Cibule, pórek, pažitka a česnek - silná čtyřka, která se postará o vaše zdraví

Cibule a její příbuzní, to je doslova ozdravná bomba pro naše zdraví. Stačí, když zařadíte do svého jídelníčku více pórku, pažitky, česneku a samozřejmě oblíbené cibule. Snažte se tuto zeleninu konzumovat co nejvíce v syrovém stavu a brzy poznáte změnu ve svém aktuálním zdravotním stavu.

cibule, zdraví, česnek, pórek, pažitka, cibulová zelenina, srdce, imunita, cévy

Cibulová zelenina v akci

Na talíři ji máme téměř každý den, ale jen málo si uvědomujeme její sílu. Cibulová zelenina je běžnou součástí naší kuchyně a její obliba stále roste. Nejen klasická cibule a česnek, existuje mnohem více druhů, které dodávají jídlu nezaměnitelnou chuť, vůni, ale především zdravotní účinky. Červená, bílá, žlutá, lahodná i jarní, ale také pálivá či kořeněná - i taková je cibulová zelenina. Víte, proč si ji máte dopřávat každý den každý den?

Historie konzumace cibulové zeleniny

Cibulová zelenina má tisíciletou tradici. Například česnek používali starověcí Římané, Řekové i Egypťané na povzbuzení bojového nadšení a zlepšení sportovních výkonů. Česnek měl dodat sílu, ale také léčil a čistil od toxinů. Léčivou sílu cibulové zeleniny potvrdilo také množství současných výzkumů, které jí přiřadili protirakovinné, protizánětlivé a mnohé další účinky.

Sírová mise

Česnek, cibule, pórek, šalotka či pažitka - zelenina z čeledi česnekovitých - však dokáže mnohem víc. Obsahuje množství účinných přírodních látek, které jsou dobré pro vaše srdce, buňky i imunitní systém. Jejich hlavní síla tkví zejména v různých sloučeninách síry, které se již několik minut po požití dostávají do krve a začne svou ozdravnou misi.

Pravidelná konzumace zabrání ucpávání cév

Pokud chcete mít zdravé srdce, cibulová zelenina by měla být na vašem talíři každý den. Výzkumy prokázaly, že její pravidelná konzumace dokáže zabránit tvorbě krevních sraženin. Snižuje hladinu tuků v cévách, brání hromadění povlaků v tepnách a má antioxidační vlastnosti. Zároveň snižuje tlak a chrání před infarktem. 

Boj proti nádorovému bujení

Věděli jste, že cibulová zelenina je jedna z nejlepších potravin proti rakovině? Vědci došli k závěru, že vysoká spotřeba cibule, česneku, pórku, pažitky, šalotky i stonků česneku má silný potenciál předcházet rakovině žaludku. Výzkumy také potvrdily, že snižuje riziko vzniku rakoviny prostaty, jícnu, prsu, střev i slinivky.

Posílení imunity

Cibulová zelenina je nabitá antioxidanty, které mají silné ozdravné účinky, pomáhají také při léčení chronických chorob. Jeden z nich je kvercetin, který dokáže zpomalit růst nádoru. Výzkumy prokázaly zejména účinky při léčbě rakoviny tlustého střeva. Může také zmírňovat příznaky infekcí močového měchýře a chránit prostatu. Česnek, cibule, pórek a pažitka obsahují také flavonoidy, tedy antioxidanty, které podporují produkci glutathionu. Ten je známý jako "matka všech antioxidantů", protože je nezbytný pro každou buňku v těle. Posiluje imunitní systém, chrání srdce a pomáhá tělu zbavit se toxinů. Glutathion posiluje imunitu, zkracuje léčbu nemocí a zlepšuje rekonvalescenci.

Cibulová zelenina v boji proti mikrobům

Studie ukázaly, že jedna ze sloučenin v česneku, allicin, má silné antimikrobiální vlastnosti. Pomáhá v boji s bakteriemi E.coli, působí proti lidským střevním parazitům i virům a v čase sílící antibiotické rezistence působí jako účinné přírodní antibiotikum. Čerstvá česneková šťáva je účinná proti E. coli a Staphylococcus aureus, což jsou dvě bakterie, které se často vyskytují i v nemocničních zařízeních.

Protizánětlivé účinky

Cibulová zelenina má protizánětlivé účinky. To je jeden z důvodů, proč se říká, že má potenciál přibrzdit stárnutí. Antioxidant kvercetin, nacházející se například v česneku, pomáhá při revmatoidní artritidě a zmírnění bolestivých kloubů. Zdá se ale, že tepelné zpracování česneku snižuje jeho protizánětlivé vlastnosti, což naznačuje, že konzumace syrového česneku nabízí mnohem více zdravotních výhod.

comments powered by Disqus


Podobné články


Rajčata pomáhají chránit před rakovinou, obezitou, chřipkou a stárnutím

Rajčata jsou oblíbenou a vcelku nenáročnou plodinou. Pěstují se u nás, ale také dovážejí z jižních států....
více...

Dovolená ničí srdce, ale určitě si ji dopřejte!

Infarkt na dovolené? Tak to vůbec nemusí být výjimečná zdravotní komplikace, na kterou si zaděláváme...
více...

Hubnutí ovlivňují hormony a my můžeme ovlivnit jejich produkci

Držíte nejrůznější diety, omezujete se v kalorickém příjmu potravin a nehubnete? Na vině jsou hormony! Ale...
více...

Chraňte potraviny a nápoje před hmyzem, ochráníte tím svoje zdraví!

Ochrana jídla před nebezpečnými bakteriemi, to je hlavně jeho správné uchovávání. Že je v létě třeba...
více...

Letní nakupování potravin a jejich bezpečná konzumace

Vaření a konzumace jídla má v létě svá specifika. Vše začíná vhodným nákupem, pokračovat by mělo správným...
více...

Léto přeje hubnutí, jen je třeba grilovat, pít a nakupovat s rozmyslem

Léto přeje hubnutí, ale na druhou stranu snáze odhalí nedokonalosti postavy. V létě na nás nečíhají kalorické...
více...

Bolest zad a rakovina? Pozor na varovné příznaky!

Nejen lidem je lépe v páru. Ale párové jsou i nemoci. Potvrzují to nejnovější vědecké studie, které si vzaly...
více...

BIO má smysl, ale zůstaňte nohama na zemi!

BIO není jen zbytečný humbuk a vyhozené peníze. Určitě se vyplatí investovat do zdraví na tom správném...
více...

Chřest zpestří jídelníček, posílí kosti a zažene únavu

Chřest nebo také lidově špargl je zdravá zelenina. Ale není zdraví prospěšná všem. I zde platí některá...
více...

Jak zbavit přírodní cestou ovoce a zeleninu nebezpečných pesticidů?

Umýt ovoce a zeleninu pod tekoucí vodou, to je základ, který dělá doma většina z nás. Ale k odstranění...
více...