Významný je i aktuální trend "Homing" (v překladu zaměření na cíl). Vaření znovu objevuje mladší generace, která k němu přistupuje úplně novým způsobem. Ze sociologických výzkumů je zřejmé, že pro producenty kuchyní vyrostla nová cílová skupina - sebevědomý, dobře situovaný vařící muž. Tito muži výrazně rozhýbali trh nejen v oblasti kuchyňského nábytku, ale zejména v oblasti spotřebičů. Upřednostňují totiž nejvyšší kvalitu.
a pro muže je přirozené, že vítají všechny technické novinky a nemíní na sobě šetřit. Proto není vůbec překvapivé, že se hitem stala například parní trouba, která vyhovuje i dalším dvěma trendům ve světě úspěšných mužů - prvním je dobře vypadat a zdravě se stravovat, druhým připravit jídlo rychle a komfortně. Logickým důsledkem kombinace všech uvedených faktů je akceptování vyšší ceny spotřebiče. Mužský fenomén tedy vchází do kuchyně ruku v ruce se špičkovou technikou, vkusu nového pána tohoto území se přizpůsobil i vzhled, materiály a barevnost kuchyňských linek.Podobně jako luxusní auta, i luxusní kuchyně charakterizují černý lesk, sklo a elegantní drahé dřeviny.
Jaké trendy zaujaly designérů, výrobců a spotřebitelů na veletrzích? Základem je snaha o co možná nejplynulejší prostor. Při zhmotňování této snahy převládá čistý a jasný purismus. Otevřená kuchyně bývá vybavena modulovým nábytkem, upouští se od nesmyslných dekorací, ale nezachází se ani do extrému absolutní minimalistické strohosti. Technika je všudypřítomná a neodmyslitelná, čím inteligentnější, tím lépe.
Pracovní plochy jsou velkorysé, často se táhnou napříč celým prostorem, mohou nabýt dokonce podobu solitéru. Výrazným trendem je i mobilita a variabilita, kuchyně, které lze skrýt za vysoké posuvné či skládací dveře.
Úkolem nových generací kuchyňských spotřebičů je stále dokonalejií plnit vysoké nároky zákazníků. Vaření se totiž stává více koníčkem než povinností a při koníčcích se experimentuje.Kromě nových a netradičních způsobů přípravy jídla (například v parní troubě či na zabudovaném lávovém grilu) jsou středem zájmu elektrospotřebiče s nízkou spotřebou energie a média s vysokou účinností. Aktuálním tématem je například energeticky úsporné a mimořádně účinné indukční vaření. Indukční varné pole reagují rychle, podobně jako při vaření na plynu, a zároveň jsou bezpečné, protože teplo se přenáší pouze na nádoby ze zmagnetizovatelného materiálu (např. oceli, litiny), ne však na ruce či plasty. Budoucnost (a částečně i současnost) ovládání spotřebičů patří bezdotykovým senzorům, které přispívají k pohodlí při vaření, ale i k čistotě designu (a povrchů). Znakem komfortu jsou například i nové typy myček nádobí, široké až 90 cm. Aktuální novinkou je trend "nesting" (zahnízdění, usazení) - což znamená, že kuchyně se stává centrem elektroniky multimediální techniky. Stále častěji se zde objevuje zabudovaný počítač a jeho obrazovka spolu s připojením na internet dělá z kuchyně místo na komunikaci s celým světem.
V moderní kuchyni je v centru zájmu ergonomie - projevuje se to na různých výškách pracovních ploch a především v zabudování spotřebičů ve výši očí. Nejdůležitější je, abyste se k parní troubě, mikrovlnce, kávovaru, chladničce ani myčce nemuseli shýbat a nenamáhali si páteř.
Dalším prvkem, kterému se věnuje velká pozornost, jsou nové typy kování. Dveře velkých úložných prostorů se hladce a snadno odsunou stranou a celý prostor je snadno dostupný a přehledný. Dvířka horních skříněk se vyklápějí nebo vysouvají nahoru, díky čemuž jsou tyto odkládací prostory dobře přístupné.
Přísná redukce na to podstatné je dnes v obytném interiéru obecným trendem a purismus je tím pravým stylem současnosti i v kuchyni. "In" jsou jednoduché tvary a výrazné horizontální linie. Na hladkých dvířkách bez úchytek nejčastěji najdete vysocelesklý lak bílé, černé a antracitové barvy, jakož i všechny odstíny šedé, přetrvává zájem i o krémovou a capuccino. Tyto "nebarevné barvy" se s oblibou kombinují s dřevěnými dýhami s výraznou kresbou nebo bordovými a jasně červeně lakovanými plochami, stále se lze poměrně často setkat i s oranžovou.
Kromě lesklého laku se na dvířkách kuchyňských linek těší stále větší oblibě dýhy s výraznou kresbou, například palisandr, ořech a citroníkové dřevo nebo exotické zebrano či makasar. Díky nové technologii výroby lze dosáhnout nepřerušenou kresbu dýhy i na velkých plochách a zvýraznit tak populární horizontální linie. Přirozeným partnerem moderních kuchyní jsou nerez a přírodní či umělý kámen - nerez opět vyhrává boj s konkurenčním hliníkem a žula získala přední místo mezi pracovními plochami. Stále významnějším se stává i sklo - hitem jsou například skleněné skříňky na kolečkách, roletové dvířka či pracovní plochy ze skla. Pracovní plocha je však vhodným místem i na uplatnění designérské extravagance z betonu nebo důkazu vyspělosti technologie v podobě keramické desky.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování článků a fotografií je bez předchozího písemného souhlasu zakázáno.
Stránka Naše návody používá cookies. Více informací zde.