, případně prosvětlit. Ideální dobou na řez je jaro. Nové květy se začnou tvořit až v následujícím roce.

Zazimování 

Mikrocitrus není zimovzdorný. V zimě rostlina potřebuje světlé, ale chladnější místo. Teplota v této místnosti by měla být okolo 10 ° C až 15 ° C.

Škůdci

I na této rostlině se mohou vyskytnout škůdci – bývají to mšice, puklice, vlnatky. Použijte na ně obvyklý postřik (nejlépe biologické olejové přípravky), ale hlavně nezapomínejte preventivně kontrolovat spodní stranu listů.