Teplá voda v kuchyni

Neodmyslitelnou součástí i té nejmodernější a nejdražší kuchyně je voda - teplá voda, která se v domácnostech používá nejen na koupání a sprchování, ale i na mytí nádobí.

bydlení, kuchyně, energie, ohřívače vody

Nejčastěji používaným způsobem pro přípravu je elektrický ohřev

Zařízení pro jeho přípravu jsou ohřívače. O koupi ohřívače bychom měli uvažovat zejména tehdy, pokud je klasický kotel na ohřev vody poddimenzovaný nebo teplou vodu potřebujeme jen v malých množstvích a v nepravidelném čase. Ohřívače mohou být akumulační nebo průtokové, nástěnné a stacionární, svislé a vodorovné nebo i samostatné, či v kaskádě.

Akumulační ohřívače

Akumulační ohřívače jsou elektrické spotřebiče, které ohřívají vodu na požadovanou teplotu a udržují ji v akumulační nádrži (zásobníku). Voda se přitom ohřívá zejména během nočních hodin, kdy je nižší zatížení na elektrickou energii. Právě možnost laciné provozu v nočním čase, tedy v nižší tarifu, je jednou z jejich výhod. Dalšími výhodami jsou menší nároky na příkon ohřívacího média, minimální tepelné ztráty při nastavení optimální teploty (50 až 55 o C), a to, že obsah bojleru obvykle vystačí na denní spotřebu až do dalšího ohřevu. Akumulační ohřívače však mají i své nevýhody. Pokud se teplota nastaví nad 55 ° C, zvyšují se tepelné ztráty únikem přes plášť topidla a ve větší míře se tvoří vodní kámen. S vyššími tepelnými ztrátami můžeme počítat i v případě, že jsou rozvody tepla delší než 4 m. Tento typ ohřívačů má navíc i větší nároky na prostor. Akumulační ohřívač může být řešen jako beztlakový nebo tlakový. Výhodné jsou přitom zásobníky kombinované, na které je možné připojit i jiný zdroj energie. V zásobníku je umístěna topná vložka, termostat a ochranná hořčíková anoda. Nádoba je ocelová smaltovaná a izolována.

Průtokové ohřívače

Při průtokovém ohřevu voda protéká kolem topného tělesa a ohřívá se. Tento typ ohřívačů připravuje teplou vodu k okamžité spotřebě a může být řešením i tehdy, pokud máme problémy s tlakem vody. V případě více odběrných míst je možné ohřev vody i decentralizovat, tedy umístit na každé odběrné místo jeden průtokový ohřívač. Tento je instalován v místě spotřeby vody a zahřívá ji prakticky okamžitě po otevření kohoutku. Stejně jsou při něm minimální tepelné ztráty a reálná je i úspora potrubí na rozvod. Průtokový ohřívač je oproti akumulačnímu rozměrově menší, takže se dá bez problémů instalovat téměř všude a poskytuje možnost rozšíření systému přípravy teplé vody. Takový ohřívač má obvykle vyšší investiční náklady, vyžaduje častější údržbu, má větší nároky na příkon ohřívacího média a při příkonech nad 5 kW i třífázové připojení. I proto se dnes používají zejména malé průtokové ohřívače pro umyvadlo či dřez. Tento typ ohřívačů je velmi citlivý i na kvalitu vody. Neupravená zanáší výměník vodním kamenem mnohem rychleji a po několika letech může zůstat přístroj nefunkční. Velmi tvrdou vodu je vhodné upravovat. V praxi se používají různé úpravy vody - magnetické, elektrické a chemické. Nejspolehlivější úprava je na chemické bázi.

Průtokové ohřívače mohou být i na zemní plyn

a dokáží zásobovat dvě až tři odběrná místa. Některé typy disponují modulovými hořáky, umožňujícími pružně reagovat na požadovaný průtok vody, přičemž dosahují stálou teplotu odebírané teplé vody. Snižují tak nejen spotřebu vody, ale i plynu. V systémech zásobování však plynové ohřívače vyžadují odvod spalin (komín) a zároveň i přívod vzduchu pro spalování. Jejich investiční náklady jsou dokonce vyšší než u elektrických průtokových ohřívačů. Mají nižší provozní náklady, měla by je alespoň jednou za rok zkontrolovat oprávněná osoba, respektive revizní technik. Z hlediska uživatele a technické stránky ohřívače není velký rozdíl mezi plynovým a elektrickým ohřívačem, zohlednit by se v podstatě měli buď již zmíněné náklady, nebo to, zda máme doma zaveden plyn. U průtokového ohřívače nezapomeňte, že při příliš velké vzdálenosti od místa odběru se ztrácí velké množství energie v rozvodech. Zdroje ohřevu vody je proto vždy nejlépe umístit co nejblíže k místu odběru, případně je možné zavést do systému časově omezenou nucenou cirkulaci teplé vody nebo nainstalovat na nejvzdálenějším místě odběru i pomocný průtokový ohřívač vody.

Volba správného ohřívače

Při výběru ohřívače je třeba zohlednit potřebu teplé vody v domácnosti, rozložení její spotřeby během dne, určení místa odběru a míst jejího ohřevu, požadovanou teplotu a řešení topného systému a dostupného paliva. V případě elektrického vytápění berte ohled i na poměr elektrického výkonu ohřívačů vody k výkonu elektrického vytápění. Pokud se rozhodnete pro akumulační ohřívač vody, nezapomeňte přihlédnout k jeho optimální velikost. Při špatné volbě se vám mohou zvýšit náklady na přípravu teplé vody. Při průtokovém ohřívači je zase nutné zohlednit jeho příkon.Okamžitě je schopen poskytnout takové množství vody v litrech za minutu, které se rovná přibližně polovině jeho elektrického příkonu v kilowattech. Správně navržený ohřívač je dobré vybrat i ve spolupráci s odborným prodejcem, který zváží klady a zápory, zohlední danou situaci a navrhne vám nejvhodnější řešení. Při výběru upřednostněte značkový ohřívač od renomované firmy, abyste se vyhnuli případným nepříjemnostem či nekvalitnímu výrobku.

Kvalitní ohřívače jsou dnes na vysoké bezpečnostní i technické úrovni

Obsahují pojistky proti úniku plynu, přehřátí, elektrickému zkratu nebo postříkání ohřívače vodou. Běžná však musí být i světelná signalizace zapnutí a vypnutí přístroje.

Šetřit za tři

Ohřívače jsou technická zařízení, a je proto samozřejmostí, že se o ně třeba i starat. Pravidelné čištění je třeba zajistit zejména v oblastech s tvrdou vodou. Zanedbání čištění má za následek zvyšování spotřeby energie a nepřesnost měření vody. Nezapomínejte však ani na to, že penězi plýtvají i špatně těsnící baterie. Používejte moderní a úsporné pákové baterie, které usnadňují manipulaci při nastavení požadované teploty vody. Ušetřit můžete i snížením přebytečného přetlaku ve vodovodu a při nákupu domácích spotřebičů (myčka) sledujte i energetický štítek. Ten udává jeho spotřebu vody, kterou můžete porovnat s jinými spotřebiči. Při úspoře pomůže i průběžné sledování a měření spotřeby energie.
 

comments powered by Disqus


Podobné články


Drahé kameny v bytě - zdravější bydlení, lepší vztahy a konec zbytečného stresu

Nerosty, to je přírodní bohatství, ze kterého můžeme profitovat všichni. Je to sice neživý, ale energií nabytý...
více...

Obklad kuchyňské linky z kaleného skla, kovu nebo betonu?

Doby, kdy zdobila kuchyňskou linku zástěna z umakartového jádra jsou ve většině domácností již minulostí....
více...

Betonová kuchyňská linka - originální design a snadná údržba

Betonová kuchyňská deska je již pár let hitem v moderních kuchyních. A stejně jako desky z jiných materiálů...
více...

Tmavá kuchyňská deska - elegance a krása v kuchyni

Vybíráte barvu pracovní desky do kuchyňské linky? Bez ohledu na konkrétní barvu, ženy častěji volí světlejší...
více...

Cihla v moderním interiéru - zdraví bezpečný a designový prvek

Cihla je úžasný stavební materiál, který najde své uplatnění nejen v hrubé stavbě, ale také jako designový...
více...

Jak ušetřit na stavbě domu tak, aby to nebylo na úkor kvality?

Postavit dům, to je často investice pro několik generací. Říká se, že až ten třetí by byl ten pravý...
více...

Jak vybrat novou myčku nádobí?

Myčka nádobí si již v našich domácnostech našla své místo. A to naprosto zaslouženě. Nejenže šetří energie,...
více...

Moderní kuchyň není jen místo, kde je potřeba uvařit

Pryč jsou doby, kdy se kuchyně zmenšovaly a sloužily skutečně jen k přípravě jídel, která se servírovala...
více...

Houbičky na nádobí jsou praktické, ale hodně nehygienické

Kuchyň je část bytu, kde se připravuje, skladuje a často i jí připravované jídlo. Proto patří mezi místnosti,...
více...

Jak zabránit nepořádku a chaosu ve skříni na potraviny?

Skříň na potraviny nebo police v komoře, to jsou místa, kde je možné neustále uklízet a stejně je tam chaos....
více...