Čtyři páliví pomocníci a strážci našeho zdraví 2.část - cibule a paprika

Cibule je zdrojem vitaminů a životně důležitých minerálů, které podporují imunitní systém. Patří mezi zeleniny s největší spotřebou na obyvatele.

Čtyři páliví pomocníci a strážci našeho zdraví 2.část - cibule a paprika

Šťavnatá cibule s ovocně - sladkou a pálivou chutí má křupavou texturu,

která je po uvaření vláčná a její pálivost ustupuje. Charakteristickou chuť i aroma její propůjčují sirné složky, a stejně jako u česneku, allicin. Jeho antibiotické účinky se využívají zejména při léčbě horních cest dýchacích, tedy kašle a rýmy. Cibule rozpouští hustý hlen a působí zároveň expektoračně, tedy usnadňuje vykašlávání. Mezi nejznámější lidové recepty patří šťáva z nakrájené cibule a cukru nebo medu, dále také cibulový čaj. Takové nápoje usnadňují vykašlávání a ničí mikroorganismy v dýchacím traktu.

Další důležitou složkou cibule jsou flavonoidy

Zlepšují krevní oběh, chrání před tvorbou krevních sraženin a stimulují srdeční činnost. Cibule také podporuje činnost jater a slinivky, napomáhá k dobrému trávení, upravuje střevní mikroflóru a příznivě ovlivňuje i činnost štítné žlázy.  Cibule je podle je také zdrojem vitaminů a životně důležitých minerálů, které podporují imunitní systém. Jako oblíbený léčebný prostředek se používá také zevně. Přiložením čerstvé cibule na místo bodnutí či kousnutí hmyzem zabráníte vzniku nepříjemných otoků a svědění.

Paprika - kapsaicin nejenže podporuje trávení a zlepšuje krevní obraz, ale i celkově prohřívá

Paprika obsahuje zdraví prospěšný kapsaicin. Tato látka bez chuti a zápachu se nenachází v žádných jiných rostlinách, ani jinde v přírodě. Kapsaicin vyvolává pocit pálení ve všech tkáních, se kterými přijde do kontaktu. Navíc neztrácí účinek časem, vařením ani mrazení. Nejvíce ho obsahují chilli papričky - plody exotických druhů křovitých paprik rostoucí v tropech a subtropech. Jejich chuť se měří pomocí tzv. Scovilleho stupnice ve Scovilleho jednotkách pálivosti, které odpovídají množství přítomného kapsaicinu. Nejpálivější paprička je Bhut Jolokia. Kapsaicin nejenže podporuje trávení a zlepšuje krevní obraz, ale i celkově prohřívá. Používá se proto i do náplastí na bolesti páteře a do mastí na bolesti pohybového aparátu

comments powered by Disqus