Ve srovnání s červeným melounem je žlutý meloun menší a má menší hmotnost. Přesto v sobě skrývá množství důležitých výživových látek. Je plný vitaminů (betakaroten, vitamin C), minerálních látek (fosfor, železo, vápník, zinek, měď) a antioxidantů. Žlutá dužina je zdrojem vzácných karotenoidů, které rozptylují UV záření působící na pokožku, zabraňují ztrátě kolagenu a udržují zdraví očí. O zrak se stará i retinol, který je zodpovědný i za zdraví sliznic dýchací, trávicí, močové soustavy.
• posiluje obranyschopnost organismu a podporuje funkci nervového systému;
• odstraňuje únavu a zapříčiňuje zlepšení koncentrace pozornosti;
• redukuje nervozitu a stres;
• pomáhá při problémech se spánkem;
• reguluje hladinu cukru v krvi a je prevencí před vznikem srdečních onemocnění;
• podporuje metabolismus a léčí problémy s trávením;
• zabraňuje ukládání tuků;
• zlepšuje proces vyprazdňování a činnost vylučovací soustavy;
• organismus detoxikuje, očišťuje od nahromaděných toxických látek;
• může posloužit preventivně vůči některým druhům rakoviny.
Víte, na čem si hollywoodská hvězda Julia Roberts pochutnává ráno? Na osvěžujícím žlutém melounu! K tomu chutný pomerančový džus a celebrita má o snídaně postaráno. Možná se herečka rozhodla pro žlutý meloun právě proto, že je to potravina s nízkým glykemickým indexem. Výživová hodnota 100g žlutého melounu je přibližně jen 45 kilokalorií! Pokud se vám tento způsob stravování nezamlouvá, můžete vyzkoušet jinou dietu se žlutým melounem. Žlutý meloun je též doporučeným jídlem v rámci diety podle krevních skupin.
Další možností jak zhubnout pomocí konzumace dýně je tzv. monodieta. To znamená, že po dobu jednoho dne si připravíte menu, jehož hlavní a jedinou přísadou bude žlutý meloun. Takový odlehčující den můžete držet jeden den, ale i více dní (maximálně však tři dny za sebou). Pokud nedisponujete pevnou vůlí, alespoň vyzkoušejte žlutý meloun přidat do vašeho jídelníčku a oslaďte si život touto zdravou a chutnou zeleninou. Uděláte tak mnoho pro své zdraví!
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.