Ovesné vločky zvyšují imunitu, snižují hladinu cholesterolu a jsou i prevencí obezity a astmatu

Ovesné vločky jsou zdravé, ale to neznamená, že budou součástí zdravé výživy všechny produkty z nich vyrobené. Na to je třeba brát zřetel. Pokud je ale budeme konzumovat bez zbytečně přidaných tuků, cukrů a konzervantů, dokáží s naším tělem doslova zázraky. Dokonce účinně bojují i proti civilizačním chorobám. Navíc, jsou levné a dostupné i v tom nejzapadlejším obchůdku, kde nemají ani ponětí o tom, že existují například chia semínka, či podobné dovozové, drahé a ne zcela nezbytné potraviny.

ovesné vločky, zdraví, imunita, dieta, cholesterol, cukrovka

Produkty, které obsahují ovesné vločky

Dnes najdeme nekonečné množství produktů, které obsahují ovesné vločky (protože se o nich mluví jako o zdravé potravině), avšak jen minimum z nich je i skutečně zdraví prospěšných. Většinou se ze zdravých ovesných vloček stávají zapékané müsli plné jednoduchých cukrů, aromat a nezdravých tuků. Druhou nejčastější podobou jsou müsli tyčinky, o kterých si stále většina z nás myslí, že jsou zdravé. Nutričním složením se však mnohdy shodují s tyčinkami typu mars, snickers a podobně.

Ovesné vločky přínosem pro naše tělo

Nedochucované ovesné vločky jsou výborným zdrojem vlákniny, vitaminů, minerálů a stopových prvků. Celá zrnka ovsa navíc obsahují i ​​unikátní antioxidanty avenatramídy (dokáží snižovat zánět a regulují krevní tlak). Oves má však nejčastěji podobu ovesných vloček a jeho použití skutečně obrovské. Vločky můžeme jen zalít a nechat nabobtnat, můžeme je vařit na kaši, zapéct a udělat si domácí zapékané ovesné vločky či granoly. Výborné jsou i na zahušťování různých pokrmů.

Výživové hledisko

Hlavní složkou jsou sacharidy 66%, dále obsahují 17% bílkovin, 7% tuku a 11% vlákniny.

  • Proteiny - co se týče ovesných vloček, tak málokdo ví, že na 100 g obsahují více bílkovin než vejce (100 g ovesných vloček obsahuje 17 g bílkovin a 100 g vajec obsahuje 13 g). Hlavní bílkovina je avenalin (80%), která se nenachází v žádné jiné obilnině a dokonce se podobá luštěninové bílkovině.
  • Sacharidy - ovesné vločky jsou složeny zejména z polysacharidů (pomalých sacharidů) a pouze 1% patří jednoduchým cukrům. Tyto polysacharidy, resp. škroby jsou v ovesných vločkách ve 3 typech. Významný je rezistentní škrob, který funguje jako typ vlákniny. Jelikož ho neumíme strávit, stává se potravou pro dobré bakterie v našich střevech.
  • Vláknina - většina vlákniny v ovesných vločkách je rozpustná a velká část je tvořena betaglukany. Betaglukany mají schopnost snižovat cholesterol (LDL) a přispívají k tvorbě žlučových kyselin. Betaglukany dokonce snižují krevní cukr v jídle, které obsahuje více sacharidů.
  • V obsahu vlákniny je oves mezi obilovinami na prvním místě, i co se týče množství a obsahu betaglukanů.
  • Tuky - obsahem tuků patří mezi obiloviny s nejvyšším obsahem.
  • Vitaminy a minerály -  ovesné vločky obsahují nejvíce: manganu, fosforu, mědi, vitaminu B1, železa, selenu, hořčíku a zinku a vápníku.

Nejvýznamnější benefity ovesných vloček

  • výborně snižují krevní tlak
  • snižují LDL cholesterol (zejména obsažené beta-glukany), již 3 gramy betaglukanů výrazně snižují riziko vzniku kardiovaskulárních onemocnění
  • snižují vstřebávání tuků a cholesterolu ze stravy
  • prevence diabetu druhého typu
  • konzumace ovesných vloček u diabetiků zajistí snížení dávek léků na snížení cukru (samozřejmě dle kontroly a ordinace lékaře)
  • vysoká sytící schopnost (prevence přejídání)
  • podávání ovesných vloček malými dětmi se ukázalo jako výborná prevence astmatu
  • pro jejich výborný efekt na naše střeva vedou ke zlepšení imunitního systému

comments powered by Disqus


Podobné články


Pomeranče - ovoce zdraví, plodnosti, vitality a krásné pleti

Pomeranče si často spojujeme s vitaminem C a s ochranou před nemocemi z nachlazení. Ale tyto úžasně vonící...
více...

Citrony posilují imunitu, brání stárnutí a růstu chloupků

Na citrony si většinou vzpomeneme s příchodem chladnějších dnů a lehkých nachlazení ze změny počasí. Ale...
více...

Nemocné a nedoléčené dítě do školky a školy nepatří!

Podzim bývá hrozbou pro zaměstnavatele matek malých dětí. Některé děti se s kolektivem ještě nesetkaly, jiné...
více...

Nemocné a nedoléčené dítě do školky a školy nepatří!

Podzim bývá hrozbou pro zaměstnavatele matek malých dětí. Některé děti se s kolektivem ještě nesetkaly, jiné...
více...

Děti, které vyrůstají v přehnané čistotě nejsou zdravější, opak je pravdou!

Imunita se tvoří ještě před tím, než se narodíme. Ale když se dítě narodí, je třeba jeho imunitu trénovat....
více...

Oves navrací vlasům zdraví a brání jejich nadměrnému vypadávání

Padání vlasů dokáže pěkně zruinovat peněženku. Ve snaze zabránit mu, dokážeme investovat do různých...
více...

Proč doma uchováváte potraviny v nebezpečných plastových obalech?

Jste sběratelé různých obalů od potravin a nápojů? Nevymýváte tyto obaly za účelem recyklace ale proto, abyste...
více...

Jak nakoupit čerstvý a kvalitní chléb, uzeninu nebo ryby?

Chléb, uzeniny, maso, ovoce a zelenina, to jsou potraviny, které nakupujeme téměř denně. Ale také téměř denně...
více...

Cibule zvyšuje přirozenou imunitu a pomáhá i s bolestmi ucha

Cibule je nenahraditelná nejen v kuchyni, ale dokáže zázraky i s vaším zdravím. Už malý kousek cibule vás...
více...

Celozrnné potraviny chrání naše zdraví, nebojme se je zařadit do svého jídelníčku

Celozrnné potraviny jsou důležitým zdrojem nejen výživných, ale i ochranných látek. Přesto se v našem...
více...