Rajčata jsou dietní, skvěle chutnají a chrání naše tělo před mnoha chorobami

Rajčata se do Evropy dostala začátkem šestnáctého století, ale pouze jako okrasné plody. Nejprve se totiž dokonce myslelo, že jsou jedovatá! Dnes již víme, že tomu tak není a rajčata jsou v našich teplých i studených pokrmech velmi oblíbená. A to je dobře, protože jsou nejen chutná, ale i velmi zdravá.

rajčata, zelenina, zdraví, rakovina

Prevence rakoviny

Rajčata mají prospěšné karotenoidy, zejména lykopen, barvivo, které dává rajčatům jejich zarudnutí. Rajčata mohou hrát významnou roli v prevenci různých typů rakoviny. Navíc jsou zdravou dietní volbou.

Jedno velké, zralé rajče

Jedno velké, zralé, červené rajče má asi 5 cm v průměru, obsahuje 1,60 g bílkovin, 0,36 g tuku, 7,08 g sacharidů, 2,2 g vlákniny a 4,79 g přírodních cukrů ve formě glukózy a fruktózy . Velké rajče má nízký obsah soli, vysoký obsah vlákniny a je bez cholesterolu. Se zanedbatelnými 33 kaloriemi, je jedno velké rajče dobrá svačina pro ty, kteří se snaží udržet si zdravou váhu. Jeho velkorysé porce rozpustné a nerozpustné vlákniny mohou vytvořit pocit plnosti, což podporuje rychlé odstranění hladu a pomáhá snižovat hladinu cholesterolu.

Vitamíny a minerály

Jedno velké rajče obsahuje 24,9 mg (téměř třetinu doporučeného denního množství) antioxidačních vitaminů jako je vitamin C, který je nezbytný pro imunitní systém. Poskytuje také 1,081 mg naicinu na snížení cholesterolu. Zásadní prvek pro výrobu energie a zdravého trávicího systému. Stejně jako 0,146 miligramu pyridoxinu, vitaminu B6, který pomáhá regulovat hladinu homocysteinu, aminokyseliny spojené s onemocněním srdce. S 1516 mezinárodními jednotkami vitaminu A, velké rajče poskytuje podstatnou pomoc pro náš zrak i imunitu. Stejně obsahuje 0,49 miligramů železa, nezbytného pro transport kyslíku a 431 miligramů draslíku, životně důležitého při regulaci stabilní srdeční frekvence a krevního tlaku.

Lykopen

Jedno velké rajče obsahuje 4683 mikrogramů lykopenu, který uklízí destruktivní volné radikály v těle. Chrání pokožku před UV zářením a napomáhá prevenci rakoviny prostaty. Lykopen má ověřené antioxidační a antikarcinogenní účinky.

Výběr a skladování

Vybírejte si jen červená, lesklá, rajčata s neporušenou slupkou, která jsou na pocit v ruce spíše těžší. Rajčata je třeba skladovat na chladném a temném místě, umístěte je do chladničky pouze v případě, že nejsou přezrálá. Aby nedošlo k požití pesticidů, opláchněte je důkladně studenou vodou a osušte.

Alergie na rajčata

Jako na téměř všechny druhy ovoce a zeelniny, i na rajčata mohou být lidé alegičtí. Alergie na rajčata může způsobit svědění kůže, očí, bolesti břicha, zvracení a průjem. Navíc tato alergie se může křížit s alergií na trávy. Proto je třeba v případě potvrzené alergie na trávy být opatrní i při konzumaci rajčat!
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Letní jídelníček pro zdraví a štíhlou postavu

Letní teploty často zahání chuť na jídlo. Ale jíst je potřeba i v létě, jen jídelníček by měl být...
více...

Mrkev je doslova poklad, který na zahradě roste

Mrkev patří mezi základní druhy zeleniny, kterou najdete růst na téměř každé zahrádce. Nevyžaduje nijak...
více...

Rebarbora je zdravá zelenina, ale ne pro všechny!

Rebarbora nebo také reveň kadeřavá je poměrně málo známá, ale na pěstování nenáročná zelenina. Její chuť...
více...

Jak se nejlépe chránit před chřipkou?

Chřipka je často brána jako banální onemocnění, které se často vyskytuje ve formě epidemie. A jak přijde, tak...
více...

Hlávkový salát pomáhá s hubnutím i se spánkem

V obchodech se často objevuje dovozová rukola či polníček, ale na hlávkový salát se trochu pozapomnělo. Díky...
více...

Rychlé, chutné a zdravé pokrmy z vajec

Vejce nejsou vůbec nezdravou potravinou, přesto tomuto mýtu stále někteří lidé věří a konzumaci vajec se...
více...

Čekanka čistí tělo a má široké využití v kuchyni labužníků

Přestože čekanku dobře znali již naši předkové a hojně ji také využívali, my jí stále neumíme přijít...
více...

Rakovina vaječníků - tichý zabiják žen

Rakovina vaječníků je zákeřná choroba, která nebolí a často je odhalena až v pokročilém stadiu. Obtížně se...
více...

Příprava vitaminů na zimu

Konzumovat ovoce a zeleninu je pro naše duševní a tělesné zdraví nezbytné. Odborníci na výživu a lékaři...
více...

Čaj výborně chutná, léčí, omlazuje a snižuje rizika závažných chorob

Čaj - kouzelné slůvko a nápoj, který podle některých legend pochází přímo do bohů. Pochází ze staré Číny,...
více...