Dětská strava není jen menší porce jídla

Strava dítěte není menší porce dospělého. Odborníci v oblasti výživy dětí upozorňují, že strava dítěte nemá být jen menší porcí pro dospělého. Stravovací návyky dětí se budují od dětství, při nutriční výchově jsou jádrem rodiče, ale i školní jídelny. Zatímco u dnešních třicátníků bodovaly buchty s vanilkovým pudinkem, jejich děti dnes za svého největšího favorita považují smažený sýr, pizzu a špagety.

Dětská strava není jen menší porce jídla

Obézních dětí v České republice stále přibývá

WHO, Ministerstvo školství, vědy, výzkumu a tělovýchovy České republiky a společnost Unilever  připravily pro školáky projekt potravinové pyramidy, jejíž plakáty byly v první fázi rozšířeny do školních jídelen. Ve spodní části pyramidy se nacházejí potraviny, které by měly v jídelním lístku převládat - celozrnné obiloviny, rýže, rostlinné tuky a brambory. O poschodí výš je ovoce a zelenina, následují mléčné a masné výrobky. Na vrcholu pyramidy se nachází bílé pečivo, sladkosti a slané pamlsky. V souladu s nejnovějšími doporučení WHO jsou v pyramidě začleněny zásady pitného režimu a pohybových aktivit. Zdravé stravování musí jít ruku v ruce s pohybem.

Protipólem nadváhy a obezity je další problém související se špatnými stravovacími návyky dětí,

ke kterým je vede dnešní společnost - anorexie a bulimie. Je velmi důležité udržet se v mantinelech zdravého stravování a pohybu. Rodiče by měli být pro své děti vzorem, aby se snažili jim opakovaně nabízet zdravá jídla poutavou formou, dali si záležet na jeho úpravě a servírování. Pokud je rodič obézní, s velkou pravděpodobností bude obézní také jeho dítě.

Začít s celkovým ozdravováním české mládeže by tedy v první řadě měli rodiče,

a to od sebe. Obezitu a nadváhu, která je spouštěčem mnoha nepřenosných onemocnění, totiž netřeba brát na lehkou váhu. Stejně je důležité děti pozorovat a řešit obtíže, které by mohly vést k poruchám přijímání potravy, o to by se měli společně starat rodiče, ale i školy.

comments powered by Disqus