Zažívací potíže odstraní zásady ajurvédy

Jídlo dodává energii a dobrou náladu. Ale pokud nejíte přiměřeným způsobem ty správné potraviny, mohou vás potrápit zažívací potíže. Existuje několik doporučení v rámci ajurvédy, které vám pomohou se vyhnout, anebo úplně zbavit takových problémů.

zdraví, ajurvéda, voda, citron

1. Začněte ráno se sklenicí vody

Vypijte sklenici teplé vody hned ráno, aby se váš trávicí systém rozběhl již na začátku dne.

2. Jezte čerstvě uvařené jídlo

Čerstvé potraviny mají více živin a také lepší chuť. Nevařte velké množství jídla na několik dní dopředu, místo toho se rozhodněte pro jednoduché, čerstvě připravované pokrmy. Navíc, teplé jídlo je pro trávení nejlepší.

3. Držte se pravidelnosti

Snažte se jíst každý den v přibližně stejných časech.

4. Nejezte, pokud jste přeplnění

Někdy po těžkém dni v práci si mnozí rádi dopřejete nějakou tu pochoutku. Endorfiny vám sice stoupnout mohou, ale neměli byste jíst, pokud jste ještě pořádně nestrávili předcházející jídlo, cítíte se plní a v podstatě jíte jen z nenasytnosti.

5. Udělejte si čas

Je důležité, abyste pečlivě kousali jídlo a jedli mírným tempem. Pak si ještě několik minut poseďte, aby váš trávicí systém mohl dokončit svou práci.

6. Buďte opatrní s potravinami, které nafukují

Pokud máte často pocit plnosti po jídle, zkuste následující opatření: Vypusťte brokolici, zelí a fazole z jídelníčku nebo přidávejte do jídla více koření (pepř, kardamon, kmín) a místo syrové zeleniny konzumujte dušenou.

7. Cvičte jógové pozice, které zlepšují trávení

Jóga má několik pozic, které se zaměřují na trávicí orgány. Zahrňte je do svého cvičebního plánu a vaše zažívací problémy se eliminují.

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak zrychlit metabolismus a snížit váhu? Netrpte hladem!

Také slýcháte a říkáte, že ten se má, protože má rychlý metabolismus, může jíst co chce a stejně...
více...

Proč doma uchováváte potraviny v nebezpečných plastových obalech?

Jste sběratelé různých obalů od potravin a nápojů? Nevymýváte tyto obaly za účelem recyklace ale proto, abyste...
více...

Jak nakoupit čerstvý a kvalitní chléb, uzeninu nebo ryby?

Chléb, uzeniny, maso, ovoce a zelenina, to jsou potraviny, které nakupujeme téměř denně. Ale také téměř denně...
více...

Vejce s porušenou skořápkou z obchodu by se neměla konzumovat!

Prohlížíte vajíčka, když je kupujete? Trhliny ve skořápce vajec mohou umožnit bakteriím nebo jiným patogenům...
více...

Čínské masážní kuličky a jejich blahodárné účinky na naše zdraví

Léčivé vlastnosti čínských akupresurních kuliček byly známy již v 13. století. Pracují na principu odlišných...
více...

Jak vhodně kombinovat potraviny, abychom svému tělo neškodili?

Člověk, žijící v 21.století trpí onemocněními, na jejichž vzniku se nesprávná strava podílí vysokým...
více...

Bolest utiší zázvor, třešně, celer, ale i další běžné dostupné potraviny

Bolest se obvykle řeší předpisem léků proti bolesti, například Ibuprofenem. Nicméně, mnohé z nich mají...
více...

Obezita dětí - problém celé rodiny

Není žádným tajemstvím, že dnešní generaci dětí se boj s nadváhou opravdu týká. Rozhodně je to problém...
více...

Ocet chrání naše cévy a udržuje štíhlou postavu

Máte rádi kyselé? Tak to je ocet ve vaší kuchyni neustále v permanenci. A to přináší spoustu benefitů nejen...
více...

Ovesné vločky zvyšují imunitu, snižují hladinu cholesterolu a jsou i prevencí obezity a astmatu

Ovesné vločky jsou zdravé, ale to neznamená, že budou součástí zdravé výživy všechny produkty z nich vyrobené....
více...