Tipy, jak stolovat a vařit v malé kuchyni

Vařit v malé kuchyni je někdy o nervy. Rozpálený hrnec není kam odložit, navíc se vám neustále něco někde plete. Ideální řešení by bylo použít kuchyň nafouknout, ale to je nereálné, tak si bude muset vystačit dobrou organizací a využitím doslova každého centimetru. K tomu by vám mohlo pomoci našich deset tipů.

bydlení, kuchyně, vaření, malá kuchyň, stolování, jídelní stůl, židle

1. Jak přidat centimetry pracovní desce?

To, že kuchyňský dřez ukrajuje z pracovní plochy, dokáže vykompenzovat možností využít prázdný prostor nad ním či přímo v něm. Praktickým doplňkem je prkénko. Problémem bývá i nedostatek místa na odkapávání nádobí. Ten lze vyřešit sítky, které svým tvarem kopírují křivky dřezu a dokonale do něj zapadají.

2. Jak na velké hrnce?

Synonymem obratnosti se v moderní kuchyni může stát i baterie s vytahovací sprškou - je výborným pomocníkem při mytí či plnění větších nádob, které se s nevolí jim vlastní většinou stavějí na odpor malým dřezům. Nezapomeňte: A když už ne vytahovací koncovka, tak alespoň otočná baterie.

3. Promyšlené centimetry

Rozhlížíte se bezmocně po místnosti a uvažujete, kam schovat utěrky, sváteční prostírání, nádobí či kuchyňský robot? V malé kuchyni je ukládání velkou výzvou a je třeba využít všechna možná místa. Vhodně zvolenou sestavou kuchyňských skříněk lze vytvořit miniaturní jídelní kout, který poslouží při každodenním i svátečním stolování a v případě potřeby se změní na pracovnu. Navíc, pokud skříňky protáhnete až po strop, získáte úložné prostory.

4. Přizpůsobivý nábytek

Ranní chvíle ve společnosti šálku kávy či čaje, vánočky s džemem a novin lze příjemně strávit i v malém a na první pohled jen těžko užitečném koutě se sklápěcím stolkem a stohovatelnými židlemi. Poslouží v době klidného stolování a lehce je složíte.

5. Nenechte stěny odpočívat

Zbytečnému pobíhání tu a tam a chaotickému skladování pomůcek při vaření zabrání jediné - mít je po ruce a na očích. Hluchý prostor na stěně mezi linkou a horními skříňkami či vedle nich přímo křičí po využití. Závěsné systémy s košíky mohou posloužit například i na vytvoření vertikální minizahrádky - na pěstování bylinek.

6. Přemýšlejte nad maličkostmi

Pokud jste se rozhodli pro kuchyň na míru, máte příležitost, jak využít každý centimetr v ní opravdu promyšleně. Investice do skříněk s plnovýsuvnými zásuvkami (různých velikostí) a jejich vnitřního vybavení (drátěného systému) může vaše plány o něco prodražit, ale při vaření už nebudete muset vlézt do půl pasu do kuchyňské linky, abyste dosáhli na ten nejzadnější hrnec či vydolovali ze špajzové poličky další kilo mouky, které jako zásoba čekalo v pozadí.

7. Dvě tváře jídelního stolu

I v malém prostoru si lze dopřát luxusu pohodlného stolování. Sklápěcí kuchyňský stůl se přizpůsobí počtu stolujících a v nenápadných přihrádkách budou ubrousky či příbor vždy na dosah.

8. Sklápěcí, skládací, stohovací židle

Ať už tyto židle pojmenujete jakkoliv, svůj účel v malém bytě splní. Když nejsou potřeba, složené v koutě tiše vyčkávají na svou další šanci.

9. Věci v pohybu

Dennodenně používané drobnosti na vaření nemusí zabírat místo ve skříňkách. Bez okolků se jich ujme i servírovací stolek, jehož vrchní část můžete využít jako další pracovní plochu. Jako němý sluha zase poslouží při hodování, když je nedostatek místa na jídelním stole.

10. Kam s pracovnou?

Pokud svou práci nemůžete či nechcete omezit na notebook na barovém pultu, kuchyň se jistě smíří s policemi skrytými za závěsem. Výhodou takového řešení je, že pracovní nepořádek je jedním tahem pryč z očí.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Houbičky na nádobí jsou praktické, ale hodně nehygienické

Kuchyň je část bytu, kde se připravuje, skladuje a často i jí připravované jídlo. Proto patří mezi místnosti,...
více...

Jak zabránit nepořádku a chaosu ve skříni na potraviny?

Skříň na potraviny nebo police v komoře, to jsou místa, kde je možné neustále uklízet a stejně je tam chaos....
více...

Jak vybrat barvu a materiál na kuchyňskou linku?

Kuchyňská linka by měla být hlavně praktická, na tom se shodneme všichni. To však nesou jen typy skříněk, ale...
více...

Rohová kuchyňská linka - sestava s monoblokem

Zvolili jste si do kuchyně linku v rohovém provedení? Toto řešení se praktikuje několik let. Ale vybrat si můžete...
více...

Jak udržet pořádek v zásuvkách? Pomohou košíčky, obaly a rozdělovníky!

Zásuvky mají obrovskou výhodu, ale i nevýhodu v tom, že uložené předměty v nich nejsou vidět. A to nás často...
více...

Kuchyňský ostrůvek - moderní a praktický doplněk kuchyňské linky

Kuchyňský ostrůvek je krásný a navíc i praktický doplněk kuchyně, který si bohužel nemůže vzhledem...
více...

Jak správně pěstovat bylinky v bytě? Na ty ze supermarketů zapomeňte!

Pomalu se blíží doba, kdy si pro bylinky nebudeme chodit na zahradu, ale do obchodů a na okenní parapety. Ano,...
více...

Dřevěná kuchyně je stále aktuální

Dřevěné kuchyně lze rozdělit do dvou základních skupin: kuchyně rustikální a hladké. Moderní...
více...

Jak vybrat digestoř do kuchyně?

Digestoř je vkusný a účelový doplněk kuchyně. Při jejím výběru je třeba kDigestoř je vkusný a účelový...
více...

Alobal dokáže naostřit nůžky, ale také vyčistit připálený hrnec

Alobal, tenkou hliníkovou folii známe všichni. Používáme ji, když potřebujeme zabalit jídlo, také jako pomůcku...
více...