Avokádo na šest způsobů

Avokádo je chutné a vyživné ovoce, které navíc vyniká i léčivými vlastnostmi. Dá se sníst bez jakékoliv úpravy, ale můžete ho použít také ve studené i teplé kuchyni. Připravit se z něj dají luxusní a zdravé pomazánky, ale také smothie nebo sladký dort. 

avokádo, zdravá strava, vitaminy, minerály

Hruškovec přelahodný - avokádo

Patří do stejné kategorie jako skořicovník (skořice) a vavřín vznešený  (bobkový list). Avokádovník však jako jediný z této rostlinné čeledi rodí plody, které se dají jíst. Pochází z Mexika. Tento stále zelený strom nebo keř nemá rád nízké teploty.

Nezralé avokádo

Avokáda se často do obchodů dostávají nezralá. Nezralé avokádo není žádná lahůdka. Je tvrdé, dokonce až hořké. Dozrávání však můžete urychlit. Plod dejte do papírového sáčku spolu s jablkem nebo banánem a při pokojové teplotě by měl být za 1 až 3 dny vhodný k jídlu. Pokud avokádo nechcete právě sníst, zrání můžete zastavit. Plody dejte do spodní části chladničky, ale teplota by neměla být nižší než 6 ° C, protože při nízké teplotě by se se avokádo začalo kazit a uvnitř zčernalo.

Avokádové speciality

  • Avokádové guacamole - původně mexická a nyní už i naše klasika. Tradiční mexická omáčka je díky avokádu máslově jemná, pokud navíc ještě přidáte chilli papričky a koriandr, dodáte omáčce správně pikantní říz. 
  • Plněné avokádo - avokádo můžete po vyloupnutí pecky s úspěchem plnit téměř jakoukoliv nádivkou. a klidně ho můžete naplnit a navíc ještě zapéct. 
  • Avokádové smoothie - stačí rozmixovat ve smothie mixéru vypeckované avokádo a přidat ingredience, které vám chutnají ( banán, rajče, sůl, limetu...).
  • Avokádová bomba - do očištěného avokáda, překrojeného na polovinu, dejte nastrouhaný sýr. Dobře obalte dlouhými plátky slaniny a zapékejte 5 minut. Je to doslova gurmánská bomba!
  • Netradiční caprese - k rajčatům a mozzarelle přidejte avokádo, citron a sůl. A už jen namažte na křupavou topinku.
  • Krém na cheesecake - citrusovo-avokádovový cheesecake spojuje chuť perníkovo-skořicových sušenek s kyselou chutí mixu citrusů a krémového avokáda s vanilkou. Připravíme si základní krém na cheesecace. Krém rozdělíme na 2 části. Do cca 1/4 krému vmícháme rozmačkané nebo rozmixované avokádo, vanilkový cukr a vanilkový lusk pro lepší aroma a chuť. Přidáme 1 polévkovou lžíci citronové šťávy a vyšleháme v hladký krém.

Léčivé účinky avokáda

  • Avokádo obsahuje mononenasycené mastné kyseliny, které jsou důležité pro zdraví srdce.
  • Jeho konzumace snižuje hladinu cholesterolu a triglyceridů.
  • Obsahuje velké množství vlákniny, která podporuje zdravé trávení a vylučování.
  • Má víc draslíku než banány, čímž pomáhá snižovat krevní tlak, který je hlavním rizikovým faktorem infarktu myokardu, cévní mozkové příhody nebo selhání ledvin.
  • Obsahuje cenné vitaminy a minerály (vitamín K, kyselina listová (folát, vitamín B9), draslík, vitamín B5, vitamín B6, vitamín E, vitamín A, vitamin B1, B2 a B3. Z minerálů můžeme jmenovat hořčík, manganu měď, železo, zinek, fosforu.

comments powered by Disqus


Podobné články


Proč denně jíme plesnivý chléb?

Již po dvou dnech chléb a pečivo napadají plísně, které ale nejsou vidět ani cítit,přesto jsou velmi...
více...

Chcete omládnout o několik let? Jde to snadněji, než jste si mysleli!

Mládí není věčné, ale na druhou stranu, proč si neubrat pár let? Každé ženě středního věku se občas stane,...
více...

Hrušky lahodně chutnají a nahradí spoustu výživových doplňků stravy

Stále více nakupujeme exotické plody a zapomínáme na naše lokální ovoce. Víte ještě vůbec, jak lahodně...
více...

Zimolez kamčatský - nenáročný keř, kterému nevadí ani třeskuté mrazy

Máte místo na zahrádce nebo terase a chtěli byste pěstovat něco na pohled krásného a zároveň zdravého?...
více...

Švestky - lokální ovoce s fantastickými zdravotními účinky

Máte rádi švestky, švestkové knedlíky nebo třeba švestková povidla? Tak to vám za jejich konzumaci vaše tělo...
více...

Dieta není cesta ke štíhlé postavě, ale zdravá strava ano

Krásná a štíhlá postava, to není postava bez tuku, přestože si to mnohé ženy myslí. Tuk tělo pro své...
více...

Hubnutí ovlivňují hormony a my můžeme ovlivnit jejich produkci

Držíte nejrůznější diety, omezujete se v kalorickém příjmu potravin a nehubnete? Na vině jsou hormony! Ale...
více...

Pečení bez vajec aneb Jak upéct buchty, když chybí základní suroviny?

Určitě vám většina kuchařek potvrdí, že někdy měly víc chuti než potřebných surovin. Ano, občas se to stane...
více...

Letní nakupování potravin a jejich bezpečná konzumace

Vaření a konzumace jídla má v létě svá specifika. Vše začíná vhodným nákupem, pokračovat by mělo správným...
více...

Léto přeje hubnutí, jen je třeba grilovat, pít a nakupovat s rozmyslem

Léto přeje hubnutí, ale na druhou stranu snáze odhalí nedokonalosti postavy. V létě na nás nečíhají kalorické...
více...