Vitamin C s lipozomálním obalem zajistí obranu našeho těla před nemocemi a oxidačním stresem

Psychický stres, fyzické vyčerpání, nevhodné stravování, znečištěné životní prostředí, konzumace tabáku i alkoholu a převládající nezdravý životní styl současné civilizace, to vše přispívá ke zvyšování volných kyslíkových radikálů v organismu. Ty postupně vedou k rozvinutí celé řady civilizačních onemocnění. Všem onemocněním předchází chronický zánět způsobený oxidační stresem, který nenápadně vzniká působením volných kyslíkových radikálů.

vitamin C, antioxidanty, civilizační nemoci

Oxidační stres

Oxidační stres začne v organismu převládat, pokud v něm není k dispozici dostatek antioxidantů (kterým je například vitamin C), potřebných k odstranění přebytečných reaktivních sloučenin kyslíku. Ty v organismu narušují buněčné membrány a další molekuly (cukry, tuky-cholesterol, bílkoviny a buněčnou DNA).

Antioxidanty chrání buňky před oxidačním stresem

Na rozdíl od akutního zánětu, který představuje fyziologickou obrannou reakci organismu a končí v optimálním případě zahojením, je chronický zánět vysloveně škodlivým procesem. Může vést až k závažným chorobám s fatálními následky. Při nedostatku antioxidantů je postižen hlavně imunitní a nervový systém. Velmi častý je výskyt nedostatku vitaminů, přestože se ještě neprojevuje konkrétním onemocněním. Doplňování tohoto vitaminu má proto značný význam pro udržení fyziologických funkcí v organismu během onemocnění ale také v prevenci.

Účinnost vitaminu C závisí na jeho hladině v krvi

Vitamin C je rozpustný ve vodě a po jeho užití ústy (perorálně) přestupuje ze střeva do krve pomocí tzv. sodíkových přenašečů. Těch je však ve střevě omezené množství, což má za následek, že vitamin C se může absorbovat do krve jen v limitovaném množství. Při jednorázové dávce vitaminu C se vstřebá do krve ze střeva maximálně 200 mg a zbývající vitamin C se z těla vyloučí. Nicméně jeho přebytečné nevstřebané množství může podráždit sliznici střeva a způsobit i průjem. Jelikož při infekčních onemocněních, při hojení ran, při stresu a podobně se potřeba vitaminu C v těle několikanásobně zvyšuje, je třeba ho do organismu dodávat ve zvýšené míře. Ale jak to zajistit?

Lipozomální vitamín C přináší řešení

Lipozomální technologie je jednou z nejmodernějších technologií používaných ve farmaceutickém průmyslu. Pomocí ní lze zvýšit biologickou dostupnost léčivých látek. Je tomu tak i u vitamínu C. Lipozomy představují malé mikrokuličky s tukovým (fosfolipidové) 2 vrstvým obalem, které jsou uvnitř naplněny účinnou látkou, např. vitamínem C. Lipozomový obal zajišťuje ochranu účinné látky před jejím předčasným znehodnocením ve střevě, ale také její lepší vstřebávání ze střeva nejprve do lymfy, z ní do krve a pak do buněk jednotlivých orgánů a systémů (imunitního, nervového, kardiovaskulárního). Kromě toho může zajistit i postupné uvolňování účinné látky na místě určení. Oproti běžným formám tabletek nebo kapslí, dosahuje liposomální vitamin C vyšších hladin v krvi, a proto má lepší schopnost doplnit sníženou hladinu vitaminu C, a tak účinně podpořit antioxidační procesy v organismu.

comments powered by Disqus


Podobné články


Švestky - lokální ovoce s fantastickými zdravotními účinky

Máte rádi švestky, švestkové knedlíky nebo třeba švestková povidla? Tak to vám za jejich konzumaci vaše tělo...
více...

Rajčata pomáhají chránit před rakovinou, obezitou, chřipkou a stárnutím

Rajčata jsou oblíbenou a vcelku nenáročnou plodinou. Pěstují se u nás, ale také dovážejí z jižních států....
více...

Špenát zvyšuje fyzickou sílu, udržuje štíhlou linii a chrání zdraví plodu

Špenát jsme jako děti nenáviděly a hojně ho vracely na talířích ve školních jídelnách. Chyba nebyla v nás,...
více...

Salát z mořských řas pro zdraví, krásu a dlouholetost

Mořské řasy jsou úžasnou potravinou, plnou pro život nezbytných bílkovin, vitaminů, minerálů, enzymů, vlákniny...
více...

Pěstování maliníku na zahradě a sběr malin

Maliny jsou chutné a zdravé ovoce. V obchodě je sice také občas můžete koupit, ale jsou křehké a špatně...
více...

Jak zbavit přírodní cestou ovoce a zeleninu nebezpečných pesticidů?

Umýt ovoce a zeleninu pod tekoucí vodou, to je základ, který dělá doma většina z nás. Ale k odstranění...
více...

Šťáva z červené řepy podporuje růst a kvalitu vlasů

Péče o vlasy, to není jen nákup a používání kvalitní vlasové kosmetiky. Chcete-li mít krásné vlasy, musíte...
více...

Brokolicový olej pomáhá proti stárnutí kůže, třepení vlasů a snižuje výskyt akné

Panenské oleje umí úžasně pečovat o pleť, nejsou plné konzervantů a dalších alergizujících příměsí....
více...

Dvě lžíce ovesných otrub denně zajistí štíhlou postavu a detoxikaci těla

Superpotraviny hýbou světem. A většinou tím, že jsou super, mají i super vysokou cenu, která je daná tím, že...
více...

Mléčné výrobky konzumujte v přiměřeném množství, ale těm nízkotučným se raději vyhněte!

Konzumace nízkotučných potravin nevede k tolik vytoužené změně hmotnosti. Přesto si to musela většina z nás...
více...