Jak sbírat kapustu?

Datum článku: 20. 10. 2011

Kapusta hlávková, kadeřavá a listový patří mezi typickou otužilou zeleninu, jejíž obvykle neublíží ani nízké teploty. Nadešel však čas na jejich sběr.

Jak sbírat kapustu?

Tři druhy

Všechny tři druhy jsou mrazuvzdorné. Kapusta hlávková snáší teploty od - 8 až - 10 ° C, růžičková kapusta od - 12 až do - 15 ° C a kadeřávek teploty kolem - 10 ° C. Mrazem získávají lahodnější chuť, protože škrob obsažený v listech se štěpí na jednoduché cukry.Kapusta se stává jemnější a sladší.

Kapusta hlávková

Je nejvíce pěstovaný druh. Hlávku tvoří z jednotlivých zavinutých bublinatých  až zkadeřených  listů olivově zelené barvy. Odrůdy pozdní a na uskladnění sklízíme najednou až v pozdním podzimu. Skladujeme jen zdravé a pevně zavinuté hlávky s třemi vnějšími obalovými listy Konzumovat ji můžeme v syrovém stavu nebo po tepelné úpravě. Na syrovou úpravu je vhodná mladá kapusta. Ze zralé hlávky vybíráme mladé lístky ze střední části. Jsou sladší a křehčí. Smícháním s jinou zeleninou připravíme chutný salát. Tepelně upravujeme zralé listy, které jsou tvrdé a houževnaté. Připravujeme z nich polévky, zahuštěné omáčky a karbanátky. Větší spařené listy lze plnit různými náplněmi a zapékat.

Kadeřávek

Vytváří různě vysoký košťál. Zkadeřenou až měchýřkové, žlutě, zeleně, modročerveným, fialově až hnědavě zbarvené listy vyrůstají v husté růžici po celém košťálu. Konzumní částí jsou listy, které začínáme sklízet podle potřeby od června, pokračujeme během celé zimy až do následujícího jara. Sklízíme mladé listy od spodu rostliny. Zkadeřené listy připravujeme jako omeletu nebo karbanátky. Dají se smažit a dušené jsou vhodné jako příloha k masu. V surové formě jsou listy vhodné do salátů a také jako ozdoba studených mís. Masité stonky lze použít jako kedluben.

Kapusta růžičková

Konzumní částí jsou malé hlávky v úžlabí listů, rozmístěné na košťál. Sklízíme růžičky podle potřeby od září během celé zimy, protože nesnesou dlouhodobé skladování. Rychle vadnou a ztrácejí kvalitu. Pokud je však sklidíte  i s košťálem, vydrží déle. Růžičky používáme do polévek a omáček. Výborné jsou zapékané, dušené i jako příloha k jídlům. Mají vyšší obsah cukru než kapusta hlávková