Cuketa detoxikuje organismus od jedů

Cuketa je v dnešní době velmi oblíbená plodina. Pochází ze slunečního Středomoří. Má štíhlé tmavozelené plody, které dorůstají až do hmotnosti dvou kilogramů. Tvarem připomínají salátovou okurku. Povrch má zralá cuketa hladký, lesklý a tvrdý. Jsou vhodné syrové do salátů, ale připravuje se z nich i množství tepelně upravených specialit. Květy cukety bývají tmavě žluté s pěti okvětními lístky.

Cuketa detoxikuje organismus od jedů

Cuketa je ideální plodina na pěstování doma, není náročná,

málokdy bývá napadena škůdci. Můžete si ji předpěstovat v kelímcích a již po prvním roce můžete používat vlastní semínka. Můžete je ale vysazovat i přímo ven, když je už teplejší půda. Rostlina roste rychle, potřebuje hodně vláhy a při dobré péči můžete sbírat první plody již o 60-65 dní od doby výsevu. Plody dozrávají během celého léta, až do podzimu, takže můžete mít zdravé plody na stole celé léto. Dbejte na jednu důležitou věc: rostlina je poměrně mohutná, rozrůstá se do šířky, takže potřebuje kolem sebe dostatek místa.

Co obsahuje?

Asi 90% obsahu plodů tvoří voda, starší plody o něco méně. Cuketa je bohatá na vitamíny a stopové prvky. Mnoho důležitých látek najdeme ve slupce, která je zejména u mladých plodů stravitelná i za syrova. Je skvělým zdrojem karotenů. Vitamín A je nepostradatelný pro látkovou výměnu v buňkách. Protože je rozpustný v tuku,  je třeba cuketu připravovat nebo konzumovat s přídavkem alespoň malého množství oleje, nejlépe olivového, aby mohlo dojít ke vstřebávání tohoto vitaminu do těla. Ve slupce najdeme i vitamin E, hořčík, vápník, fosfor, draslík, železo, měď, zinek a některé vitamíny skupiny B.

Hubnutí

Tato plodina je ideální při hubnutí, pokud chcete hubnout zdravě. Vysoký obsah vody činí z cukety nízkokalorickou potravinu, cca 20 kcal/100 g zeleniny. Naopak, má vysoký obsah důležitých látek, které nám zajistí nezbytné minerály a vitamíny. Cuketu můžete jíst téměř denně, protože se dá upravit mnoha způsoby, takže se vám nepřejí.

Detoxikace

Draslík v cuketě působí jako stimulant vylučování nadbytečné vody v těle a pomáhá tak s vyplavováním usazených toxinů a kyselina stimuluje činnost ledvin. Tato funkce je prospěšná lidem, kteří trpí na dnu, cukrovku, revma, otoky končetin a nadváhu. Díky vysokému obsahu vlákniny mají cukety čistící účinek také na náš zažívací trakt, zejména na střeva. Čistí jejich stěny od nebezpečných usazenin a celkově zlepšují průchodnost střev.

Pozitivní vlastnosti cukety

- Aktivizuje buněčný metabolismus
- Zvyšuje hladinu bílkovin a zlepšuje celkovou výkonnost
- Posiluje svaly a srdce
- Udržuje štíhlou linii bez škodlivých diet
- Zvyšuje výkonnost mozku a koncentraci
- Uklidňuje a zároveň stimuluje nervy
- Působí močopudně, vyplavuje škodliviny a odkyselí organismus
- Posiluje imunitní systém
- Posiluje sliznice v celém organismu
- Odstraňuje nedostatečné trávení a zácpu

Kuchyň

Cuketu můžete zapékat s masem, zeleninou či těstovinami, grilovat, dusit, péct, dělat pomazánky, polévky, omáčky nebo nakládat jako okurky.

comments powered by Disqus