Bio neznamená zdravější, a ani s větším podílem vitamínů a minerálů

Datum článku: 17. 1. 2014

Konzumace bio potravin neznamená automaticky pevnější zdraví. Vědci analyzovali a porovnávali více než 200 studií, které se týkaly zdravotních přínosů bio potravin pro člověka. Přesto, že bio potraviny obsahovaly o 30 procent méně pesticidů, jejich nutriční složení se od těch ostatních téměř vůbec nelišilo.

Bio neznamená zdravější, a ani s větším podílem vitamínů a minerálů

Výzkum, který publikoval odborný časopis,

se věnoval  17 studiím, týkajících se lidí konzumujících bio potraviny a 223 studiím, které porovnávaly živiny, bakterie, plísně nebo pesticidy v různých druzích potravin - v ovoci, zelenině, obilovinách, mase, mléce a vejcích. Ani jedna studie zabývající se lidmi však nezkoumala problematiku déle než dva roky, což znamená, že vědci nevědí s jistotou posoudit dlouhodobé účinky obou druhů potravin.

Bio i klasicky pěstované potraviny obsahovaly stejné množství vitamínů

a v případě mléka to bylo stejné množství proteinů a tuku. Několik studií však naznačilo, že bio mléko obsahuje více omega - 3 mastných kyselin. Bio potraviny také obsahovaly více dusíku, což však podle výzkumníků nemá na zdraví člověka žádný vliv.  Konzumenti si vybírají bio potraviny z několika důvodů, ačkoliv tyto výsledky naznačují, že neexistuje žádný znatelný rozdíl mezi bio a běžnými potravinami z hlediska výživové hodnoty nebo zdravotních benefitů .Někteří lidé si myslí, že organické potraviny jsou zdravější a výživnější. Sami vědci byli těmito výsledky překvapeni.