Zelený hrášek patří mezi naše nejhodnotnější potraviny. Posiluje kosti a chrání před slepotou, také byste ho měli jíst, pokud máte problémy s vysokým krevním tlakem nebo chronickým onemocněním ledvin. Na tato onemocnění je dobré jíst ho po celý rok. Jelikož naše klima nedovoluje mít čerstvý hrášek po celý rok, využijte jeho sezónu co nejlépe. V zimě se musíte spokojit s mraženým hráškem. Hrášek obsahuje bílkovinu, která pomáhá udržovat hodnoty krevního tlaku v normě a zmírňuje ledvinové problémy.
V podstatě téměř každá zelenina i ovoce jsou nejzdravější v syrovém stavu, například kromě mladé fazolky. Nedozrálá semena a lusky hrášku obsahují 75 % vody, 13 procent sacharidů, 6 % rostlinných bílkovin a 6 % vlákniny. Zelené kuličky fungují jako přírodní anabolikum - podporují růst svalů, posilují nervy a jsou skvělým zdrojem energie.
Draslík, fosfor, síra, hořčík, vápník, železo a zinek. Energetická hodnota 100 g hrášku , myslíme tím vyloupaná semínka - je 340 kJ. Mladý hrášek je kromě toho výborným zdrojem vitamínu C, E a K a vitamínů skupiny B, zejména kyseliny listové, která je velmi potřebná pro budoucí maminky. Dvěstěgramová porce hrášku obsahuje až 60mg vitamínu C.
a slepotou způsobenou degenerací žluté skvrny v centru sítnice, která zabezpečuje centrální vidění a umožňuje rozeznávat jemné detaily. Pravidelné konzumování hrášku vám pomůže i esteticky. Hrášek blahodárně působí proti vráskám, proti lámavosti nehtů a vlasy budou lesklé a zdravé.
Už na pohled tyto dvě potraviny k sobě přistanou, hrášek je krásně zelený a mrkev zářivě červená. Kombinace těchto dvou přátel na talíři je nádherná na pohled, ale nejen to. Hrášek si i po tepelné úpravě zachovává své dobré vlastnosti, tak i mladá mrkev. Doplňují se nejen chuťově , ale i zdravotně. Vitamín E z hrášku a betakaroten z mrkve se navzájem podporují a zesilují svůj antioxidační účinek. Mrkev zlepšuje trávení hrášku, který má vysoký obsah vlákniny a zmírňuje nadýmání. Můžete si vytvořit hráškově - mrkvovou přílohu, když hrášek i mrkev podusíme krátce na másle, ochutíte bylinkami a pokud to posypete strouhaným sýrem, máte samostatné zdravé jídlo.
rýžových či bramborových jídel, omelet a čerstvých salátů. Mohou vystupovat spolu, ale i samostatně Velmi oblíbený je hráškový krém či hrachová kaše. Z uvařeného a rozmačkaného hrášku si můžete připravit chutnou pomazánku na celozrnný chléb a máte úžasně zdravé snídaně či svačiny.
Stroužky cukrového hrachu se na rozdíl od mladého hrachu jedí celé. Mají sladkou, jemnou chuť a drobná zrnka, pevně uchycená na obalu. Tip na přípravu cukrového hrachu: Ze stroužků odštipujte konečky a krátce je spařte nebo opražte na troše tuku. Teplé výborně chutnají jako příloha k masu, vychladlé můžete přimíchat do salátů. Dobře se kombinují s chřestem a s karotkou.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.