Kuchyň plná zbytečnosti aneb Udělejte si průvan v kuchyni

Rozhlédněte se po svém bytě a určitě najdete věci, bez kterých v pohodě můžete být, jen na ně padá prach a navíc potřebují neustálou péči. Likvidací těchto zbytečných předmětů si uděláte příjemný průvan v bytě a usnadníte příští úklid. Určitě by to potřebovaly všechny místnosti, ale my se dnes zaměříme na kuchyň. 

kuchyň, elektrospotřebiče, pořádek, úklid

Zbytečné sady kořenek

Koření dává jídlu chuť, proto se bez něj v kuchyni neobejdete. Ale nespokojte se s koupí naplněných kořenek, ve kterých jsou i koření, které nedokážete využít. Koření totiž ztrácejí aroma a kvalitu po dlouhém skladování, některé jsou účinnější v podobě čerstvých bylinek. Například bazalka a pažitka mají lepší chuť čerstvé než sušené. Kupujte jen takové koření, které skutečně potřebujete a vždy jen v malém množství. Mnoho bylinek si můžete zamrazit v zásobnících na led a použít je při vaření jako čerstvé.

Nepraktické nádoby na potraviny

Nádoby na skladování potravin jsou praktické a mají v kuchyni své opodstatnění. Můžete v nich držet uvařené jídlo i zásoby. Neobklopujte se však neprůhlednými nádobkami. Riskujete, že na jejich obsah zapomenete a zkazí se, případně, že mouku či strouhanku nebudete mít v dostatečném množství, když je budete potřebovat. Používejte průhledné nádoby - buď skleněné nebo plastové. Skleněné nádoby jsou praktičtější, protože je můžete použít k uskladnění vařeného jídla v chladničce a následně v nich pokrm i ohřívat v mikrovlnce.

Hrnky na čaj a kávu

Asi to znáte. Zařídili jste si kuchyň stylovou sadou hrnků na kávu a čaj a časem se vám police prohýbá pod tíhou různorodých kousků. Některé jste si koupili na dovolené, další dostali darem nebo byly součástí limitované edice čaje či kávy. Vaše představa o sladěné kuchyni se rozplynula. Co s tím? Nenechte se ovlivnit a nadále se držte své představy a vkusu. Nechtěné a neladící hrnky, šálky či sklenice darujte nebo prodejte.

Poškrábané teflonové nádobí

Nádobí s teflonovou vrstvou je oblíbené z mnoha důvodů. Snadno v něm připravíte jídlo bez tuku a nemusíte se bát, že se připálí. Při používání však musíte vědět, že při zahřívání prázdné nádoby se uvolňují jedovaté výpary. Stejně nebezpečný je poškrábaný povrch. Při vaření proto používejte pouze dřevěné nebo plastové pomůcky a při jakémkoliv náznaku poškození teflonové nádobí ihned vyhoďte. Stejně praktické je nádobí z nerezavějící oceli. Je odolnější a můžete ho mýt v myčce.

Sklenice

Pijete různé nápoje a na každý máte "speciální" druh skleničky? Jiné jsou určené na vodu, jiné na džus, víno, šampaňské, likér, koňak ... Výpočet nápojů a k nim patřících skleniček je dlouhý. Ale opravdu potřebujete na každý nápoj speciální skleničku? Možná zjistíte, že je vytáhnete jen jednou za čas při speciálních příležitostech a většinu času jen zabírají místo v lince. A víte, že existují firmy, od kterých si můžete půjčit porcelán, sklenice a dokonce i příbory na rodinné oslavy?

Zbytečné spotřebiče

Existují různé spotřebiče se speciálním účelem, například vařič na vajíčka, rýži, popkornovač, vaflovač ... Kdybychom je chtěli všechny vyjmenovat, byl by to docela dlouhý seznam. Jak často je používáte? Určitě ne každý den a v kuchyni jen zbytečně překážejí. Před koupí jakéhokoliv drobného spotřebiče si položte otázku: Opravdu to potřebuji? Možná zjistíte, že pokrm můžete připravit mnohem rychleji i bez tohoto spotřebiče.

Kuchyňská houbička

Překvapuje vás, že je na seznamu pomůcka na mytí nádobí? Už dávno je známo, že kuchyňské houbičky či houby jsou semeništěm bakterií. Jejich hlavní problém je ten, že jsou pórovité a dlouho se v nich drží vlhkost, což bakteriím vyhovuje. Přestože je po umytí necháte vyschnout, trvá to dlouho a je obtížné je vydezinfikovat. Podle vědců nepomůže ani "sterilizace" v mikrovlnce. Pomůže jen častá výměna. Lepší je, nahradit houbu bavlněným hadříkem. Jednodušeji ho udržíte čistý, protože rychleji uschne a lze ho častěji prát. Na zaschlé zbytky potravin použijte kartáček na nádobí. I ten rychleji schne a snadněji se udržuje čistý.

comments powered by Disqus


Podobné články


Vlastní design na dosah ruky

V dnešní době se na trhu nachází mnoho výrobků, kterými můžete efektivně podtrhnout vzhled vaší domácnosti....
více...

Cihla v moderním interiéru - zdraví bezpečný a designový prvek

Cihla je úžasný stavební materiál, který najde své uplatnění nejen v hrubé stavbě, ale také jako designový...
více...

Moderní kuchyň není jen místo, kde je potřeba uvařit

Pryč jsou doby, kdy se kuchyně zmenšovaly a sloužily skutečně jen k přípravě jídel, která se servírovala...
více...

Jak zabránit nepořádku a chaosu ve skříni na potraviny?

Skříň na potraviny nebo police v komoře, to jsou místa, kde je možné neustále uklízet a stejně je tam chaos....
více...

Moderní lavice - ideální prvek do malé kuchyně

Pryč jsou doby, kdy v každé panelákové kuchyni byla koženková rohová lavice. Ale na druhou stranu tato lavice sice...
více...

Jak vybrat barvu a materiál na kuchyňskou linku?

Kuchyňská linka by měla být hlavně praktická, na tom se shodneme všichni. To však nesou jen typy skříněk, ale...
více...

Rohová kuchyňská linka - sestava s monoblokem

Zvolili jste si do kuchyně linku v rohovém provedení? Toto řešení se praktikuje několik let. Ale vybrat si můžete...
více...

Jak udržet pořádek v zásuvkách? Pomohou košíčky, obaly a rozdělovníky!

Zásuvky mají obrovskou výhodu, ale i nevýhodu v tom, že uložené předměty v nich nejsou vidět. A to nás často...
více...

Co dělat, když chybí spíž na potraviny? Nahradí ji skříň na míru!

Správné uskladnění potravin má významný podíl na tom, zda používané potraviny nejsou zdraví škodlivé....
více...

Jak uzpůsobit kuchyňskou linku, když v ní budou vařit rozdílně vysocí členové domácnosti?

Už dávno není pravdou, že se vaření věnují pouze ženy. Když muž žije samá a sám si vaří, je to jednoduché,...
více...