Dračí pelyněk - estragon v kuchyni

Estragon (pelyněk dračí) je bylinka pocházející ze střední a jihozápadní Asie. Je tedy běžným kořením v Turecku nebo v Arménii. Do evropských kuchyní se dostala až v 13. století, přičemž velmi oblíbenou se stala zejména ve Francii.

Dračí pelyněk - estragon v kuchyni

Ve starověku byl estragon údajně účinným prostředkem v boji proti drakům

a hadům (odtud ten název pelyněk dračí). Tato jeho "moc" v průběhu času ustoupila a uvolnila tak místo slavnému tažení ve všech světových gastronomiích.

V českých domácnostech se s estragonem setkáme jen zřídka

K ochutnání a srovnání máme k dispozici dvě odlišné odrůdy estragonu, ruský a francouzský. Ruský estragon má ostřejší, ale slabší aroma. Rostlina je robustní a dorůstá do výšky až 1 m. Francouzský estragon má jemnou, hořko - sladkou kořeněnou vůni. Má jemné, tmavozelené lístky, roste pomalu na okně i na zahrádce, ale je velmi náročný na pěstování.

Jak a kde ho použít?

Estragon rychle vadne, proto vyžaduje rychlé zpracování. Jemné lístky a mladé výhonky otrháme a jemně posekáme. Perfektně se hodí do salátů. Je to také vynikající koření na ryby i drůbež. Vhodný je také do ragú, vaječných jídel, bylinkových marinád, mohou se jím posypat grilovaná jídla. Můžeme říci, že estragon patří do směsi koření, která je typická pro francouzskou kuchyni spolu s pažitkou, petrželkou a kerblíkem. Z tohoto koření se například vyrábí estragonová hořčice, ale i výborná bylinková másla. Při přípravě jídel však pamatujte, že estragon se nesmí vařit! Jako koření se používají lístky čerstvé i sušené.

Léčivé účinky estragonu

• čerstvý je zdrojem enzymů a ochranného chlorofylu
• má vysoký obsah jódu, vápníku, draslíku, síry, kyseliny listové a vitamínů A a C
• odvar z listů se používá ke zvýšení chuti k jídlu, zlepšuje trávení a celkově posiluje organismus
• obsahuje také anestetickou látku eugenol, který pomáhá při bolestech zubů
• má antiseptický, protikřečový a protihlístový účinek
• silice z estragonu léčí bolestivou menstruaci

Náš tip

Estragon můžete přidat do octové zálivky na saláty. Příjemnou chuť dodá i hořké brokolici či zeleným fazolkám.

comments powered by Disqus