Tvaroh zažene stres, zasytí, udržuje štíhlou a pevnou postavu

V množství mléčný výrobků se “obyčejný” tvaroh trochu ztrácí. Nebývají na něj reklamy, a přesto je v mnoha rodinách, hlavně těch sportovních, oblíbený. Důvodů je hned několik. Obsahuje vysoké procento bílkovin, vápníku, ale i vitaminů a minerálů. A navíc má nízký obsah tuku!

tvaroh, mléčné výrobky, zdraví

1. Zdraví pro těhotné ženy a jejich miminka

Vede se mnoho diskusí o tom, zda je tvaroh vhodný i pro ženy, které čekají dítě. A jaká je odpověď? Ano, je! Tento produkt je výborným zdrojem vápníku, který je potřebný pro svalové kontrakce včetně svalů v srdci, a pro správné fungování nervů. Z jednoho šálku tvarohu můžete získat až 18% doporučené denní dávky vápníku. Na druhé straně obsahuje fosfor, který je důležitý při stavbě kostí i v průběhu těhotenství. Jeden šálek tvarohu zahrnuje až 48% doporučené denní dávky fosforu.

2. Nebudete mít problémy s trávením

Tvaroh obsahuje kasein a syrovátkové bílkoviny. Zatímco syrovátkové bílkoviny jsou v lidském těle lehce stravitelné (za méně než hodinu), trávení kaseinu trvá déle (více než sedm hodin). Tak či tak tato potravina nezatěžuje tolik váš žaludek, proto je oblíbená i mezi sportovci, kteří vyhledávají "lehčí" jídla. Díky vysokému obsahu vápníku také přispívá ke snížení pálení žáhy a bolesti žaludku.

3. Přidejte do své stravy více bílkovin

Je všeobecně známo, že vaše strava by měla být bohatá na bílkoviny. Jak je získat? Tvaroh obsahuje značné množství proteinů, které jsou ideální pro vegetariány. Ti musí chybějící bílkoviny z masných výrobků nahradit alespoň takovýmto způsobem a zajistit si požadované denní množství proteinu. Jedna šálek krémového tvarohu obsahuje 23 g bílkovin, což je 41% doporučené denní dávky pro muže a 50% pro ženy.

4. Vhodný pro srdce i krev

Tvaroh je výborným zdrojem hořčíku, ze kterého se větší část soustřeďuje do lidských kostí. Tato látka působí také jako katalyzátor, podporuje biochemické reakce, aktivuje různé enzymy v těle a zajišťuje správné fungování svalů i nervů. Významnou roli hraje i při udržování hladiny cukru v krvi a zabraňuje zácpě, srdečnímu infarktu, ale i psychickým poruchám či migréně.

5. Snižuje stres

Na rozdíl od většiny jiných živin, tvaroh obsahuje také draslík. Ten zajišťuje rovnováhu tekutin v těle, zmírňuje svalové křeče či pomáhá při správném fungování mozku. Příjem draslíku v pravidelných intervalech zabraňuje riziku vzniku mozkové mrtvice tím, že snižuje krevní tlak. To je také užitečné při poklesu hladiny stresu a úzkosti. Cítíte se v práci vystresovaní? Kupte si tvaroh a dejte si ho jako chutnou svačinu, která vám zlepší náladu.

6. Zinek pro zdravé oči

Množství zinku obsaženého v tvarohu představuje asi 4 % doporučené denní dávky. V lidském těle se nachází v mozku, svalech, kostech, ledvinách, játrech a v očích. Zinek je tak jedním ze stopových prvků, jejichž přítomnost v našem těle napomáhá ke zlepšení imunitního systému či trávení, ale bojuje i proti stresu a úzkosti. Celkově zlepšuje zdraví očí a pomáhá i při šerosleposti.

comments powered by Disqus


Podobné články


Proč jsou děti v Japonsku zdravější a štíhlejší? Protože jim rodiče dopřejí i sladké dezerty!

Japonsko patří mezi země, kde dlouhověkost je téměř samozřejmostí a zdravý životní styl zde má doslova...
více...

Dovolená na jachtě? Pozor na mořskou nemoc!

Mořská nemoc dokáže potrápit nejen nováčky na palubě, ale i zkušené námořníky. Projevuje se nevolností,...
více...

Slunečné dny přejí hodování v přírodě, vyrazte na piknik!

Pikniky v přírodě u nás nejsou tolik populární jako v jiných zemích Evropy. Raději se vlečeme desítky...
více...

Léčba antibiotiky vyžaduje disciplinované pacienty

Infekční choroby mají svůj boom v chladných měsících. Ale vyhýbají se ani teplému počasí. A co v zimě není...
více...

Chronická únava a syndrom dráždivého střeva spolu souvisí

Chronická únava a s ní spojená nespavost? Příčina může být ve střevech, kde se vyskytuje jiná mikroflóra,...
více...

Jezte s uvědoměním a zbavíte se nadváhy

Chcete zhubnou? Tak to ale nestačí "jen" se zdravě stravovat, více se hýbat a omezit sladkosti. Musíte začít nově...
více...

Šest nejbolestivějších onemocnění

Bolest dokáže zcela ochromit. Některé bolesti jsou tak intenzivní, že člověk není schopen jakékoliv obrany a jen...
více...

Hroznový cukr má své nesporné výhody, ale není pro všechny!

Zcela na konci osmnáctého století objevil chemik Johann Tobias Lowitz v hroznu vína další monosacharid. Odtud...
více...

Proč při protahování praskají klouby?

Provází protahování vašeho těla podivné zvuky? Slyšíte různé praskání a pukání? Příčinou může být...
více...

Předčasná puberta je třeba odborně vyšetřit a léčit

Moderní a uspěchaná doba s sebou přináší i to, že děti dříve dospívají. A to v průměru o celý rok,...
více...