Kuchyň plná zbytečnosti aneb Udělejte si průvan v kuchyni

Rozhlédněte se po svém bytě a určitě najdete věci, bez kterých v pohodě můžete být, jen na ně padá prach a navíc potřebují neustálou péči. Likvidací těchto zbytečných předmětů si uděláte příjemný průvan v bytě a usnadníte příští úklid. Určitě by to potřebovaly všechny místnosti, ale my se dnes zaměříme na kuchyň. 

kuchyň, elektrospotřebiče, pořádek, úklid

Zbytečné sady kořenek

Koření dává jídlu chuť, proto se bez něj v kuchyni neobejdete. Ale nespokojte se s koupí naplněných kořenek, ve kterých jsou i koření, které nedokážete využít. Koření totiž ztrácejí aroma a kvalitu po dlouhém skladování, některé jsou účinnější v podobě čerstvých bylinek. Například bazalka a pažitka mají lepší chuť čerstvé než sušené. Kupujte jen takové koření, které skutečně potřebujete a vždy jen v malém množství. Mnoho bylinek si můžete zamrazit v zásobnících na led a použít je při vaření jako čerstvé.

Nepraktické nádoby na potraviny

Nádoby na skladování potravin jsou praktické a mají v kuchyni své opodstatnění. Můžete v nich držet uvařené jídlo i zásoby. Neobklopujte se však neprůhlednými nádobkami. Riskujete, že na jejich obsah zapomenete a zkazí se, případně, že mouku či strouhanku nebudete mít v dostatečném množství, když je budete potřebovat. Používejte průhledné nádoby - buď skleněné nebo plastové. Skleněné nádoby jsou praktičtější, protože je můžete použít k uskladnění vařeného jídla v chladničce a následně v nich pokrm i ohřívat v mikrovlnce.

Hrnky na čaj a kávu

Asi to znáte. Zařídili jste si kuchyň stylovou sadou hrnků na kávu a čaj a časem se vám police prohýbá pod tíhou různorodých kousků. Některé jste si koupili na dovolené, další dostali darem nebo byly součástí limitované edice čaje či kávy. Vaše představa o sladěné kuchyni se rozplynula. Co s tím? Nenechte se ovlivnit a nadále se držte své představy a vkusu. Nechtěné a neladící hrnky, šálky či sklenice darujte nebo prodejte.

Poškrábané teflonové nádobí

Nádobí s teflonovou vrstvou je oblíbené z mnoha důvodů. Snadno v něm připravíte jídlo bez tuku a nemusíte se bát, že se připálí. Při používání však musíte vědět, že při zahřívání prázdné nádoby se uvolňují jedovaté výpary. Stejně nebezpečný je poškrábaný povrch. Při vaření proto používejte pouze dřevěné nebo plastové pomůcky a při jakémkoliv náznaku poškození teflonové nádobí ihned vyhoďte. Stejně praktické je nádobí z nerezavějící oceli. Je odolnější a můžete ho mýt v myčce.

Sklenice

Pijete různé nápoje a na každý máte "speciální" druh skleničky? Jiné jsou určené na vodu, jiné na džus, víno, šampaňské, likér, koňak ... Výpočet nápojů a k nim patřících skleniček je dlouhý. Ale opravdu potřebujete na každý nápoj speciální skleničku? Možná zjistíte, že je vytáhnete jen jednou za čas při speciálních příležitostech a většinu času jen zabírají místo v lince. A víte, že existují firmy, od kterých si můžete půjčit porcelán, sklenice a dokonce i příbory na rodinné oslavy?

Zbytečné spotřebiče

Existují různé spotřebiče se speciálním účelem, například vařič na vajíčka, rýži, popkornovač, vaflovač ... Kdybychom je chtěli všechny vyjmenovat, byl by to docela dlouhý seznam. Jak často je používáte? Určitě ne každý den a v kuchyni jen zbytečně překážejí. Před koupí jakéhokoliv drobného spotřebiče si položte otázku: Opravdu to potřebuji? Možná zjistíte, že pokrm můžete připravit mnohem rychleji i bez tohoto spotřebiče.

Kuchyňská houbička

Překvapuje vás, že je na seznamu pomůcka na mytí nádobí? Už dávno je známo, že kuchyňské houbičky či houby jsou semeništěm bakterií. Jejich hlavní problém je ten, že jsou pórovité a dlouho se v nich drží vlhkost, což bakteriím vyhovuje. Přestože je po umytí necháte vyschnout, trvá to dlouho a je obtížné je vydezinfikovat. Podle vědců nepomůže ani "sterilizace" v mikrovlnce. Pomůže jen častá výměna. Lepší je, nahradit houbu bavlněným hadříkem. Jednodušeji ho udržíte čistý, protože rychleji uschne a lze ho častěji prát. Na zaschlé zbytky potravin použijte kartáček na nádobí. I ten rychleji schne a snadněji se udržuje čistý.

comments powered by Disqus


Podobné články


Co dělat, když chybí spíž na potraviny? Nahradí ji skříň na míru!

Správné uskladnění potravin má významný podíl na tom, zda používané potraviny nejsou zdraví škodlivé....
více...

Jak uzpůsobit kuchyňskou linku, když v ní budou vařit rozdílně vysocí členové domácnosti?

Už dávno není pravdou, že se vaření věnují pouze ženy. Když muž žije samá a sám si vaří, je to jednoduché,...
více...

Otevřené police v praktické kuchyni

Nábytek v kuchyni, to je především kuchyňská linka. Tu si v současné době můžete buď nechat udělat na míru...
více...

Kuchyňský ostrůvek - moderní a praktický doplněk kuchyňské linky

Kuchyňský ostrůvek je krásný a navíc i praktický doplněk kuchyně, který si bohužel nemůže vzhledem...
více...

Dřevěná kuchyně je stále aktuální

Dřevěné kuchyně lze rozdělit do dvou základních skupin: kuchyně rustikální a hladké. Moderní...
více...

Jak vybrat digestoř do kuchyně?

Digestoř je vkusný a účelový doplněk kuchyně. Při jejím výběru je třeba kDigestoř je vkusný a účelový...
více...

Tipy, jak stolovat a vařit v malé kuchyni

Vařit v malé kuchyni je někdy o nervy. Rozpálený hrnec není kam odložit, navíc se vám neustále něco někde...
více...

Alobal dokáže naostřit nůžky, ale také vyčistit připálený hrnec

Alobal, tenkou hliníkovou folii známe všichni. Používáme ji, když potřebujeme zabalit jídlo, také jako pomůcku...
více...

Jak vybrat ideální kuchyni?

Kuchyně byla odnepaměti centrem dění domácnosti. Neplnila jen funkci stolování, ale i funkci společenskou, kde se...
více...

Rekonstrukce kuchyně - nové trendy a technická řešení

Jak na rekonstrukci kuchyně? Výměna jádra se vás možná netýká, ale vaše kuchyň je už dávno předmětem vašich...
více...