Artyčoky v kuchyni, to není jen skvělá záležitost gurmánů

Artyčok je rostlina, podobná a dokonce i příbuzná bodláku. Jedná se o teplomilnou trvalku, která pochází ze Středomoří. Atryčoků je několik druhů, ale nejznámější jsou dva. Artyčok kardový a artyčok zeleninový. Oba jsou jedlé a mají i léčivé účinky.

atryčoky, zelenina, zdraví, zdravá výživa, vitaminy, minerály

Nejznámější druhy artyčoků

Známe artyčok zeleninový, latinský (Cynara scolymus) a artyčok kardový (Cynara cardunculus). Artyčok kardový je známější jako velká okrasná rostlina v našich záhonech, ale jeho řapíky jsou velmi chutné a přirovnat by se daly třeba k chřestu. Artyčok zeleninový tak často v našich zahradách neroste, ale především ho pěstují v jižní Evropě. Právě artyčok zeleninový se nejčastěji konzumuje a obsahuje látky, které nám pomáhají léčit i naše zdravotní problémy.

Léčivé účinky artyčoků

Květiny a listy obsahují různé aktivní sloučeniny jako fenolické kyseliny, flavonoidy. Chcete-li snížit v krvi přírodní cestou špatný cholesterol, tuk a krevní cukr (glukózu), rozhodně konzumujte artyčokové listy, alespoň 100 g denně. Léčí i kožní problémy (například ekzém) a působí proti virům. Kromě toho mají také afrodisiakální a močopudné účinky. Artyčokový list se používá pro stimulaci odtoku žluči z jater a normalizaci hladiny mastných kyselin v krvi. Také při trávení, nevolnosti, nadměrném požití alkoholu, anémii, artritidě, zánětu močového měchýře a ledvin. Artyčokové listy se doporučuje konzumovat i po operacích močového ústrojí. Extrakt z artyčokový listů zase působí preventivně proti žlučovým kamenům. Listy obsahují dvě aktivní sloučeniny - cynarin a chlorogenovou kyselinu. Tyto sloučeniny působí jako diuretikum, chrání játra, jsou protizánětlivé, antioxidační a normalizují cholesterol v krvi. Artyčokový list je zdrojem draslíku, hořčíku, zinku, mědi, manganu, železa, sodíku a vápníku. Také obsahuje vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B9, C (kyselina L-askorbová), E (alfa-tokoferol) a K.

Artyčoky v kuchyni

Artyčoky si je potřeba před každým vařením připravit – očistit a také předvařit. Syrové se prakticky nepoužívají. Artyčoky můžeme nakládat do sladkokyselého nálevu, dusit, zapékat, smažit nebo obalit v těstíčku. Nemají výraznou chuť, jsou trochu hořké, ale spíše jsou neutrální. Artyčoky se často přidávají i do pizzy, nákypů, pomazánek, polévek a ragú. Jen počítejte s delším časem na přípravu a velkým odpadem. Protože artyčoky jsou zelenina, o které se tvrdí, že váha odpadu dokonce převládá nad váhou zkonzumované zeleniny.

comments powered by Disqus


Podobné články


Ovoce a zelenina z pultů prodejen škodí víc než prospívá

Slogany o zdraví hlásají, kolik je třeba sníst ovoce a zeleniny, abychom byli zdraví. Jenže, pokud jsme odkázaní...
více...

Příprava vitaminů na zimu

Konzumovat ovoce a zeleninu je pro naše duševní a tělesné zdraví nezbytné. Odborníci na výživu a lékaři...
více...

Pět cenných rad pro alergiky, kterým jaro znepříjemňuje život

Příchod jara vítá každý po svém. Většinou se těšíme z prvních kvítků a svěžího vánku. Ale ne všichni!...
více...

Čerstvé bylinky dodají pokrmům úžasnou chuť a nezaměnitelnou vůni

Asi se všichni shodneme na tom, že vařit bez koření prostě nejde. Proto sušená jednodruhová koření nebo...
více...

Káva skvěle chutná, ale proti únavě si dejte raději vajíčka!

Zapíjíte únavu kávou? Kofein ale není jediný prostředek, který vám dodá potřebnou energii. Zrovna tak někdy...
více...

Zdravé vaření a úklid? Stačí pět pomocníků a máte vyhráno!

Nemáte nafukovací kuchyň a máte pocit, že se vám v ní hromadí spotřebiče, které vůbec nepotřebujete?...
více...

Máslo je snadné vyrobit, ale...

I přes snahu, vnutit nám lehce roztíratelné margaríny, patří tradiční a hlavně čerstvé máslo do zdravého...
více...

Sladíte zdravě? Pozor na med!

Stále posloucháme a čteme, jak je rafinovaný cukr nezdravý. Proto někteří lidé, ve snaze žít zdravě,...
více...

Hubnutí v sedmi důležitých krocích, které nezná jo-jo efekt

Hubnutí je u mnoha žen na jaře tématem číslo jedna. Ale jedna věc je pár dní nezdravé diety, když se...
více...

Mléčné výrobky konzumujte v přiměřeném množství, ale těm nízkotučným se raději vyhněte!

Konzumace nízkotučných potravin nevede k tolik vytoužené změně hmotnosti. Přesto si to musela většina z nás...
více...