Hroznový cukr má své nesporné výhody, ale není pro všechny!

Zcela na konci osmnáctého století objevil chemik Johann Tobias Lowitz v hroznu vína další monosacharid. Odtud pochází i zlidovělý název hroznový cukr. Jedná se o cukr s jedinečnou funkcí v těle. Je to nejrychlejší zdroj energie a zároveň jediná forma cukru, která se okamžitě po konzumaci vstřebává do krve bez zatížení zažívacího traktu. Některé zdroje uvádějí, že se tak děje do dvou minut od požití.

hroznový cukr, zdraví, dieta, glukóza

Koloběh glukózy v těle

Glukóza se dostává do celého těla, kde se využívá jako stálý, pohotový zdroj energie, nebo se dostatečně ukládá ve svalech a játrech.

Sedm výhod hroznového cukru

  • Pomáhá překonávat nemoci.
  • Je prospěšný při urychlování zotavení organismu vyčerpaného sportem, nemocí i prací.
  • Posiluje organismus dětí a starších lidí jako zdroj energie.
  • Používaná se při nechutenství.
  • Je potřebný pro lidský mozek, který je závislý na příjmu glukózy (při poklesu se tvoří v mozku hormony glukagon a adrenalin).
  • Prospívá při zvyšování využití kreatinu (základní výživový doplněk v kulturistice a silových sportech).
  • Přináší pro všechny lidi, kteří nadměrně fyzicky nebo psychicky zatěžují svůj organismus, potřebnou energii.

Klady hroznového cukru

Lidský organismus nemá problémy s jeho strávením. Dobrou zkušenost s ním mají hlavně sportovci, starší nemocní lidé a rekonvalescenti. Slouží jako vydatný zdroj rychle dostupné energie, který mohou využívat všechny tělesné tkáně. V dietním režimu slouží k udržení správné hladiny glykémie. Zefektivňuje také využití kreatinu organismem. Je jediným cukrem, který je možné podávat parenterálně (injekčně) přímo do krve (krevní cukr). Navíc, náš tolik potřebný mozek, kryje svou energetickou potřebu výlučně z glukózy (denně vyžaduje mozek asi 110-130g glukózy). Ale i hroznový cukr má svá negativa.

Nevýhody

  • Není vhodný pro diabetiky.
  • Má negativní vliv na vstřebávání bílkovin.
  • Působí na tvorbu inzulínu, což může zapříčinit vznik cukrovky.
  • Ukládá se v podkoží.

comments powered by Disqus


Podobné články


Dieta není cesta ke štíhlé postavě, ale zdravá strava ano

Krásná a štíhlá postava, to není postava bez tuku, přestože si to mnohé ženy myslí. Tuk tělo pro své...
více...

Hubnutí bez striktní diety? Ano, je to možné!

Štíhlá postava, to není jen snadnější pohyb. To je především utužení zdraví a prevence civilizačních chorob....
více...

Čerstvé bylinky dodají pokrmům úžasnou chuť a nezaměnitelnou vůni

Asi se všichni shodneme na tom, že vařit bez koření prostě nejde. Proto sušená jednodruhová koření nebo...
více...

BIO má smysl, ale zůstaňte nohama na zemi!

BIO není jen zbytečný humbuk a vyhozené peníze. Určitě se vyplatí investovat do zdraví na tom správném...
více...

Chřest zpestří jídelníček, posílí kosti a zažene únavu

Chřest nebo také lidově špargl je zdravá zelenina. Ale není zdraví prospěšná všem. I zde platí některá...
více...

Jak zbavit přírodní cestou ovoce a zeleninu nebezpečných pesticidů?

Umýt ovoce a zeleninu pod tekoucí vodou, to je základ, který dělá doma většina z nás. Ale k odstranění...
více...

Šest účinných druhů cvičení, která pomáhají snížit hladinu cholesterolu

Máte vysokou hladinu "špatného" cholesterolu? Většinou změna jídelníčku nestačí a už vám doktor hrozí...
více...

Krásná postava bez cvičení a změny jídelníčku?

Formování postavy je dlouhodobý proces a žádná dieta vám postavu nevyformuje. To je jasné, ale co tedy a jak...
více...

Zdravé vaření a úklid? Stačí pět pomocníků a máte vyhráno!

Nemáte nafukovací kuchyň a máte pocit, že se vám v ní hromadí spotřebiče, které vůbec nepotřebujete?...
více...

Jablečná dieta a detoxikační kúra zároveň, která trvá pouze tři dny

Potřebujete rychle zhubnout do šatů nebo jen nastartovat éru zdravějšího stravování? Zkuste pro začátek...
více...