Rajčata pomáhají chránit před rakovinou, obezitou, chřipkou a stárnutím

Rajčata jsou oblíbenou a vcelku nenáročnou plodinou. Pěstují se u nás, ale také dovážejí z jižních států. Přes léto si je mnozí pěstujeme na zahrádkách, ale i okenních parapetech či balkonech. A děláme dobře, protože konzumací rajčat dostáváme do těla cenné vitaminy, minerály a antioxidanty. Navíc rajčata výborně chutnají, jsou chutnou surovinou v teplé i studené kuchyni a jejich design je krásnou ozdobou každého talíře.

rajče, zelenina, zdraví, imunita

Barva rajčat

Přestože rajčata neodmyslitelně patří do italské kuchyně, svůj původ mají v Jižní Americe, odkud se společně s bramborami a kukuřicí dostala do Evropy. Za typickou považujeme červenou barvu, původně však byla žlutá a malá. Dnes existují tisíce odrůd. Plody jsou nejen žluté, ale i oranžové, červené či černé, mohou být dokonce i pruhovaná. Liší se tvarem a velikostí - vybrat si můžete mini odrůdy, vhodné pro pěstování v nádobách až po obry vážící více než kilogram. Patří do čeledi lilkovitých rostlina jsou příbuzná s bramborami a baklažány, proto je napadají stejné nemoci a škůdci.

Rajče jedlé

Rajče jedlé, ale také rajče lilek, je to botanický název této rostliny. V obou názvech se ukrývá slovo ráj (anglicky paradise) a my jim někdy také říkáme rajská jablíčka. U nás se rajče řadí mezi plodovou zeleninu. Evropská unie však v příloze č. III směrnice 113/2001 prohlásila rajčata za ovoce.

Rajčata nemají ráda chlad

Plody rajčete nelze dlouhodobě skladovat a nemají rády chlad, proto by se neměly dávat do chladničky. Ztrácejí tím nejen chuť, ale i vůni. Ideální je tmavší místo s pokojovou teplotou. Dají se mrazit nebo sterilizovat.

Zdraví z rajčat 

Rajčata jsou velmi zdravá. Už jeden plod pokryje doporučenou denní dávku vitamínu C, ve slupce se ho přitom nachází až třikrát více než v dužině. Jsou zdrojem vlákniny, minerálních látek, jako je draslík a sodík, vitamínů skupiny A, B, C a E. Obsahují betakaroten a antioxidant lykopen, který chrání před rakovinou a nejvíc se ho nachází pod slupkou. Rajčata mají velmi silné antibiotické účinky. Zvyšují tvorbu hemoglobinu, posilují imunitu a činnost srdce a jater.

Hubnutí pomocí rajčat

Rajčata jsou ideální v jídelníčku během hubnutí. Kromě množství vody obsahují chrom, vyvolávající dlouhodobý pocit sytosti. Mají přitom jen malé množství kalorií.

Konzumace rajčat

Rajčata se konzumují se syrová, ale dají se zpracovat i tepelně, přičemž neztrácejí pozitivní účinky na lidský organismus.

Listy rajčat odpuzují škůdce

Listy jsou velmi aromatické a dokáží odpuzovat škůdce na zahradě. Odvar z nich je účinný zejména proti mšicím.

Rada na závěr

Rajčata  je možné sklidit i zelená a dát je na slunné místo za oknem, aby dozrála. Dělá se to na podzim, když je ještě hodně zelených rajčat na keříčku a venkovní teploty už klesají.

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak zbavit přírodní cestou ovoce a zeleninu nebezpečných pesticidů?

Umýt ovoce a zeleninu pod tekoucí vodou, to je základ, který dělá doma většina z nás. Ale k odstranění...
více...

Šťáva z červené řepy podporuje růst a kvalitu vlasů

Péče o vlasy, to není jen nákup a používání kvalitní vlasové kosmetiky. Chcete-li mít krásné vlasy, musíte...
více...

Mléčné výrobky konzumujte v přiměřeném množství, ale těm nízkotučným se raději vyhněte!

Konzumace nízkotučných potravin nevede k tolik vytoužené změně hmotnosti. Přesto si to musela většina z nás...
více...

Pomerančová kůra - cenný zdroj vápníku pro zdravé kosti

Kupujete drahé pomeranče v BIO kvalitě, tedy ty bez škodlivé chemie na povrchu a slupku vyhazujete? Tak to...
více...

Kysané zelí - vláknina, probiotika, enzymy, vitaminy a minerály v chutné a přírodní formě

Kysané zelí by mělo být jedničkou v jídelníčku těchto dní. Dokáže přirozeným způsobem posílit imunitu...
více...

Med přímo od včelaře nenahradí žádné levnější alternativy z dovozu!

Med je cenný a zcela jedinečný dar přírody, který sladce chutná a navíc prospívá zdraví. Obsahuje velké...
více...

Citrony posilují imunitu, brání stárnutí a růstu chloupků

Na citrony si většinou vzpomeneme s příchodem chladnějších dnů a lehkých nachlazení ze změny počasí. Ale...
více...

Mandle účinně bojují proti stresu a nadváze

Máte rádi mandle? Pokud na ně nejste alergičtí a dopřáváte si jen občas, zkuste je zařadit mezi své top...
více...

Rebarbora je zdravá zelenina, ale ne pro všechny!

Rebarbora nebo také reveň kadeřavá je poměrně málo známá, ale na pěstování nenáročná zelenina. Její chuť...
více...

Děti, které vyrůstají v přehnané čistotě nejsou zdravější, opak je pravdou!

Imunita se tvoří ještě před tím, než se narodíme. Ale když se dítě narodí, je třeba jeho imunitu trénovat....
více...