Brusinky - zázračné bobule od Indiánů

Za nejzdravější se považují kanadské brusinky (cranberries), rostoucí v Severní Americe, protože podle výzkumů právě ony mají největší obsah zdraví prospěšných látek. Za své jméno vděčí prvním evropským přistěhovalcům, kteří přistáli s lodí Mayflower roku 1620 u břehů Nové Anglie. S plody je seznámili Indiáni, kteří je sbírali a využívali k léčebným účelům. Protože výrazné květy připomínaly hlavičku a krk ptáka jeřába ("crane"), dostali americké brusinky jméno "Crane berry" (jeřáb bobule), což se později zkrátilo na Cranberry.

Brusinky - zázračné bobule od Indiánů

Brusinky rostoucí v našich lesích, často až ve vysokohorském terénu jsou světlejší,

menší, mají tedy méně dužiny, a tím i menší podíl léčivých látek. Obecně se brusinky považují za všelék, ať už je najdeme v našich končinách nebo jinde. Kromě toho, na našem trhu je již bohatý sortiment výživových doplňků s obsahem pravých kanadských brusinek.

Už před 300 lety užívali Indiáni bobule k hojení ran

a zmírňování různých bolestí. Každodenní konzumace brusinek přispívala také ke svěžesti a vitalitě.

Brusinky se od nepaměti používaly zejména při léčbě močového ústrojí

- zánětech močových cest, močové trubice či močového měchýře. Obsahují totiž zahuštěnou tříslovinu, která dokáže zabránit zánětům nebo jejich utlumit.

Preventivní účinek má jejich konzumace

i při obyčejném nachlazení či chřipce. Zejména ti, kterým se záněty neustále vracejí, by měly brusinky nebo potraviny bohaté na výtažky konzumovat pravidelně.

Brusinky patří mezi plody s vysokým obsahem antioxidantů

Jsou tak jasnou jedničkou v boji proti předčasnému stárnutí. Bioaktivní látky ochraňují buňky před volnými radikály způsobujícími nejen stárnutí, ale i taková onemocnění, jakými jsou cukrovka, arterioskleróza, revma či dokonce rakovina.

Bobulky brusinek jsou také bohatým zdrojem vitaminů C a K,

které náš organismus ocení hlavně během zimní sezóny, kdy jsme mnohem více vystaveni různým infekcím. Obsahují i minerály a stopové prvky - magnézium, kalcium, mangan, fosfor a sodík, potřebné pro zdraví našich vlasů, nehtů, ale i bezchybné fungování všech dějů v našem organismu. Nejnovější výzkumy také poukazují na to, že brusinky mají schopnost ochránit naši zubní sklovinu před poškozením.

Díky svému unikátnímu složení si brusinky našly uplatnění nejen v medicíně,

ale i kosmetickém průmyslu. Jelikož obsahují omega 3 mastné kyseliny, podílejí se na rekonstrukci buněčné membrány, a proto se výtažky z nich často využívají při výrobě tělové i pleťové kosmetiky. Díky obsaženým brusinkám bude tedy i naše pokožka pevnější, pružnější a v konečném důsledku dostane i mladší vzhled.

Nejideálnější je konzumovat čerstvé brusinky, avšak tuto možnost často nemáme

Mnozí si čerstvé brusinky sterilizují, aby je právě během zimy využili. Potřebné je však dávat pozor na obsah cukru, zvláště pokud brusinky konzumujeme ve formě marmelády či želé. Pozor také na cukr obsažený v brusinkových džusech. Méně je v tomto případě více.

Možná jsme vás inspirovali a konečně ochutnáte brusinky i jinak,

než ve formě brusinkové omáčky k masu. Kvůli našemu zdraví se to určitě vyplatí.
 

comments powered by Disqus