Místo na stolování - rodinné porady i požitek z jídla

Datum článku: 26. 3. 2014

Zvyklosti a způsob konzumace jídel jsou odrazem způsobu života, odrazem kultury i kulturnosti člověka. Ačkoliv se způsob stolování v jednotlivých zemích často liší, což souvisí s historickými podmínkami a zvyklostmi konkrétní společnosti, rodinné stolování plní významnou roli v jakékoli kultuře bez ohledu na národnost, jazyk či zeměpisnou polohu. U jídelního stolu se pravidelně setkávají příslušníci rodiny, odehrávají se zde rodinné "porady" a slavnosti, uskutečňují posezení s přáteli. A proto se představa rodinného stolu v myšlenkách člověka vždy spojovala a i bude spojovat s dětstvím a rodinou, s nezaměnitelnou vůní domova.

Místo na stolování - rodinné porady i požitek z jídla

Uspořádání nábytku v prostoru

V minulosti se jídelní stůl často umisťoval do středu místnosti - obvykle do samostatné jídelny nebo jídelní haly. Situováním stolové sestavy v centru prostoru se umocňoval význam a hodnota společného setkávání členů rodiny, a to ať už při obědě, večeři nebo jiné rodinné události. Na vytváření příjemné atmosféry se kromě nábytku a prostírání podílelo i scénicky řešené osvětlení, květinová výzdoba, umělecká díla a množství drobných doplňků. Jednotlivá místa u stolu měli svou přesně stanovenou hierarchii nebo byly zcela rovnocenné, jako je to například při sezení u kulatého stolu.

Umístění jídelního stolu ve středu místnosti

je však ve většině dnešních bytů "prostorovým přepychem". Příjemnou výjimkou jsou velkometrážní byty s místností, která je vyhrazena pro stolování, nebo byty s volnou, tzv.. "otevřenou" dispozicí. Ve standardních bytech lze stůl umístit pro nedostatek místa většinou jen v rohu místnosti, v blízkosti stěny či okna, ve nice a pod. Důležité však je, aby se jídelní sestava nacházela mimo míst zvýšeného pohybu, čili v místě tzv. provozního pokoje. Pro tento účel jsou nejvhodnější kuchyň nebo místnost situovaná v jejím blízkém "sousedství".

Prostorové řešení místnosti má v konečném důsledku vliv i na volbu stolu

a sedacího nábytku, který by měl mít vhodnou velikost a tvar. Nábytek má mít takové rozměry, a musí být uspořádán tak, aby umožňoval pohodlné stravování, bezproblémový přístup ke stolu i vstávání od stolu. Velikost stolu i počet židlí má samozřejmě vycházet z potřeb rodiny a umožňovat pohodlné stolování pro všechny členy domácnosti.Byty větších kategorií se doporučuje zařídit jídelním nábytkem alespoň pro 6 až 8 osob.

Jídelní židle

Ještě nedávno patřili k oblíbenému zařízení kuchyně lavicové sestavy, na kterých může sedět větší počet lidí. V posledních letech se však stále častěji upřednostňují samostatné židle. Jsou mobilnější a lze je při různých příležitostech různě rozmístit v prostoru. Přestože lavice poskytují více místa, židle jsou ve srovnání s ní variabilnější a z hlediska využití plochy bytu i ekonomičtější. Současný trh nabízí velmi širokou škálu jídelních židlí s područkami nebo bez nich. Lze si vybrat sedačky a židle z různých materiálů, různých tvarů a barev. K osvědčeným materiálům patří masivní dřevo, ohýbaná překližka a lepené lisované lamely; pro své praktické vlastnosti jsou u tvůrců i uživatelů oblíbenými materiály také kov a plast, které jsou neodmyslitelnou součástí dnešních módních trendů. Výtvarně zajímavá řešení se dosahují kombinováním materiálů, například kovu a dřeva či kovu a plastu, a také díky použití ratanových, textilních či jiných výpletů. Ke zvýšení pohodlí přispívá čalounění různých podob: může být pevné nebo odnímatelné, ze syntetických či přírodních materiálů.
Při výběru židlí však třeba mít na zřeteli nejen estetické tvarování a materiálové řešení sedacího nábytku, ale zejména jeho funkčnost. Dobrá židle by měla být pohodlná, dostatečně stabilní a pevná. Má poskytovat optimální podmínky pro zdravé, tj. fyziologicky správné sezení, a tedy i pohodlné k jídlu. Člověk by se měl při sezení resp.konzumaci jídel a nápojů cítit co nejpřirozeněji. Nesprávné sezení způsobuje zvýšenou námahu a únavu svalů a také trpí naše páteř. Jídelní židle by měla být zároveň lehká, aby se jí dalo jednoduše manipulovat při sedání a vstávání od stolu.

Na zabezpečení správné polohy při sezení se podílejí přiměřené velikostní parametry židle,

vhodný sklon opěradla, jakož i správný úhel mezi sedákem a opěrákem. Důležitým kritériem je také správná vzdálenost mezi plochou sedadla a stolovou deskou, která má být v rozmezí 27-30 cm. Pokud je tato vzdálenost příliš malá, člověk má tendenci hrbit se, a takové nesprávné držení těla může být pak příčinou bolestí páteře. Naopak nepřiměřeně velká vzdálenost zvyšuje namáhání rukou a ramen, protože člověk na stůl dobře nedosáhne a musí zvedat ruce velmi vysoko. V rodinách s dětmi se samozřejmě nesmí zapomínat ani na ty nejmenší.Dětský sedací nábytek by měl zohledňovat ergonomické a typologické požadavky dítěte, měl by být zdravotně vyhovující a zejména bezpečný.

Jídelní stoly

K umocnění požitku z jídla a navození dobré atmosféry při stolování přispívá nemalou měrou i vhodný stůl, způsob servírování či prostírání. Jídelní stoly mívají nejčastěji čtvercový, obdélníkový, kruhový nebo oválný tvar, přičemž stolová deska má poskytovat dostatek místa na podávání jídel a nápojů a pohodlnou konzumaci. Pro jednoho stolujícího je potřebná plocha stolu minimálně 60 cm široká a 40 cm hluboká. Čím větší je stůl, tím je jedení pohodlnější a na stůl se také vejde větší množství doplňků a servírovacích nádob. Mezi důležité vlastnosti jídelního stolu patří i zdravotní nezávadnost a dobrá udržovatelnost stolové desky. Mnozí upřednostňují dřevěné povrchy, které jsou příjemné na dotek a působí teplo. V moderním příbytku se však mohou výborně uplatnit i stolové desky na bázi skla či plastů, které vnášejí do interiéru nevšední architektonické působení.

Ve velkometrážních bytech se často dává přednost klasickým typům stolů

s pevnou stolovou deskou a neměnnou velikostí její plochy. Kromě velkého stolu, který je určen na rodinné stolování, společné obědy či večeře, se zejména ve větších bytech zařizuje i místo na příležitostné stolování. Na rychlé občerstvení, snídaně, svačiny, a pod. nejčastěji slouží vyvýšené barové pulty s odpovídajícími barovými židlemi. Tento druh nábytku má také své typologické parametry, a pokud chceme, aby se nám u baru pohodlně sedělo a příjemně jedlo, musíme je respektovat.

V bytech, kde obyvatelé nemají dostatek místa, je nejvhodnější použít stůl s měnitelnou velikostí horní plochy

Složený stůl nezabere mnoho místa, avšak v případě potřeby se dá rozložit, a tak při něm může stolovat i větší počet lidí. Stoly mají různé mechanismy, které umožňují vyklápění, překlápění, roztahování, vysouvání, resp. otáčení jednotlivých částí stolové desky. Zajímavou možností zvětšení stolové plochy je použití dvou nebo více stolků stejné výšky, které lze postavit vedle sebe, nebo stoly různých výšek, které lze zasouvat pod sebe. Největší úsporu místa v malých bytech však jednoznačně dosáhneme tak, že použijeme stolovou desku, kterou lze podle aktuální potřeby sklopit ke stěně, nebo vyklopit a používat jako stůl. Výhodou měnitelných systémů stolování je nejen úspora místa, ale i možnost vytváření různých variant zařízení bytu - například podle toho, jak rostou a dospívají členové domácnosti a jak se mění způsob života a zvyklosti rodiny.Pokud lze bez problémů změnit plochu stolu či uspořádání nábytku v prostoru, tato skutečnost podporuje i rozvoj tvořivosti a fantazie a má příznivý vliv na účast člověka na tvorbě interiéru vlastního bytu.

Příborníky, komody a jiné nábytkové doplňky

V minulosti byly oblíbeným doplňkem samostatných jídelen krásné příborníky, které lahodily očím nejednoho stolujícího.Příborník však neplnil pouze estetickou úlohu. V první řadě byl praktickým nábytkem, který pomáhal zvýšit pohodlí při servírování a odkládání jídel a nápojů. Příborníky dnes zažívají svou renesanci. Souvisí to s jejich praktickým významem, ale i se zvýšeným zájmem lidí o používání nábytkových solitérů. Příborníky se však vyrábějí nejen jako solitéry, ale i jako součásti celku - jídelní sestavy. Barevným, tvarovým a materiálovým sladěním příborníku s jídelním stolem a židlemi se snadněji dosahují jednoty zařízení jakož i celkové harmonické působení místnosti.

O rozšíření stolové plochy se může vhodným způsobem postarat

i šikovně zvolený a vhodně umístěný servírovací stolek. Je vynikajícím doplňkem stolování zejména tehdy, pokud je stůl široký pouze 75 cm. Na takový poměrně úzký stůl totiž lze umístit pouze omezené množství nádobí, servírovacích mís či jiných doplňků. V současném moderním interiéru se dává přednost výtvarně řešeným, odlehčeně působícím stolkům, které lze bez problémů a nenásilně začlenit do prostoru. K nejoblíbenějším a zároveň nejpraktičtějším patří servírovací stolky na kolečkách, které se dají snadno přemístit.

Autor: Lenka Kostková