Žampiony - vitaminy, minerály a omega mastné kyseliny v chutném obalu

Žampion /žampion zahradní/ je druh houby, který se ve světě i u nás těší velké oblibě. Houbaři na chuť houby s bílým kloboukem nedají dopustit a vědí proč. Žampiony jsou nejen chutné, ale i zdravé a snadno dostupné každému milovníkovi hub. Nejnovější studie dokonce tvrdí, že konzumací žampionů je možné se dopracovat k silné ochraně před vznikem nádorových onemocnění.

Žampiony - vitaminy, minerály a omega mastné kyseliny v chutném obalu

Žampiony - chutný zdroj zdraví

Žampiony v sobě skrývají vysokou nutriční hodnotu vitamínů a minerálních látek. Své zastoupení tu mají vitaminy A, B komplex (B1, B2, B6, B12), C, D, E i K. Bohatost výživových látek nekončí ani u stopových prvků; žampiony totiž obsahují poměrně vysoké množství draslíku, sodíku, fosforu, ale obsahují i hořčík, vápník, železo, zinek, jód, chrom, selen či nikl.

Přestože žampiony patří k nízkokalorickým jídlům, obsahují mastné kyseliny (omega 3 a 6),

které však příznivě ovlivňují nervový systém, podporují zdraví srdce, a také působí proti vzniku rakoviny. Neméně důležitými látkami jsou i antioxidanty, jejichž zdroji jsou i žampiony, a které bojují proti škodlivému působení volných radikálů na lidský organismus.

Látky obsažené v žampionech

• Podporují imunitní systém a napomáhají při léčbě některých alergií;
• Potlačují množení některých bakterií;
• Upravují hladinu cukru v krvi;
• Působí preventivně vůči kardiovaskulárním onemocněním (např. ateroskleróze);
• Lze je využít jako doplňkovou léčbu dny.

Žampiony jako preventivní prostředek proti rakovinným onemocněním?

Několik výzkumů potvrdilo, že žampiony obsahují látky (agaricin a gyromitrin), které mohou vyvolat rakovinové onemocnění. Mnozí tak podlehli panice a žampiony přestali konzumovat. Dalším faktem však zůstává, že obsah těchto látek v žampionech je velmi nízký, a proto jen skutečně nadměrná, každodenní a dlouhodobá konzumace těchto hub by mohla být spouštěčem tvorby nádoru. Agaricin, který se ve značném množství nachází v klobásách, uzeninách je však pro organismus nebezpečnější. Podezření o tom, zda žampiony mohou být karcinogenní, vyvrátilo několik studií. Vědci z různých zemí prokázali, že pravidelnou konzumací žampionů lze organismus ochránit před vznikem rakoviny. Americká studie realizovaná City of Hope National Medical Center na 2 000 ženách dokázala jednoznačně pozitivní vliv konzumace žampionů na potlačení vzniku rakoviny prsu až u 90 % žen! Klinická studie australských vědců potvrdila účinnost žampionů u 64 % žen, přičemž za ochrannou látku označila kyselinu linolovou. Jako prevence před vznikem rakoviny prsu přitom stačí pravidelně zkonzumovat jen 10g žampionů každý druhý den!

comments powered by Disqus