Jak ochutit jídlo malým dětem? Používejte bylinky!

Ochucovat nebo neochucovat malým dětem jídlo? Určitě je dochucování možné, ale má svá pravidla. Určitě by se nemělo dochucovat jídlo dětem, mladším než je jeden rok věku. Batolatům již dochucovat můžete, ale soli by měla dostat do svého těla opravdu minimum a s cukrem je třeba také šetřit! Ideální je, používat k dochodování dětských jídel bylinky.

výživa dětí, zdravá výživa, bylinky

Jak podpořit chuť jídla

Když jídlu pro děti chybí chuť a nechcete vařit pro každého v rodině zvlášť, začněte při vaření používat více bylinek. Než dítě oslaví první narozeniny, při přípravě pokrmů rozhodně nepoužívejte sůl, cukr a koření. Příkrmy zásadně neochucujte po celý první rok, protože právě v tomto věku může vzniknout zlozvyk hodně solit nebo návyk na sladké.

Sůl pouze po zrnkách

Přestože sůl povoluje mnoho odborníků již po prvních narozeninách, stejně je lepší, raději počkat co nejdéle. Po prvním roce lze sůl zařadit do stravy, ale jen ve velmi malém množství, nebo raději žádném. Dnešní potraviny už samy o sobě obsahují dost soli. Pokud nechcete, aby si dítě už v nejútlejším věku zvyklo na příliš slanou či sladkou chuť, dávejte mu potraviny jen přirozeně slané či sladké.

Síla bylinek

Bylinky mohou i děti. Po prvním roce dítěte je zkuste začít opatrně používat spolu s natěmi a různými druhy zeleniny. Pro začátek zkuste kmín, kopr, česnek, celerovou nať, pažitku, majoránka, bazalku nebo tymián. Ideální jsou zelené bylinky, které si můžete pěstovat sami doma na okenním parapetu či zahrádce. Bylinky dodávají jídlům výraznější chuť a nemusíte je tak nadměrně solit. Sůl a cukr jsou bílé jedy! Zaděláváte jimi svým dětem na pozdější obezitu, vysoký krevní tlak a další civilizační choroby. Dětem raději nabízejte více ovoce a zeleninu. Sladkostem se vyhýbejte, co nejdéle to půjde. Ale pozor! I bylinky dávkujte s citem a ani s nimi to nepřehánějte. I na bylinky mohou mít některé děti alergii! Proto si vždy vyberte jen jeden druh a časem můžete přidávat další.

comments powered by Disqus


Podobné články


Olivy chrání před rakovinou, udržují krásnou pleť a štíhlou postavu

Máte rádi olivy? A které? Zelené nebo černé? Ať už vám chutnají více ty nebo ty, určitě děláte dobře pro...
více...

Artyčoky v kuchyni, to není jen skvělá záležitost gurmánů

Artyčok je rostlina, podobná a dokonce i příbuzná bodláku. Jedná se o teplomilnou trvalku, která pochází ze...
více...

Hubnutí bez větší námahy a natrvalo? Žádný problém!

Zhubnout zásluhou krátkodobých diet ke štíhlé postavě nevede. A myslet si to, může jen hodně naivní člověk....
více...

Nedostatek železa doplní červené ovoce, hořká čokoláda, obiloviny a ořechy

Anémie neboli chudokrevnost je nedostatek červených krvinek. A ta může být způsobena onemocněním nebo také tím,...
více...

Mandle účinně bojují proti stresu a nadváze

Máte rádi mandle? Pokud na ně nejste alergičtí a dopřáváte si jen občas, zkuste je zařadit mezi své top...
více...

Bylinky, které jsou vhodné k pěstování na okenním parapetu

Léčivé bylinky je možné sklízet po celý rok. Pěstovat je můžete nejen venku na záhonech, ale také...
více...

Otrava jídlem může mít smrtelné následky, kontrolujte co kupujete, vaříte a jíte!

Pod pojmem otrava si často přestavujeme omylem vypité čistící prostředky, metylakohol, prášky, jedovaté houby,...
více...

Čekankový sirup pro sportovce, diabetiky, ale i ty, kteří chtějí zdravě sladit

Nemůžete se rozhodnout čím si osladit život? Nesladké vám nechutná a rafinovaného cukru se bojíte? Zkuste sladit...
více...

Menopauza nemusí být nepříjemná, pokud se spolehnete na bylinky a sóju

Menopauza patří do života ženy. Je třeba to brát jako fakt a přijmout tuto skutečnost bez zbytečného zděšení,...
více...

Zahradní pec - zdravější alternativa venkovního grilování

Zahradní pec není ještě v při posezení na zahradách a terasách tolik známá a oblíbená jako zahradní gril....
více...