Jak ochutit jídlo malým dětem? Používejte bylinky!

Ochucovat nebo neochucovat malým dětem jídlo? Určitě je dochucování možné, ale má svá pravidla. Určitě by se nemělo dochucovat jídlo dětem, mladším než je jeden rok věku. Batolatům již dochucovat můžete, ale soli by měla dostat do svého těla opravdu minimum a s cukrem je třeba také šetřit! Ideální je, používat k dochodování dětských jídel bylinky.

výživa dětí, zdravá výživa, bylinky

Jak podpořit chuť jídla

Když jídlu pro děti chybí chuť a nechcete vařit pro každého v rodině zvlášť, začněte při vaření používat více bylinek. Než dítě oslaví první narozeniny, při přípravě pokrmů rozhodně nepoužívejte sůl, cukr a koření. Příkrmy zásadně neochucujte po celý první rok, protože právě v tomto věku může vzniknout zlozvyk hodně solit nebo návyk na sladké.

Sůl pouze po zrnkách

Přestože sůl povoluje mnoho odborníků již po prvních narozeninách, stejně je lepší, raději počkat co nejdéle. Po prvním roce lze sůl zařadit do stravy, ale jen ve velmi malém množství, nebo raději žádném. Dnešní potraviny už samy o sobě obsahují dost soli. Pokud nechcete, aby si dítě už v nejútlejším věku zvyklo na příliš slanou či sladkou chuť, dávejte mu potraviny jen přirozeně slané či sladké.

Síla bylinek

Bylinky mohou i děti. Po prvním roce dítěte je zkuste začít opatrně používat spolu s natěmi a různými druhy zeleniny. Pro začátek zkuste kmín, kopr, česnek, celerovou nať, pažitku, majoránka, bazalku nebo tymián. Ideální jsou zelené bylinky, které si můžete pěstovat sami doma na okenním parapetu či zahrádce. Bylinky dodávají jídlům výraznější chuť a nemusíte je tak nadměrně solit. Sůl a cukr jsou bílé jedy! Zaděláváte jimi svým dětem na pozdější obezitu, vysoký krevní tlak a další civilizační choroby. Dětem raději nabízejte více ovoce a zeleninu. Sladkostem se vyhýbejte, co nejdéle to půjde. Ale pozor! I bylinky dávkujte s citem a ani s nimi to nepřehánějte. I na bylinky mohou mít některé děti alergii! Proto si vždy vyberte jen jeden druh a časem můžete přidávat další.

comments powered by Disqus


Podobné články


Cestování se zdravým občerstvením

Cestování, to není jen koupit si jízdenku nebo nasednout do auta či na kolo. Cestování, to je také stravování...
více...

Houby prospívají zdraví, jsou zdrojem vitaminů a prevencí civilizačních chorob

Jedni je nesnášejí, druzí milují a jiným dělá radost je sbírat a rozdávat. Určitě jste uhodli, že budeme...
více...

Proč je zdravé nosit malá miminka v šátku?

Miminko nesené v šátku? Pro některé matky příjemná samozřejnost, pro jiné ohrožování zdraví miminka. A co...
více...

Proč malé děti ovládají chytré telefony a nejde jim obyčejné psaní rukou?

Máte doma předškoláka a obdivujete jeho znalosti na PC a chytrém mobilním telefonu? Tak to je sice fajn, že se...
více...

Letní nakupování potravin a jejich bezpečná konzumace

Vaření a konzumace jídla má v létě svá specifika. Vše začíná vhodným nákupem, pokračovat by mělo správným...
více...

Káva skvěle chutná, ale proti únavě si dejte raději vajíčka!

Zapíjíte únavu kávou? Kofein ale není jediný prostředek, který vám dodá potřebnou energii. Zrovna tak někdy...
více...

Letní osvěžení zajistí čerstvé lístky máty

Máta peprná je úžasně vonící a nenáročná bylinka. Pěstovat ji můžete zcela jednoduše na záhonu, parapetu,...
více...

BIO má smysl, ale zůstaňte nohama na zemi!

BIO není jen zbytečný humbuk a vyhozené peníze. Určitě se vyplatí investovat do zdraví na tom správném...
více...

Chřest zpestří jídelníček, posílí kosti a zažene únavu

Chřest nebo také lidově špargl je zdravá zelenina. Ale není zdraví prospěšná všem. I zde platí některá...
více...

Jak zbavit přírodní cestou ovoce a zeleninu nebezpečných pesticidů?

Umýt ovoce a zeleninu pod tekoucí vodou, to je základ, který dělá doma většina z nás. Ale k odstranění...
více...