Kukuřice - zlato z našich polí

Kukuřice je plodina, která má mnoho využití. Proto je také právem nazývána plodinou třetího tisíciletí, přestože ji konzumovali již Aztékové a její rodokmen sahá hodně před náš letopočet. Pochází z Ameriky, ale díky nenáročným podmínkám na pěstování zdomácněla i v naší republice. Snadno si ji můžete vypěstovat i na zahrádce. Své využití nachází nejen jako bezlepková potravina pro lidi a zvířata, ale i v průmyslové výrobě.

kukuřice, zdraví, zdravá výživa, vitaminy, minerály, antioxidanty

Pět základních typů kukuřice seté

  • Reventador (pop corn),
  • Duro (flint) – podobná pop corn kukuřici, ale má větší zrna a je vhodnější do vyšších poloh,
  • Blando – kukuřice na vhodná na mouku (příprava tortil),
  • Dentado – nejrozšířenější typ, převážně jako krmivo pro dobytek,
  • Sladká kukuřice - s velkým množstvím rozpustných cukrů, ze všech typů kukuřice nejdražší.

Kukuřice a dietní strava

Kukuřice má důležité místo v dietní stravě - je vhodná pro celiatiky, protože neobsahuje lepek. Koupit si můžete kukuřičnou mouku, kaši nebo krupici. Velmi cenný ve výživě je i olej, získaný z klíčků kukuřice, který obsahuje více než 50% kyseliny linolové. Kukuřičné zrno ve fyziologické zralosti obsahuje 71% škrobu, 3% cukru, 12% bílkovin a 1,7% vlákniny. Vzhledem ke skutečnosti, že kukuřice je poměrně bohatá na bílkoviny, řadíme ji mezi vhodné potraviny pro vegetariány a vegany. Pro vysoký podíl vlákniny je účinná proti zácpě, při pravidelné konzumaci upravuje trávení a pomáhá předcházet vzniku rakoviny tlustého střeva. Má močopudné účinky, doporučuje se také při chorobách ledvin a močových cest. Chrání tělo před vlivem volných radikálů.

Vitaminy a účinné látky v kukuřici

Kukuřice má vysoký obsah karotenoidů (zejména lutein a zeaxantin), které mají příznivé účinky na zrak. Obsahuje také vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, C a vitamín E. Vysoký obsah zejména vitamínu B1 (v 100 gramech kukuřice až 150 miligramů) příznivě působí na činnost mozku a nervového systému. Významné množství vitaminu B7 působí na zdraví pleti a hustotu vlasů. Pro zvýšení vitality organismu a lepší překonávání stresu slouží kyselina pantothenová (vitamin B5). Kyselina listová (vitamin B9) stimuluje růst, krvetvorbu a má omlazující účinek. Z minerálních látek v ní převládá draslík (podporuje zejména kardiovaskulární systém), fosfor a hořčík (působí proti svalovým křečím a pomáhá snižovat stres). Ze stopových prvků stojí za povšimnutí mangan (podílí se na chemických procesech v těle, včetně zpracování cholesterolu, sacharidů a bílkovin), měď (je nutná pro tvorbu kolagenu a elastinu), nikl (podporuje vstřebávání a působení železa), molybden (spolupodílí se na odvádění kyseliny močové ven z těla), jód (je nutný pro správnou funkci štítné žlázy, reguluje rychlost tělesného metabolismu), selen (zvyšuje odolnost imunitního systému), zinek (posiluje vazivovou tkáň, působí na produkci hormonů) a nechybí ani železo, které zlepšuje krvetvorbu a okysličování buněk. Přibližně 100 gramů kukuřice pokryje téměř polovinu denní potřeby železa. Vysoká koncentrace polynenasycených mastných kyselin v klíčku kukuřice aktivuje pohlavní žlázy, proto kukuřice působí také na posílení libida a potence.

Jak připravovat kukuřici?

Zejména v létě kukuřici je v oblibě, konzumovat vařenou kukuřici se solí, další možností je ugrilovat ji s bylinkovým máslem. Ve značné míře se používá kukuřice pukancová, ze které pražením zrn vzniká chutný popcorn (pop-corn). Kvalitu a čerstvost kukuřice lze snadno rozpoznat - slupky jsou sytě zelené. Kukuřice se dá i konzervovat nebo zmrazit.

Zajímavost na závěr

Ve většině rostlin var ničí tolik ceněné a zdraví prospěšné antioxidanty. U kukuřice tento problém není. Naopak, vaření v kukuřici zvyšuje množství antioxidantů, proto se nemusíte bát žádných tepelných úprav.

comments powered by Disqus


Podobné články


Jak nakoupit čerstvý a kvalitní chléb, uzeninu nebo ryby?

Chléb, uzeniny, maso, ovoce a zelenina, to jsou potraviny, které nakupujeme téměř denně. Ale také téměř denně...
více...

Celozrnné potraviny chrání naše zdraví, nebojme se je zařadit do svého jídelníčku

Celozrnné potraviny jsou důležitým zdrojem nejen výživných, ale i ochranných látek. Přesto se v našem...
více...

Pohankové placky posílí vaši imunitu a cévy

Pohanka je skoro zapomenutá, ale zdravá potravina. Obsahuje 12-15% bílkovin, tuky jsou v ní zastoupeny zejména...
více...

Vejce s porušenou skořápkou z obchodu by se neměla konzumovat!

Prohlížíte vajíčka, když je kupujete? Trhliny ve skořápce vajec mohou umožnit bakteriím nebo jiným patogenům...
více...

Chcete vařit zdravě, chutně a levně?

Zdravé vaření se stává novodobým trendem a zájem o něj rok od roku roste. Existuje hned několik hlavních...
více...

Bolest utiší zázvor, třešně, celer, ale i další běžné dostupné potraviny

Bolest se obvykle řeší předpisem léků proti bolesti, například Ibuprofenem. Nicméně, mnohé z nich mají...
více...

Zažívací potíže odstraní zásady ajurvédy

Jídlo dodává energii a dobrou náladu. Ale pokud nejíte přiměřeným způsobem ty správné potraviny, mohou vás...
více...

Ocet chrání naše cévy a udržuje štíhlou postavu

Máte rádi kyselé? Tak to je ocet ve vaší kuchyni neustále v permanenci. A to přináší spoustu benefitů nejen...
více...

Potraviny dokáží prodloužit, ale i zkrátit život

O tom, jak je nebezpečné sníst, co nám přijde pod ruku se vedou nekonečné diskuze. Přesto když máme hlad často...
více...

Potraviny, které zrychlují pohyb spermií, pomohou vyřešit neplodnost

Neplodnost je strašákem mnoha párů, kteří marně touží po potomstvu. Samozřejmě, že když budete konzumovat...
více...