Přírodní léčba překyselení žaludku bylinkami

Datum článku: 21. 11. 2013

Žaludek je velmi citlivý na působení léčivých rostlin snad i proto, že vnitřně užívané rostliny setrvávají určitý čas v tomto trávicím orgánu. Většina rostlin působí přímo na vnitřní sliznici žaludku. Některé rostliny vytvářejí ochrannou slizovou vrstvu, jako například trnovník akát. Jiné vysušují sliznici žaludku a zmírňují její zánět svými adstringentními (stahujícími) účinky, např. krvavec lékařský nebo kontryhel. Další rostliny žaludek neutralizují, např. mrkev, kasava nebo dýně. Dokonce existují rostliny, které působí na žaludek prostřednictvím krve, když ze střeva přecházejí do krevního toku. Stěny žaludku mají velmi hustou cévní síť, kterou protéká velké množství krve. Některé rostlinné látky se potřebují dostat do krve, aby léčivo mohlo působit, např. angelika, lékořice nebo žebříček. Aktivní složky těchto rostlin nepůsobí, když procházejí žaludkem, ale až po jejich vstřebání do krve.

Přírodní léčba překyselení žaludku bylinkami

Každý den žaludek vyrobí okolo čtyř litrů žaludečních trávicích šťáv,

které se skládají hlavně z vody, kyseliny chlorovodíkové, pepsinu, mukoproteinů a antianemického faktoru (pomáhá vstřebávat vitamín B12 ). Mnoho léčivých rostlin zvyšuje tvorbu žaludečních šťáv bez podráždění sliznice žaludku, čímž podporují a posilují všechny trávicí procesy.

Léčivé rostliny významně pomáhají při léčbě vředů žaludku,

nejčastějšího onemocnění tohoto orgánu. Lékořice lysá (lékořice), zelí (téměř všechny odrůdy) a měsíček jsou výjimečné tím, že dokáží hojit žaludeční vředy. Trnovník akát, kasava, len a jitrocel jsou zase významné díky jejich ochranným účinkům na sliznici žaludku. Pokrývají stěny žaludku slizovou vrstvou, čímž zabraňují jejímu neustálému kontaktu s agresivními žaludečními šťávami (zejména kyselinou chlorovodíkovou).

Zvýšená kyselost žaludku

Tento symptom je znám také jako překyselení, pyróza nebo pálení žáhy, a projevuje se pocitem pálení v oblasti běžně zvané " vchod nebo ústa žaludku ", tedy anatomicky v části trávicí soustavy, kde jícen ústí do žaludku. Žaludek vždy musí mít určitý stupeň acidity (kyselosti ), potřebné k trávení. Při normální kyselosti se pocit pálení neobjevuj. Nejčastěji začíná v jícnu, když do něj zpětně vtékají žaludeční kyseliny.

Fytoterapie

Rostlinná léčba nám nabízí rostliny, které ochraňují sliznici žaludku, nebo absorbují či neutralizují nadměrnou kyselinu. Na rozdíl od chemických antacid, léčivé rostliny nevyvolávají po skončení léčby nepříznivé  účinky (zvýšení kyselosti po doznění účinků léku). Akát ochraňuje sliznici žaludku před nadměrnou kyselostí. Jitrocel ochraňuje sliznici trávicí soustavy. Řasa pohlcuje nadměrné trávicí šťávy a snižuje překyselení.