Bylinkové čaje proti kašli, onemocnění srdce a ledvin

Datum článku: 10. 7. 2014

Bylinky vždy patřily do života lidí. Rostou přímo v přírodě,a proto jsou snadno dostupné. Ale můžeme je i sami pěstovat na své zahrádce, balkoně nebo koupit v obchodě. Jejich cena nebývá vysoká. Byliny se užívají k jídlu, ale také k obkladům či koupelím. Můžete z nich vařit čaje, nálevy, ale i chutné pokrmy.

Bylinkové čaje proti kašli, onemocnění srdce a ledvin

Správná činnost ledvin

je důležitá pro udržení rovnováhy elektrolytů (kyselin, zásad a solí) a tekutin v organismu a při odstraňování škodlivých látek. Neměli bychom je poškozovat alkoholem a množstvím dráždivých jídel. Infekci ledvin odstraníme protibakteriálními léky,  léčbu můžeme podpořit výtažky z rostlin. Průtržník lysý zvyšuje koncentraci škodlivých látek v moči, čaj však musíme podávat pouze u některých ledvinových problémů po konzultaci s lékařem. Močopudné drogy jsou při glomerulonefritidě nepřípustné. I plody jalovce, které působí močopudně, mohou uškodit při problémech s prostatou pokud není narušena tvorba moči, ale přerušování močení. To se léčí chirurgicky. I užívání velkého množství močopudných prostředků nebo silných výluhů může ledviny poškodit. Močový písek a kameny jsou nejčastěji důsledkem nevhodného stravování, prodělaných zánětů a nedostatku vitamínu A. Důležitá je nedráždivá dieta s přírodním vitaminem A (například v mrkvi) a zvyšování odolnosti močových cest vitaminem C (ze šípkového čaje). Jako domácí močopudné čaje se osvědčila nať přesličky, průtržník,  petržel,  řepík, rdesno ptačí, vřes, zlatobýl a březové listy. Hotové čaje se prodávají pod názvem urologické.

Léčba dýchacích cest

je účinnější, pokud využijeme rostlinné výtažky. V praxi je aplikujeme zejména při infekčních zánětech dýchacích cest. Na streptokokové nákazy však nestačí kloktání, nutná je léčba antibiotiky, podobně bychom neměli komplikovat stav pacientovi alergickému na některé rostliny. Škodlivé látky se léčbou z organismu vyplavují. Proto močení a pocení jsou pozitivními jevy a potřebují kompenzaci zvýšeného příjmu tekutin. Podobně je dobré usnadnit vykašlávání hlenu. Směs petrklíčového a lipového květu , květu a listu podbělu , nať dobromyslu , plicníku , jitrocelové a fialkové listy vytvoří účinný čaj, který pijeme zpravidla jednou denně s medem. Odborník posoudí, zda při hrozícím krvácení z plic či zánětu pohrudnice třeba tlumit, nebo při jiných případech podpořit vykašlávání zředěním výměšků. Lék proti kašli třeba určit až po zjištění příčiny a podpůrné použití léčivých účinků rostlin až po konzultaci s lékařem. Kořen fialky může zapříčinit silné dráždění, které způsobí reflex zvracení a pocit nevolnosti. To snižuje chuť k jídlu. Při nemocech žaludku na sliznici žaludku nevhodně působí i saponinové drogy, které však nesnižují chuť k jídlu. Mohou však způsobovat zvracení až krvácení ze sliznice žaludku, ve velkém množství se mohou saponiny podílet až na rozpadu červených krvinek. Drogy s éterickými oleji se vylučují i ​​přes výstelku dýchacích cest, takto přímo v místě napadení může pomáhat například cibule. Jehličnany pomáhají obsahem terpentýnového oleje, který dezinfikuje a usnadňuje vykašlávání. V nevhodné míře a aplikaci může terpentýn ohrozit ledviny či až nervovou soustavu, protože se vstřebává i přes kůži.

Srdeční a cévní problémy

jsou ve vyspělých zemích v popředí úmrtí a snižování kvality života. Nejúčinnější je prevence - vyvážená mírná životospráva s upřednostněním rostlinné složky s rovnováhou duševní a tělesné aktivity. Velmi účinné je i včasné léčení angín a zánětů hrdla. Duševní přepínání, nedostatek odpočinku, ale i nadměrná tělesná pasivita, množství alkoholu spolu s kouřením a vyšší hladina cholesterolu ze živočišných tuků zapříčiňují rozvoj aterosklerózy. Dostatek vitaminu C zmírňuje negativní působení těchto neduhů. Nejvhodnější je zejména z čerstvého, nejlépe nesladkého ovoce a zeleniny, v zimě ho získáme z černého rybízu a výrobků z nich, z křenu, česneku, cibule, kyselého zelí.

Vyšší krevní tlak

je dalším průvodním jevem kalcifikace cév. Ruta zabraňuje lámavosti cév. Při menších problémech pomáhá čaj z hlohových květů a listů, kořene a natě jehlice trnité, natě jmelí, komonice, třezalky, přesličky, pelyňku dračího, kapsičky pastýřské, jahodových a mátových listů a kořene či listů pampelišky. Odvar pijeme neslazený vícekrát denně, na noc zvýší účinnost česnek. Při "vodnatelnosti" se musíme držet zásad určených lékařem, nadbytečné převodňování i čaji by jen uškodilo.

Jak správně připravovat a pít čaje

  • Všechny čaje užíváme v mírně teplém nebo vlažném stavu, nikdy ne úplně studené. Neměly by se skladovat do zásoby a přihřívat. Odvar připravujeme nejen z dřevnatých částí kůry, stonků a kořenů, ale i ze semen a plodů. Vaříme od 5 do 30 minut, odpařenou vodu doplňujeme a vařit začínáme nejprve tvrdší části. Zápar připravujeme z měkčích nadzemních částí tak, že části rostlin předem namočené ve vodě pokojové teploty zalijeme vroucí vodou a necháme 5 až 15 minut vyluhovat v porcelánových nebo skleněných nádobách. Zápar přecedíme. Macerace je dlouhodobé louhování rozdrcených léčiv několik hodin za občasného promíchání.
  • Čaje nepřipravujeme z velmi starých, několikaletých směsí. Ty sbíráme v neprašném prostředí a sušíme je ve stínu za dostatku proudícího vzduchu. Semena a plody pak rozdrtíme, ostatní části by měly být nadrobno nakrájené.
  • Čaj na výjimečné další použití odložíme zakrytý, po 24 hodinách již začne zapáchat.
  • Čaje nesladíme řepným cukrem, ale eventuálně medem, i když mnohé pijeme raději neslazené.
  • Ovocné a povzbuzující čaje pijeme vždy čerstvé a po jídle.