Švestky - lokální ovoce s fantastickými zdravotními účinky

Máte rádi švestky, švestkové knedlíky nebo třeba švestková povidla? Tak to vám za jejich konzumaci vaše tělo určitě poděkuje. Třeba tím, že budete mít v pořádku nejen trávení, ale také srdce a imunitní systém.

švestky, zdraví, minerály, vitaminy, srdce, cholesterol, imunita

Slivoň švestka - švestka domácí

Roste vám u domu švestka? Tak to ji určitě ji neobcházejte obloukem. A pokud ne, zajděte si chutné švestky alespoň na trh a pořiďte si jich plný košík. Chutné ovoce prospěje trávení i srdci. Za pozitivními účinky se skrývá sekundární rostlinný metabolit, takzvaný anthokyan. Je zodpovědný za zabarvení švestek, ale zároveň posiluje imunitní systém, blahodárně působí na výšku krevního tlaku a pomůže i snížit hladinu cholesterolu v krvi. Pravidelná konzumace švestek vás ochrání před infarktem a mozkovou mrtvicí.

Švestky snižují stres

Švestky jsou bohaté na minerály jako je například železo, hořčík, draslík, měď a zinek. Nejen díky posledním dvěma jmenovaným minerálům, ale i množstvím vitamínů skupiny B snižují švestky nervozitu a stres. Posilují nervy i výkon. Ovoce se však vyplatí jíst zejména v případě, pokud potřebujete podpořit trávení, případně předcházet zácpě. Obsahují totiž pektin a celulózu, tedy vlákna, která výrazně zvětšují svůj objem. Na střevo působí jako podnět, že má zvýšit pohyb, čímž se stimuluje trávení. Z pozitivních účinků pektinu však budete profitovat pouze v případě, že sníte švestku i se slupkou.

Bílý povlak na švestkách

Všimli jste si na švestkách bílého povlaku? tak to je dobře, protože se jedná o signál, že jsou již zralé. Tímto způsobem se švestky brání před únikem vlhkosti a zůstanou déle šťavnaté. Pozitivní účinky však lze vytěžit ze švestek celoročně. Stačí si koupit sušené ovoce a na noc je ponořit do vody. Trávení potěší, když je sníte, případně smícháte s ranní ovesnou kaší nebo rozmixované vypijete ve formě smoothie. A klidně můžete použít i vodu na zředění. Na účinnosti nápoje to nic nezmění.

comments powered by Disqus


Podobné články


Houby prospívají zdraví, jsou zdrojem vitaminů a prevencí civilizačních chorob

Jedni je nesnášejí, druzí milují a jiným dělá radost je sbírat a rozdávat. Určitě jste uhodli, že budeme...
více...

Zimolez kamčatský - nenáročný keř, kterému nevadí ani třeskuté mrazy

Máte místo na zahrádce nebo terase a chtěli byste pěstovat něco na pohled krásného a zároveň zdravého?...
více...

Salát z mořských řas pro zdraví, krásu a dlouholetost

Mořské řasy jsou úžasnou potravinou, plnou pro život nezbytných bílkovin, vitaminů, minerálů, enzymů, vlákniny...
více...

Jak zbavit přírodní cestou ovoce a zeleninu nebezpečných pesticidů?

Umýt ovoce a zeleninu pod tekoucí vodou, to je základ, který dělá doma většina z nás. Ale k odstranění...
více...

Šťáva z červené řepy podporuje růst a kvalitu vlasů

Péče o vlasy, to není jen nákup a používání kvalitní vlasové kosmetiky. Chcete-li mít krásné vlasy, musíte...
více...

Mléčné výrobky konzumujte v přiměřeném množství, ale těm nízkotučným se raději vyhněte!

Konzumace nízkotučných potravin nevede k tolik vytoužené změně hmotnosti. Přesto si to musela většina z nás...
více...

Středomořská dieta je stále populární, chutná a spolehlivá

Středomořská dieta vás obere o nadbytečné kilogramy, ale také upraví hladinu cholesterolu a ozdraví stav cév...
více...

Med přímo od včelaře nenahradí žádné levnější alternativy z dovozu!

Med je cenný a zcela jedinečný dar přírody, který sladce chutná a navíc prospívá zdraví. Obsahuje velké...
více...

Pomeranče - ovoce zdraví, plodnosti, vitality a krásné pleti

Pomeranče si často spojujeme s vitaminem C a s ochranou před nemocemi z nachlazení. Ale tyto úžasně vonící...
více...

Dýně chrání naše oči, pokožku, nervovou soustavu a pohlavní orgány

Dýně je plodina s velmi dlouhou historií. Pochází z Ameriky, kde byla velmi ceněnou potravinou Indiánů. Ti již...
více...