Brusinky bojují proti zánětům, otylosti a zubnímu kameni

Brusinka je zelený polokeř, který má vejčité a neopadavé listy. Květy tvoří povislé třásně, stejně jako plody, zářivě červené s mírnou hořkou až trpkou chutí. Sběr je zpravidla od září do konce října. Brusinka je považována za superpotravinu, protože obsahuje množství vitaminů, minerálních látek a antioxidantů.

brusinky, zánět, zdraví, prevence

Historie

Severoameričtí Indiáni používali brusinky ještě před Kolumbem. Brusinky byly oblíbeným ovocem a zároveň lékem domorodých amerických Indiánů, léčila si jimi zranění, způsobená šípy. Věřili, že první větvičku brusinky přinesla lidem holubice jako dar Velkého Ducha. Prvním osadníkům pomohly brusinky překonat těžké zimy, což si Američané připomínají na Den díkůvzdání. Na slavnostním stole nemůže chybět krocan s brusinkovou omáčkou . Pro komerční účely se brusinky začaly pěstovat téměř před 200 lety (na severu USA ve státě Massachusetts). Do Evropy se brusinka dostala prostřednictvím přistěhovalců. U nás ji pěstují zejména zahrádkáři. Spotřeba na našem trhu se řeší dovozem. Existují tři druhy brusinek: brusnice brusinka, brusinka lesní a klikva bahenní.

Účinné látky

Brusinky jsou bohatým zdrojem vitaminu C, vitaminu A, vitaminu K, karotenu, vlákniny a antioxidantů. Obsahují kyselinu citrónovou, kyselinu jablečnou, kyselinu benzoovou a kyselinu šťavelovou. Bohaté jsou na minerální látky, jako je magnézium, kalcium, mangan, fosfor a sodík.

Brusinky jako léčivý prostředek

Brusinky jsou v lidovém léčitelství považovány za účinného pomocníka. Ve velké míře se používají jako prostředek zejména k prevenci zánětu močových cest. Připisuje se jim vliv na prevenci rakoviny tlustého střeva a srdečně-cévních onemocnění. Snižují hladinu cholesterolu a pomáhají stabilizovat srdeční rytmus. Mnoho lidí, kteří mají zkušenosti s užíváním brusinek říkají, že užíváním brusinek se může vznik onemocnění snížit až o polovinu. Zejména bakterie se vyplaví z těla dříve, než stihne vzniknout infekce. Údajně zabraňují vzniku infekcí i v dutině ústní (konzumace brusinek ovlivňuje vznik zubního kamene) a v žaludku. Výtažek z brusinek se přidává do léků, do zubních past i do kosmetických přípravků. Tyto plody také pomáhají udržet si štíhlou linii.

Brusinky v gastronomii

Využití je opravdu rozmanité: do koláčů, do salátů, k masu, zejména ke zvěřině i k těstovinám. Brusinky dodávají jídlu pikantní chuť. Sušené listy a plody jsou vhodné pro přípravu výluhu nebo čaje.

Na závěr důležité upozornění

Všeho moc škodí, proto i brusinky se musí užívat rozumně, ne dlouhodobě! Vyhnout by se jim měli lidé, kteří užívají léky na ředění krve, lidé s vysokým krevním tlakem a také lidé, kteří trpí ledvinovými a jaterními chorobami.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak zbavit přírodní cestou ovoce a zeleninu nebezpečných pesticidů?

Umýt ovoce a zeleninu pod tekoucí vodou, to je základ, který dělá doma většina z nás. Ale k odstranění...
více...

Jablečná dieta a detoxikační kúra zároveň, která trvá pouze tři dny

Potřebujete rychle zhubnout do šatů nebo jen nastartovat éru zdravějšího stravování? Zkuste pro začátek...
více...

Chybí vám energie? Dejte si energetický nápoj z řepy!

Stává se vám, že se cítíte bez energie? Ale jak s tímto pocitem naložíte? Energii je třeba nejen komentovat, ale...
více...

Pomerančová kůra - cenný zdroj vápníku pro zdravé kosti

Kupujete drahé pomeranče v BIO kvalitě, tedy ty bez škodlivé chemie na povrchu a slupku vyhazujete? Tak to...
více...

Jablko patří k Vánocům

Přejeme si pod stromeček zdraví a je to určitě jedno z nejdůležitějších přání. A jedním ze symbolů zdraví...
více...

Pupečník asijský - bylinka na dobrou náladu, zdravé cévy a klidný spánek

Jste neustále ve stresu, unavení a v noci nemůžete usnout? Zkuste pupečník asijský, zvaný gotu kola! Této...
více...

Pomelo - velké nejen rozměry, ale i přínosem pro naše zdraví

Stále častěji na podzim a v zimě nakupujeme a konzumujeme citrusové plody. A mezi nimi čestné místo zaujímá...
více...

Neumíme si čistit zuby, proto se nám tak často kazí!

Čistíte si zuby? A čistíte si zuby správně? Tak tohle jsou bohužel u mnoha lidí otázky, na které často nemohou...
více...

Parodontóza není konec vlastních zubů!

Parodontóza je hrozba, která straší důsledky ve formě ztráty zubů. Ale nemusí tomu tak být! Když zubní lékař...
více...

Pomeranče - ovoce zdraví, plodnosti, vitality a krásné pleti

Pomeranče si často spojujeme s vitaminem C a s ochranou před nemocemi z nachlazení. Ale tyto úžasně vonící...
více...